نرخ مسکن عاملی تاثیرگذار در بورس
بعد از اعلام نتیجه دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در کشور از روز شنبه بازار بورس با رشد زیادی مواجه شد. مردم با توجه به انتظار مثبتی که به آینده بازار داشتند اقدام به خریدن سهام کردند. حال باید دید رشد بازار سرمایه تداوم دارد و یا بعد از این شوک انتخاباتی فروکش خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار ایمنا شامگاه گذشته موضوع چشم انداز بورس در برنامه تیتر امشب بررسی شد که در این باره بهروز خدارحمی تاکید کرد: آنچه که در بازار سرمایه به عنوان شوک تجربه می کنیم، زیاد دوام ندارد.
وی گفت: ما کاهش تورم را تجربه کرده ایم و باید با برنامه های مشخص و اعمال جدی سیاست های بازار، از رکود بیرون برویم.
این کارشناس بورس با اشاره به اینکه آخرین نرخ تورم ۷ در صد اعلام شده است در صورتی که نرخ بهره بانکی بیش از ۲۰ درصد است، بیان داشت: باید تغییری در بازار و معادلات بازار سرمایه به وجود بیاید تا شاهد تغییری اساسی باشیم.
بهروز خدارحمی با بیان اینکه اختلاف های مالی باعث بحران بانکی و لطمه به بخش صنعت و تولید شده است، افزود: تاکنون شاهد نرخ بهره واحد بودیم اما امروز باید این سیستم متفاوت شود.
وی با تاکید بر اینکه سود بانکی باید متغییر باشد، افزود: سال هاست به سیستم جامع مالیاتی فکر می کنیم اما شهامت اجرا نداریم.
این کارشناس بورس گفت: باید مالیات به بخش معاملات سوداگرانه را افزایش داد تا بازار سرمایه را بخش تولید و صنعت اقبال نشان دهد اما متاسفانه بیشترین مالیات را بخش شفاف بازار سرمایه پرداخت می کند.
وی با اشاره به اینکه رونق بازار مسکن به رونق اقتصادی منجر می شود، افزود: امروز ۲ میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه داریم که در دوره های مالی گذشته ساخته شده است.
خدارحمی گفت: به نظر می رسد باید در فرهنگ مردم تغییری ایجاد کرد. وقتی که بانک بیش از ۲۰ درصد سود پرداخت می کند و هیچ گونه ریسکی برای سرمایه گذار ندارد تمام پول های راکد بجای تولید به بانک سرازیر می شود و بانک بجای حمایت از تولید با پرداخت سود کم به سمت سوداگری می رود که دولت نظارت چندانی بر آن ندارد.
وی افزود: بخش پولی کشور باید تحت اختیار سیاست گذاری پولی باشد و تا زمانی که جلوی رشد موسسات اعتباری گرفته نشود سیستم پولی کشور و تولید در رکود باقی می ماند.
بازار سرمایه عامل تعیین کننده در نرخ سود بانکی و بازار بورس
دیگر کارشناس بورس در برنامه تیتر امشب نیز با اشاره به اینکه بازار سرمایه عامل تعیین کننده ای در نرخ سود بانکی و بازار بورس دارد، گفت: بازار سرمایه از چند آیتم تاثیر گذار تشکیل شده است که یک آیتم آن نرخ سود سرمایه است. زمانی در اروپا سود به کمتر از ۳ درصد رسید از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶ رشد اقتصادی امریکا هم به کمتر از ۳ درصد رسید. پس چه عاملی باعث حرکت اقتصادی شد؟ نرخ بهره و تعیین تکلیف نرخ ارز با سیاست گذاریهای درست تعیین شد و اتفاقی که افتاد انتخابات آمریکا ابهام را برای ما تمدید کرد و معلوم نشد با چین یا اروپا چه سیاستی را در پیش می گیرد.
محمد شمس الدینی افزود: نرخ بهره بحثی جدی است و طی ۴۵ سال گذشته برای نخستین بار ما تورم تک رقمی داشتیم اما منابع بانکی ما در نرخ بهره حبس شدند.
وی بیان داشت: ایران خودرو قبلا میلیاردها تومان بهره با نرخ ۲۸ درصد می داد اما در حال حاضر این نرخ بهره به ۲۳ درصد کاهش پیدا کرده است که در هزینه های این صنعت تاثیر زیادی دارد. کاهش هزینه های مالی شرکت بزرگی مثل ایران خودرو نقش بزرگی در اقتصاد کشور دارد.
این کارشناس بورس ادامه داد: نرخ مسکن در بورس بسیار موثر است و اولین تاثیر آن این است که وقتی ثبات اقتصادی نباشد نمی توانیم رشد اقتصادی داشته باشیم.
بیشتر رشد اقتصادی کشور در سال گذشته مربوط به نفت بود
به گفته شمس الدینی، بیشتر رشد اقتصادی سال گذشته به دلیل افزایش قیمت نفت بوده است.
وی ادامه داد: امروز دولت با درآمد حاصل از فوش نفت فرصت یافته علاوه بر پرداخت یارانه ها و تامین مخارج روزانه اش، در پروژه های عمرانی هم سرمایه گذاری کند.
به اعتقاد این کارشناس بورس، اکنون پیامد سال های تورمی خود را نشان می دهد زیرا در سال های تورمی سرمایه گذاری شده است و رقم حبس پول بویژه در بخش مسکن اکنون خود را نشان می دهد.
دولت اکنون تنها با پرداخت قروض و دیون خود به بخش بانکی می تواند تورم را در بخش بانکی و مسکن جبران کند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر این روند رو به بهبود می رود و می توان به آینده اقتصاد کشور امیدوار بود.