سهمیه آرد برخی ایرانی‌ها از 12 کیلوگرم بیشتر است

نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان با بیان اینکه سهمیه آرد هر ایرانی طی یک ماه در برخی استان‌ها از مرز 12 کیلوگرم گذشته است، گفت: مصرف سالیانه نان یک اروپایی 70 کیلوگرم و یک ایرانی ۲۱۰ کیلوگرم است.

نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان با بیان اینکه سهمیه آرد هر ایرانی طی یک ماه در برخی استان‌ها از مرز 12 کیلوگرم گذشته است، گفت: مصرف سالیانه نان یک اروپایی 70 کیلوگرم و یک ایرانی ۲۱۰ کیلوگرم است.
محمدرضا خواجه در گفت‌وگو با ایسنا، با بيان اينكه جیره در نظر گرفته شده نان هر ایرانی ۳ قرص نان تافتون یا یک قرص نان سنگک در روز و در مجموع معادل ۴۵۰ گرم نان، است، اظهار كرد: سهمیه آرد در نظر گرفته شده برای هر ایرانی در ماه معادل ٧.٥ کیلوگرم است که این رقم در تهران یا برخی استان‌ها از مرز ۱۲ کیلو نیز تجاوز می‌کند.
وي همچنین عدم بضاعت مالی مردم، عرضه خارج از شبکه و فروش زیرزمینی و ضایعات زیاد نان در منطقه به دلیل ضعف فنی برخی نانوایان یا پایین بودن نرخ نان نسبت به قیمت تمام شده و بی‌دقتی در فرایند پخت نان را از جمله دلایل مهم افزایش مصرف نان در برخی استان‌ها اعلام کرد. نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان با بیان اینکه به اعتقاد برخی علت اصلی بروز ضایعات نان، استاندارد نبودن تنور نانوایی است، افزود: این تفکر اشتباه است و ضایعات نان‌های تولیدی با تنورهای استاندارد بیشتر از تنورهای معمولی است و مطابق تحقیقات مرکز پژوهش‌های غله کشور 50 درصد ضایعات نان مربوط به آرد، ۳۰ درصد مربوط به نانوا و تنها ۲۰ درصد مربوط به نوع تنور یا تجهیزات نانوایی است.
وی تصریح کرد: مطابق تحقیقی در سال 1380 علل بروز ضایعات نان بی‌ثباتی و متغیر بودن کیفیت آرد، بالا بودن ساعات کار نانوا، پایین بودن دستمزدها وعدم توجیه سرمایه‌گذاری در نانوایی‌ها است.
خواجه با بیان اینکه مصرف سالیانه نان یک اروپایی 70 کیلوگرم و یک ایرانی ۲۱۰ کیلوگرم است، تاکید کرد: در این شرایط نان تولیدی باید ارزش غذایی و خواص درمانی داشته باشد، در غیر این صورت موجب تشدید بیماری‌های غیرواگیر در کشور می‌شود.
وی همچنین با گلایه از مصوبه کاهش نمک خمیر از سوی وزارت بهداشت، اظهار کرد: هر زمانی آرد خراب (گلوتن زیر ۲۰ و ایندکس زیر ۵۰ باشد) باشد نانوا مجبور است نمک بیشتری به خمیر بزند زیرا امکان پخت نان نیست و با خمیر نچسب نمی‌توان نان باکیفیت پخت کرد، اما این مصوبه غیر کارشناسی باعث جریمه تعداد زیادی از نانوایان شده که نیازمند ملغی شدن است.
نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان همچنین در خصوص دلیل استفاده از کلمه جیره‌بندی برای آرد در اصفهان، گفت: جیره‌بندی در لغتنامه دهخدا هم‌معنی سهمیه‌بندی است که سال‌هاست برای نانوایان دولتی اعمال می‌شود و از اول دی ماه امسال نیز برای نانوایان آزادپَز اعمال شد تا مصرف دقیق آنها مشخص و میزان گندم وارداتی از سایر استان‌ها به استان‌های دیگر معلوم شود، اما در برخی موارد به دلیل نقص سامانه، گاهی نانوایان برای تامین آرد خود با مشکل مواجه می‌شوند که البته با وعده مسئولان این مشکل در نخستین فرصت برطرف خواهد شد.

ارسال نظر