زنده‌ماندن هاب اصفهان از بها تا بهانه

در واپسین روزهای سال 1401 هستیم. سالی که به نام «سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری شده است. در این روزهای پایانی سال خبر تعطیلی مرکز نوآوری هاب اصفهان منتشر شد.

زنده‌ماندن هاب اصفهان  از بها تا بهانه

در واپسین روزهای سال 1401 هستیم. سالی که به نام «سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری شده است. در این روزهای پایانی سال خبر تعطیلی مرکز نوآوری هاب اصفهان منتشر شد. خبری که 30 تیم و 150 نفر از فعالان عرصه کارآفرینی و استارتاپی اصفهان را به شک فرو برده است. جوانانی که از سال 1396 گرد هم آمدند تا با مشارکت همراه اول، شرکت کسب‌وکارهای نوپای حرکت اول، دانشگاه صنعتی اصفهان و شهرک علمی و تحقیقاتی و صندوق پژوهش و فناوری اصفهان فعالیت خود را به‌عنوان یکی از اجزای اکوسیستم نوآوری و استارتاپی کشور در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان آغاز کردند و در سال 97 با حمایت مدیران وقت شهرداری در برج جهان‌نما مستقر شدند. قراردادی که برای سه سال منعقد شد. تکاپو آغاز شد. محیطی با امکانات نزدیک به صفر با تلاش جوانان کارآفرین و سرمایه گذاری های انجام شده به بهترین مرکز نوآوری در کشور تبدیل شد. در این مدت هاب اصفهان با توسعه کارآفرینی در سطح کشور و شهر اصفهان، توانسته یک شبکه قدرتمند از کارآفرینی را برای استارتاپ‌ها و شرکت‌ها ایجاد کند که در نوع خود بی‌نظیر بوده و هست.

:در 5 سال گذشته این مرکز به‌عنوان یک حامی در کنار استارتاپ‌ها و افراد خلاق قرار گرفت تا آنها بتوانند مسیر کسب‌وکار خود را با آسودگی خیال طی کنند.

حالا دیگر موجر حاضر به تمدید اجاره مکان برای مستأجر خود نیست و هاب اصفهان باید به حکم شهرداری از طبقه پنجم جهان‌نما که خود تجهیز کرده، فیبر نوری کشیده و برای رونق آن تلاش کرده جابه‌جا شود. شهرداری نیز قرار است بخش بزرگی از مکانی که در اختیار آن بوده است را به رصدخانه شهر اختصاص دهد و تنها یک‌سوم این تیم می‌تواند در جهان‌نما و در یک فضای کوچک بماند و سایر تیم به‌اجبار باید به مکان‌های دیگری کوچ کنند. این یعنی چندپارگی یک مجموعه و در نهایت تعطیلی هاب اصفهان.

در سالی که باید دستگاه‌ها به ویژه شهرداری که یک نهاد عمومی مردمی است حمایت بیشتری از شرکت‌های دانش‌بنیان بکنند و مأمور به آن شده‌اند، این اتفاق در مرحله انجام است. علی قاسم‌زاده، شهردار اصفهان درباره این تصمیم مدیریت شهری گفته در جریان تغییروتحول در هاب اصفهان نبودم و خود من هم روز پنجشنبه باخبر شدم. برای همین هم خواستار ارائه گردشکار آنها شدم تا ببینم موضوع چیست، اما اجازه نمی‌دهیم کار آن‌ها در معرض آسیب و تهدید قرار گیرد، زیرا این مجموعه به‌عنوان یک نمونه موفق در کشور مطرح شده است و بی‌شک شهرداری مخل آن نخواهد بود.

اینکه تاکنون جلوی انعکاس این موضوع به شهردار اصفهان گرفته شده بوده خود مسئله دیگری است. اما حالا که دیگر از آن مطلع شده باید دید تا چه حد برای تداوم ارتباط هم‌افزای شهرداری و اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی از خود و مجموعه مدیریت شهری مایه می‌گذارد.

وجود مراکزی همچون هاب اصفهان نه‌تنها به نفع اصفهان است؛ بلکه کشور از منافع آن بهره‌مند می‌شود. استارتاپ‌هایی که قرار است در آینده شهر و کشور خویش نقش داشته باشند را باید حمایت کرد و به‌خاطر محاسبات سنتی اقتصادی و ظواهر قانونی و بوروکراسی‌های اداری به ورطه نابودی نکشاند.اینکه رصدخانه شهر از ملزومات توسعه شهر است و باید برای ایجاد آن تلاش کرد شکی نیست؛ اما باید دید هزینه فرصت آن چیست و به چه بهانه و بهایی این کار انجام می‌شود و آیا استقرار این رصدخانه که هنوز در مرحله تشکیل است و اینکه مدیران بعدی شهر به ایجاد آن اعتقادی دارند یا نه؛ به ازبین‌بردن یک مرکز فعال و پویا که باگذشت از دوران سخت کرونا حالا حرفی برای گفتن در کشور دارد می‌ارزد یا خیر؟!

شاید بهتر باشد پیش از آنکه هاب اصفهان از هم بپاشد یا چندپاره شود تصمیمی درست گرفته شود که هم در آینده این مرکز خدشه‌ای وارد نسازد و هم رصدخانه شهر فعال شود. به‌هرحال دست موجر باز است و شهرداری مکان‌های زیادی برای انتخاب دارد؛ اما دست مستأجر زیر تیغ موجر است و هر آن ممکن است لبه تیز این تیغه آن را ببرد.

ارسال نظر