بازار نفت در چنگال اژدهای سرخ/ چه آیندهای در انتظار طلای سیاه است؟
بازار نفت از زمان تعیین سقف قیمتی بر نفت صادراتی روسیه توسط گروه G۷ روزهای پرنوسانی را تجربه میکند؛ اقدام متقابل روسیه، افزایش موارد ابتلا به کرونا در چین، کاهش محدودیتهای قرنطینه و خاموش شدن پالایشگاهها در آمریکا در اثر طوفان زمستانه هر لحظه تن و بدن بازار نفت را میلرزاند.
نگارعلی_ تصمیم گروه G۷ برای تعیین سقف قیمتی بر نفت روسیه به گره کوری بدل شدهاست؛ اقدامات متقابل روسیه مبنی بر عدم فروش نفت بر کشورهایی که سقف قیمتی را رعایت کنند و از سوی دیگر تداوم یافتن خرید نفت روسیه از طرف چین و هند، دو مصرفکننده بزرگ در جهان، تاثیر این سقف قیمتی را نه تنها از میان برده بلکه در مواردی با محدود کردن عرضه، روند قیمت نفت را صعودی کرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه شامگاه سهشنبه فرمانی را امضاء کرد که براساس آن فروش نفت به کشورهایی که برای قیمت نفت روسیه سقف تعیین میکنند ممنوع میشود؛ چنین اقدامی از سوی دومین تولیدکننده بزرگ نفت دنیا میتواند قیمتهای نفت را به سطوح بالاتری هدایت کند اما در جنگ انرژی و در هفتههایی که معمولا بیسروصدا و با حداقلترین نوسانات به پایان میرسد، اقدامات چین همچنان میتواند اثرگذار باشد.
بازار نفت برای دههها است که در چنگال اژدهای سرخ است و همانطور که اقدامات ابرتولیدکنندگان و سیاستهای عرضه آنها بر قیمت این طلای سیاه بر بازار اثرگذار است، چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده نفت میتواند ورق را در بازار برگرداند؛ همزمان با اعلام ممنوعیت فروش نفت روسیه بر کشورهایی که سقف قیمتی را رعایت کنند، آمار موارد ابتلا به کرونا جهش چشمگیری کردهاست که میتواند ریسک معاملات انرژی را افزایش دهد و به تقاضا آسیب وارد کند، با این وجود در حالی که آمار موارد ابتلا به کرونا در این کشور در حال افزایش است اما چین محدودیتهای قرنطینه را کاهش دادهاست که منجر به تقویت تقاضا خواهد شد.
گفتنی است که بخت نیز با آمریکا یار نبودهاست و طوفان زمستانی الیوت حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز ظرفیت پالایشگاهی در خلیج آمریکا را خاموش کرد که به افزایش تقاضا برای نفت در این کشور دامن زدهاست؛ طوفان بزرگ درست قبل از تعطیلات آخر هفته کریسمسt کانادا و ایالات متحده را درنوردید و دمای انجماد، برف و شرایط یخبندان را به همراه داشت. برق رسانی در برخی مناطق قطع شد، هزاران پرواز لغو شد و برنامه های سفر کریسمس مختل شد.
بررسی نوسانات قیمتی نیز حاکی از آن است که زور روسیه به چین در بازار انرژی چربیدهاست و علیرغم افزایش موارد ابتلا به کرونا، روند قیمتها در ۲۴ ساعت گذشته در بازار نفت صعودی شدهاست؛ هر بشکه نفت خام برنت در ۲۴ ساعت گذشته دو دلار و ۴۵ سنت گران شدهاست و ۸۵ دلار و ۹۱ سنت قیمت خوردهاست و هر بشکه نفت خام وست تگزاس نیز در ۲۴ ساعت گذشته یک دلار و ۸۶ سنت گران شدهاست و ۸۰ دلار و ۲۶ سنت قیمت خوردهاست.
چرا روند قیمت نفت در هفته گذشته نزولی شد؟
با این حال در همیشه بر روی یک پاشنه نمیچرخد، به خصوص در بازارهای انرژی و نفت که هر لحظه از عوامل محیطی تاثیر میپذیرند؛ در هفته گذشته زور آمریکا و چین به روسیه چربید و روند قیمت نفت را نزولی کرد و وست تگزاس را به زیر بشکهای ۸۰ دلار رساند. افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا و همچنین بهبود تدریجی ایالات متحده پس از یخ زدگی قطبی در هفته گذشته، اندکی بر قیمتها تاثیر گذاشت و روند قیمتها را نزولی کرد.
گفتنی است که چین پس از کنار گذاشتن سایر بخشهای سیاست موسوم به «کووید صفر» که بیش از دو سال و نیم برقرار بود، شاهد افزایش موارد کووید است.
نفت گران خواهد ماند؟
تحلیلگران می گویند علیرغم افزایش تعداد موارد ابتلا به کرونا و اختلال در صنایع و زنجیره تامین، تقاضای نفت می تواند در بزرگترین واردکننده نفت خام جهان پس از موج های اولیه کرونا افزایشی شود. قیمت نفت بخشی از این خوش بینی را در روزهای اخیر منعکس کرده است، اگرچه تجارت به دلیل دوره تعطیلات بسیار ضعیف است.
چین یک تنه نیاز روسیه را برآورده کرد
بنابر گفته ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، این کشور با حمل ۱۳.۸ میلیارد متر مکعب گاز به چین در ۱۱ ماهه اول سال ۲۰۲۲، به یکی از تامین کنندگان پیشرو نفت و گاز چین تبدیل شده است. روسیه به لطف منابع در دسترس اورال و تخفیفهای بزرگ بر روی محمولههای خود اکنون با سبقت از عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تامین کننده نفت خام چین لقب گرفته است.
این کشور همچنین دومین تامین کننده گاز خط لوله چین و چهارمین تامین کننده گاز طبیعی مایع (LNG) چین است که محموله های ماه دسامبر آن ۱۸ درصد بالاتر از تعهدات قراردادی روزانه است.
۲۲۳۲۲۷
منبع: khabaronline-1713357