سوغات بیماری برای مردم شرق اصفهان

هنوز 10 روز از وقوع پدیده گردوغبار در اصفهان سپری نشده که مسئولان استانی و شهری، همچنان در حال اعلام هشدارهای متفاوت درباره تبعات این اتفاق هستند.

اصفهان‌امروز: هنوز 10 روز از وقوع پدیده گردوغبار در اصفهان سپری نشده که مسئولان استانی و شهری، همچنان در حال اعلام هشدارهای متفاوت درباره تبعات این اتفاق هستند. در تازه‌ترین اظهارنظر، احمد شریعتی، نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان از شیوع بیماری‌های ناشی از ریزگردها در شرق اصفهان خبر داده است. به گفته احمد شریعتی، این بیماری‌ها بسیار هم خطرناک هستند. او که دیروز در جلسه علنی شورای شهر اصفهان سخن می‌گفت، تأکید کرد: وجود ریزگردها در شرق استان بیداد می‌کند و ادامه این روند بیماری‌هایی را به همراه دارد. او با اشاره به گردوغبارهای بی‌سابقه در شهر اصفهان گفت: این موضوع در حالی در اصفهان دیده شد که در شرق اصفهان بیداد می‌کند و املاح سنگینی که همراه با ریزگردهاست به‌راحتی در ریه‌های مردم وارد می‌شود و بیماری‌های خاصی را شایع کرده؛ باید توجه داشت که این بیماری‌ها در اصفهان هم در حال شیوع است. این عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به صحبت رئیس‌جمهوری مبنی بر جاری بودن زاینده‌رود گفت: باید به این صحبت عمل شود و بودجه معینی در سطح کشور به احیای این رودخانه تخصیص یابد.

مشکلات ناشی از ریزگردها چند استان را درگیر می‌کند

یک استاد دانشگاه هم ایجاد کارگروه احیای زاینده‌رود و تالاب بین‌المللی گاوخونی را بسیار الزامی دانست و گفت: با فعال شدن کانون ریزگردها در این تالاب مشکلات شدید زیست‌محیطی در کمین اصفهان، استان‌های مرکزی و تهران خواهد بود. احمد جلالیان، خاک‌شناس و استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ریزگردهای اصفهان دارای سه منشأ طبیعی، صنعتی و شهری هستند، اظهار کرد: منشأ طبیعی این ریزگردها عمدتاً در شرق اصفهان از منطقه سجزی شروع شده و تا تالاب بین‌المللی گاوخونی در وسعتی بالغ‌بر ۳۰۰ هزار هکتار ادامه دارد. وی ادامه داد: بادهای شرقی و شمال شرقی این ریزگردها را به سطح شهر اصفهان می‌آورد. این استاد خاک‌شناس تأکید کرد: ریزگردهای مربوط به صنعت (صنایع ذوب‌آهن، فولادمبارکه، کارخانه سیمان، نیروگاه و پالایشگاه) که در غرب اصفهان مستقر هستند توسط بادهای غربی که باد غالب منطقه است به شهر اصفهان آورده می‌شوند. وی در خصوص منشأ دوم ریزگردهای اصفهان تصریح کرد: ریزگردهای این دسته ناشی از وسایط نقلیه، سوخت‌های فسیلی و مصارف خانگی است. ریزگردهای طبیعی و ریزگردهای ناشی از صنعت و سوخت‌های فسیلی ذرات ثانویه را ایجاد کرده که وقتی در منطقه زیستی ۲-۳ متری سطح زمین قرار گیرد با استنشاق آن‌ها مشکلات تنفسی و بیماری‌های مختلف و همچنین مشکلات زیست‌محیطی ایجاد می‌کند.

گاوخونی آتش زیر خاکستر است

این استاد دانشگاه با اشاره به مطالعات انجام‌گرفته درباره تالاب بین‌المللی گاوخونی نیز خاطرنشان کرد: کانون ریزگردهای در تالاب گاوخونی هنوز فعال نشده و به همین دلیل لازم است که این تالاب مرتباً پایش شود چراکه در صورت فعال شدن کانون ریزگردهای سمی آغشته به فلزات سنگین به همراه سونامی نمک استان‌های زیادی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. جلالیان ایجاد کارگروه احیای زاینده‌رود و تالاب بین‌المللی گاوخونی را بسیار الزامی دانست و گفت: همانند اتفاقی که برای دریاچه ارومیه افتاده، لازم است در این منطقه یک کارگروه احیاء داشته باشیم، چراکه با فعال شدن کانون ریزگردها در تالاب گاوخونی مشکلات شدید زیست‌محیطی در کمین اصفهان، استان‌های مرکزی و تهران خواهد بود. وی با اشاره به آخرین مرحله نمونه‌برداری که در آبان ماه ۱۳۹۴ انجام‌شده، گفت: این نمونه‌گیری نشان می‌دهد که در حال حاضر قسمت‌های مرکزی تالاب دارای رطوبت قابل‌ملاحظه‌ای است که در لایه‌های پایینی سطح تالاب وجود دارد، به لایه‌های سطحی نفوذ کرده و جلوی وقوع پدیده ریزگردها را می‌گیرد اما قسمت‌های شمال و شرق تالاب به تولید چشمه‌های ریزگرد حساس است. به گفته وی خاک تالاب گاوخونی در شمال و شرق دارای بافت ریزی است که اگر چشمه گردوغبار در این منطقه فعال شود می‌تواند مسیرهای طولانی را طی کند، به‌ همان صورت که ریزگردهای ناشی از تالاب هورالعظیم به مناطق دوردست و حتی تهران رسیده است. جلالیان ادامه داد: اگر کانون ریزگردهای گاوخونی فعال شوند از آن‌سو که جهت وزش باد شرقی و جنوب شرقی است می‌تواند زندگی میلیون‌ها نفر را تحت تأثیر قرار دهد. این استاد خاک‌شناس با تأکید بر اینکه اهمیت احیای تالاب گاوخونی کمتر از دریاچه ارومیه نیست خاطرنشان کرد: این تالاب با وسعت ۴۶۰۰۰ هکتار علاوه بر سونامی نمک می‌تواند ریزگردهای سمی را به استان‌های زیادی منتقل کند.

ارسال نظر