نقرس؛ بیماری ثروتمندان!
نقــرس یکی از اختلالاتــی اســـت که به بیماری ثروتمندان شهرت دارد. توضیح درباره این بیماری را از زبان دکتر عینالله ولیزاده، کارشناس مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز بخوانید: هــر دردی کـــه در انگشتان پا و شست پا نمایان شـــود و گرفتگی شدید و سفت شدن ماهیچه پای چپ از زانو به پایین را نقرس گویند. این بیمارى در اثر زیاد شدن اسیداوریک خون و فعال شـــدن خلط سوداوی خون و جمع شدن رسوبات اوراتها در لابه لاى مفاصل(مفصل انگشت بزرگ پا) فعال میشود و ضمنا در مردان چند برابر بیشتر از زنان است. این بیماری خود را با التهاب مفاصل و درد در مفاصل اندام تحتانی و در درجه اول انگشت شست پا و بعد در مچ پا، پاشــنهها، زانوها، مچ انگشتان دستها و آرنج نشان میدهد.
نقــرس یکی از اختلالاتــی اســـت که به بیماری ثروتمندان شهرت دارد. توضیح درباره این بیماری را از زبان دکتر عینالله ولیزاده، کارشناس مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز بخوانید: هــر دردی کـــه در انگشتان پا و شست پا نمایان شـــود و گرفتگی شدید و سفت شدن ماهیچه پای چپ از زانو به پایین را نقرس گویند. این بیمارى در اثر زیاد شدن اسیداوریک خون و فعال شـــدن خلط سوداوی خون و جمع شدن رسوبات اوراتها در لابه لاى مفاصل(مفصل انگشت بزرگ پا) فعال میشود و ضمنا در مردان چند برابر بیشتر از زنان است. این بیماری خود را با التهاب مفاصل و درد در مفاصل اندام تحتانی و در درجه اول انگشت شست پا و بعد در مچ پا، پاشــنهها، زانوها، مچ انگشتان دستها و آرنج نشان میدهد.
راه تشخیص
اسیداوریک در بعضی مواقع هم منشأ گرمی صفرا و هم منشأ سردی سوداست. راههای تشخیص نقرس در کسانی که دارای مزاج سرد هستند، شامل بالا بودن کلسترول و اسیداوریک خون، سنگریزه در کلیهها و کیستهای کلیوی است و راههای تشخیص نقرس در مزاج گرمها عبارت اند از: بالا بودن گلیســـیرید و اسیداوریک بالا، کبد چرب با گرید یک و دو، هپاتیت، بزرگی سایز کبد و افزایش آنزیم کبدی است .
عوامل تشدیدکننده نقرس
گوشتخوری فراوان(بالاخص گاو و گوساله و چندان فرقی بین قرمز و سفید ندارد)، مصرف مشروبات الکلی، سرطان خون در بدن، نارسایی در کلیهها، گرسنگیهای طولانی و مفرط، چاقی و مسمومیت با سرب، چاقی زیاد و پرخوری . مصرف تخم مرغ با ماهی، عامل پیدا شدن امراض ناعلاج پوستی مثل برص و جذام، فلجی، نقرس و بواسیر میشود .
نکته
گوشت گاو چاقکننده بالاخص در مزاج بلغمیها، تقویتکننده بدن و دیرهضم است؛ اما خون غلیظ تولید کرده و باعث بیماری سوداوی مانند سرطان، جذام، ورم طحال، بیماری پوستی، وسواس، سیاتیک، بیماری مفصلی، بالارفتن بخارات سرد و غلیظ به بالای بدن، تولید بوی بد در بدن، ناراحتی قلبی، زایمان زودرس و نفرس میشوند و بهترین نوع گوشت گاو بر اساس آیه قرآن در سوره بقره، گاو زرد و بهترین موقع خوردن آن فصل بهار است و مصلح گوشت گاو از قبیل دارچین، فلفل، زنجبیل، پیاز، سکنجبین، گلپر، سیر، ترتیزک و زیره هستند.
خوردنی مفید
امام علی(ع) فرمودهاند: خوردن انجیر، انسدادها را نرم میکند و برای بادهای قولنج سودمند است. در روز از آن فراوان بخورید و آن را در شب هم بخورید؛ اما فراوان، نه.(گرم مزاجها بایستی در مصرف آن زیادهروی نکنند.)
پیامبر(ص) نیز فرموده اند: «انجیر بخورید که بواسیر را ریشهکن میسازد و برای نقرس سودمند است.»