سودی که هنر ایران از مراسم تحلیف برد

توجه مسوولان کشور به هنرهای سنتی برای طراحی مراسم تحلیف ریاست جمهوری اتفاق امیدوارکننده‌ای بود و فرصتی در اختیار این هنر قرار داد که تصاویری از آن به ۲۹ کشور جهان مخابره شود و صنایع دستی که همیشه در سایه بوده است، فرصتی برای دیده شدن پیدا کند.

سودی که هنر ایران از مراسم تحلیف برد


توجه مسوولان کشور به هنرهای سنتی برای طراحی مراسم تحلیف ریاست جمهوری اتفاق امیدوارکننده‌ای بود و فرصتی در اختیار این هنر قرار داد که تصاویری از آن به ۲۹ کشور جهان مخابره شود و صنایع دستی که همیشه در سایه بوده است، فرصتی برای دیده شدن پیدا کند.

به گزارش ایسنا، پاویون فرودگاه مهرآباد را با صنایع دستی فاخر تزیین کردند تا از بدو ورود سفیران و نمایندگان کشورهای خارجی برای حضور در مراسم تحلیف رییس‌جمهور از آن‌ها با هنرهای سنتی ایران پذیرایی شود. همچنین در مراسم تنفیذ که با حضور رهبر انقلاب اسلامی و مسوولان کشوری و لشگری برگزار شد از تابلوی منقش به مینا استفاده شده بود. حتی در مراسم تحلیف در مجلس شورای اسلامی نیز جای دستمال کاغذی‌های روی میز از جنس خاتم بود. در نهایت نیز کنفرانس خبری سه قوه با نشانه‌هایی از صنایع دستی ایران به پایان رسید.

با توجه به حضور۱۳۱ خبرنگار خارجی از ۲۹ کشور جهان برای پوشش خبری مراسم تحلیف رییس جمهوری کشور، فرصت خوبی برای تبلیغات بین‌المللی و رایگان هنرهای سنتی ایران فراهم شد.

بهمن نامورمطلق - معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی - در گفت‌وگو با ایسنا درباره برنامه‌ریزی برای استفاده از هنرهای سنتی در این مراسم، توضیح داد: برای انجام این کار یکسری اقدامات، از پیش انجام شده بود. برای مثال، چیدمان پاویون فرودگاه مهرآباد را با کمک مرکز ملی فرش از صفر شروع کردیم. در هتل محل اقامت مهمانان مراسم تحلیف رییس‌جمهور نیز فروشگاه صنایع دستی برگزار کردیم تا شرایط خریدن صنایع دستی را برای آن‌ها فراهم کنیم.

او ادامه داد: در زمان ریاست مسعود سلطانی‌فر در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، برای چیدمان فرودگاه امام خمینی (ره) نیز بودجه‌ گرفتیم و بخش وی‌آی‌پی آن را با هنرهای سنتی و صنایع دستی تجهیز کردیم؛ اما استفاده از هنرهای سنتی و صنایع دستی در بخش‌های دیگر این مراسم از طریق گفتمان انجام شد، زیرا این هنر نشان هویتی ماست و زمانی که خارجی‌ها می‌آیند، اگر بخواهیم نمادها و نشان‌های هویتی خود را به‌نمایش بگذاریم، باید با هنرهای‌مان، خود را معرفی کنیم.





بدون صنایع دستی، دکوراسیون ایرانی ناقص است

نامورمطلق با بیان این‌که خوشبختانه در کشور ما جا افتاده که فقط فرش معرف هویت هنر ایرانی نیست، گفت: میناکاری، فیروزه‌کوبی، قلم‌زنی، کارهای چوبی، نساجی، گلیم و ... نیز هنر ایرانی هستند. بدون صنایع دستی، دکوراسیون ایرانی ناقص است. اگر صنایع دستی نباشد، دیوارهای ما خالی از هویت زیبایی‌شناسی ایرانی خواهد ماند.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی همچنین درباره این‌که مسوولان مربوط برای چیدمان صنایع دستی در فرودگاه‌ها و راه‌اندازی فروشگاه‌ها در هتل‌ها، تا چه اندازه با معاونت صنایع دستی همکاری کرده‌اند؟ پاسخ داد: از ما برای چیدمان صنایع دستی تقاضا وجود دارد، اما مشکل اعتباری داریم. زمانی که فرودگاه مهرآباد را طراحی می‌کردیم، دوستان از وزارت راه و وزارت امور خارجه با ما تماس گرفتند و تقاضا کردند که برای فرودگاه امام (ره) زمان بیشتری بگذاریم که متاسفانه مشکلات اعتباری اجازه این کار را به ما نداد. خوشبختانه برخلاف گذشته که تصور می‌کردند صنایع دستی، کهنه و نشانه‌ی بد سلیقگی است، حالا هیچ نهادی نسبت به صنایع دستی مقاومت نمی‌کند.

او با بیان این‌که خوشبختانه صنایع دستی به یک گفتمان مسلط تبدیل شده است و برای نشان دادن هویت‌مان به سراغ هنر مدرن نمی‌روند و صنایع دستی را انتخاب می‌کنند، افزود: این موضوع نشان‌دهنده این است که درک خوبی نسبت به صنایع دستی در مسوولان میانی ایجاد شده است. امیدواریم تصمیم‌گیران مثل سازمان مدیریت، اعتبارات لازم را در اختیار معاونت صنایع دستی بگذارند تا بتوانیم تمام سالن‌های وزارتخانه‌ها را تجهیز کنیم، زیرا در این سالن‌ها، نشست‌های متفاوتی با سفیران و نمایندگان داخلی و خارجی برگزار می‌شود و می‌تواند محلی برای به‌نمایش درآوردن هویت، صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور باشد.




بازخورد مهمانان خارجی چگونه بود؟

نامورمطلق درباره این‌که آیا تا کنون گزارشی از بازخورد توجه مهمانان این مراسم به صنایع دستی گرفته است؟ گفت: قرار است بعد از ترک مهمانان این مراسم، نتیجه فروش صنایع دستی در هتل آن‌ها و استقبال و بازخوردشان از پذیرایی با صنایع دستی را دریافت کنیم. ما نماینده‌ای را معرفی کردیم تا در پاویون فرودگاه که در قرنطینه است، حضور داشته باشد و اگر به توضیح نیاز بود، بتواند صنایع دستی ایران را به مهمانان خارجی بهتر معرفی کند. گرچه برای هر صنایع دستی توضیحاتی به‌صورت برچسب‌های دو زبانه نصب کرده‌ایم.

معاون صنایع دستی بیان کرد: برخی از صنایع دستی را با دشواری از پژوهشکده میراث فرهنگی به‌صورت امانت گرفته و در پاویون فرودگاه مهرآباد به‌نمایش گذاشته‌ایم.

او همچنین در پاسخ به این‌که چرا این صنایع دستی را از هنرمندانی که آثار به آن‌ها تعلق دارد نمی‌خرید؟ گفت: از کجا پول بیاوریم؟ آثار به‌نمایش درآمده در پاویون فرودگاه مهرآباد از هنرمندان امانت گرفته نشده و آن‌ها را پژوهشگاه میراث فرهنگی به‌صورت امانی به ما داده است.

نامورمطلق درباره این‌که چه تضمینی وجود دارد، صنایع دستی فاخری که در پاویون فرودگاه مهرآباد چیده شده، آسیب نبیند یا کسی به آن‌ها دستبرد نزند؟ توضیح داد: امین‌اموال ما این آثار را به امین‌اموال فرودگاه تحویل داده و امین‌اموال فرودگاه موظف به صیانت از آثار است.

ارسال نظر