مقایسه آرای وزرای دو کابینه حسن روحانی
مرداد 92 و 96، سرآغاز شکلگیری دوکابینه حجتالاسلام حسن روحانی بودند. چهار سال پیش 18 وزیر پیشنهادی کابینه یازدهم مورد ارزیابی نمایندگان مجلس نهم بودند و امسال نمایندگان مجلس دهم بودند که به بررسی کابینه 17 نفره دوازدهم پرداختند.
مرداد 92 و 96، سرآغاز شکلگیری دوکابینه حجتالاسلام حسن روحانی بودند. چهار سال پیش 18 وزیر پیشنهادی کابینه یازدهم مورد ارزیابی نمایندگان مجلس نهم بودند و امسال نمایندگان مجلس دهم بودند که به بررسی کابینه 17 نفره دوازدهم پرداختند. به گزارش خبرآنلاین، نخستین وجه تمایز دو کابینه یازدهم و دوازدهم در معرفی آنها به مجلس بود. لیست وزرای پیشنهادی یازدهم تمام و کمال به مجلس آمد ولی لیست وزرای کابینه دوازدهم یک جای خالی داشت. گزینه مدنظر دولت برای تصدی وزارت علوم، یک شب قبل از معرفی رسمی به مجلس، منصرف شده بود و فهرست اسامی تنها 17 وزیر راهی خانه ملت شد. آنگونه که دولتمردان گفتهاند، رئیسجمهور در نظر دارد این وزارتخانه را با حضور یک سرپرست اداره کند تا در فرصت مقتضی وزیر پیشنهادی علوم را به نمایندگان ملت معرفی کند. دومین وجه تمایز در بررسی کابینههای روحانی، تفاوت حضور تعداد نمایندگان مجلس در جلسه ارائه رأی اعتماد به کابینه بود. در مجلس نهم 284 نماینده در این جلسه حاضر بودند ولی دیروز 288 نماینده در جلسه حضور داشتند. این حاکی از حضور پررنگتر نمایندگان در چنین جلسه سرنوشت سازی است. اگرچه در کابینه اول روحانی، سه وزیر رأی اعتماد نگرفتند اما در جریان رأیگیری دیروز در مجلس شورای اسلامی تنها وزیری که رأی اعتماد نیاورد، حبیبالله بیطرف وزیر نیرو بود که با 133 رأی از ورود به کابینه دوازدهم بازماند. او تنها 8 رأی کم داشت که بتواند بار دیگر وزیر شود.
چهار سال پیش از میان 18 وزیر پیشنهادی سه نفر نتوانستند از نمایندگان ملت رأی اعتماد بگیرند. محمد نیلیمنفرد، مسعود سلطانیفر و محمدعلی نجفی وزرای پیشنهادی علوم، ورزش و آموزش و پرورش به ترتیب با کسب 105، 117 و 142 رأی، کمترین آرا را کسب کردند. در عوض علی طیبنیا، حسین دهقان، حسن قاضیزاده هاشمی و عبدالرضا رحمانیفضلی وزرای اقتصاد، دفاع، بهداشت و کشور با کسب 274، 269، 260 و 256 رأی بیشتری آرا از نمایندگان مجلس دریافت کردند. حضور طیبنیا و دهقان در کابینه دوازدهم تمدید نشد و در عوض، مسعود کرباسیان و امیر حاتمی جایگزین آنها شدند که به ترتیب 240 و 261 رأی کسب کردند. تفاوت آرای این دو نفر با وزرای پیشین حاکی از آن است که اگرچه حاتمی وزیر دفاع دولت دوازدهم بیش از دیگر وزرا رأی گرفته اما 8 رأی کمتر از وزیر پیشین کسب کرده است. کرباسیان نیز نتوانست رکورد طیبنیا را حفظ کند. طیبنیا با کسب 274 رأی موافق، رکورد بالاترین رأی اعتماد را از مجلس داشت. اما کرباسیان 34 رأی کمتر از او کسب کرد. در مقایسه آرای 17 وزیر کابینه دوازدهم با وزرای کابینه پیشین، شاهد کاهش آرای 6 وزیر نسبت به قبل و افزایش آرای 10 وزیر نسبت به وزرای قبل هستیم. وزارت آموزشوپرورش، اطلاعات، خارجه، کار، دادگستری، راه، صنعت، فرهنگ و ارشاد اسلامی، نفت و ورزش آرایشان افزایش یافته بود. دو کابینه حسن روحانی، 8 وزیر مشترک دارند. آخوندی، سلطانیفر، زنگنه، علوی، ظریف و ربیعی شش وزیری هستند که آرایشان در مقایسه با دولت گذشته، افزایش یافته است؛ اما در عوض آرای قاضیزاده هاشمی و حجتی کم شده است.