اسفناج؛ دشمنی برای سرطان
اصفهان زیبا: اسفناج حاوی ویتامین ها و املاح ضروری مثل کلسیم، پتاسیم، فسفر و منیزم است و با داشتن فیبر بالا، کالری کم و میزان بالایی از آنتی اکسیدان ها جز موادغذایی مفید برای انواع رژیم های غذایی شناخته شده و می تواند میزان قابل توجهی از نیاز روزانه افراد به مواد مغذی را با توجه به حجم کم خود برآورده کند. میزان زیادی ویتامین A و کاروتنویید دارد که این مواد در کاهش ریسک سرطان ها موثر شناخته شده اند. آهن و فولات این گیاه بالاست و از این لحاظ در درمان کمخونی و خونریزیهای گوارشی توصیه می شود.
با این حال، آهن موجود در اسفناج آهن غیرهم بوده و به دلیل اگزالات بالا جذب کمی دارد. می توان آن را همراه با موادغذایی غنی از ویتامین C مثل آب مرکبات میل کرد، تا جذب آهن افزایش یابد. با داشتن آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین E می تواند در بهبود عملکرد مغز و افزایش یادگیری موثر باشد.وجود مواد مغذی ضدالتهاب در اسفناج، مانند ویتامین A، K،C و منیزیم می تواند در کاهش التهاب در بیماری هایی چون میگرن، استئوپروز و آرتریت روماتویید موثر باشد.علاوه بر وجود کلسیم بالا، ویتامین k در اسفناج می تواند از شکست استخوانی و کمبود کلسیم استخوان ها جلوگیری کند. میزان بالای فیبر در این گیاه برای هضم بهتر موادغذایی مفید است و به دلیل ملین بودن می تواند از یبوست جلوگیری کند؛ اما مصرف زیاد آن می تواند موجب نفخ، دل درد و اسهال شود. میزان پروتئین اسفناج بسته به نوع آماده سازی آن متفاوت است، به طوری که اسفناج پخته مقدار پروتئین بیشتری دارد. با این حال به دلیل وجود نداشتن تمامی آمینواسیدهای ضروری در این ماده غذایی، مصرف منابع حیوانی پروتئین لازم است.
نحوه مصرف و نکات لازم
لوتئین موجود در این گیاه بالاترین جذبش در حالت خام است و حرارت میزان آن را کاهش می دهد.
اسفناج پخته میزان کلسیم در دسترس بیشتری دارد.
فریز کردن برگ های سالم و خشک اسفناج کاهش ارزش غذایی آن را چندان کاهش نمی دهد.
مصرف اسفناج چه به شکل پخته و چه خام می تواند موجب کاهش برخی از مواد مغذی شود که بهتر است به هر دو شکل مصرف شود و از بین روشهای پخت کمتر از آبپز کردن استفاده کنید، زیرا موجب میشود مواد مفید درون آن به آب منتقل شود. بهتر است اسفناج را بخارپز کرده و با روغن جزیی کمی تفت دهید.
مصرف بالای اسفناج در بیماران با سابقه سنگ کلیه و مثانه در خود یا خانواده، به دلیل وجود اگزالات فراوان در آن توصیه نمی شود. اگزالات می تواند در کلیه با کلسیم ترکیب شود و سنگ کلیه ایجاد کند. باید توجه داشت پخت اسفناج میزان اگزالات آن را به میزان زیادی کاهش میدهد؛ اما باز افرادی که سنگکلیه دارند باید مراقب باشند.