برگزیت در برزخ
سومین دور از مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) در حالی روز گذشته در بروکسل آغاز شد که به گفته منابع انگلیسی هیچکدام از طرفین مذاکرهکننده امیدی به پیشرفت در مسائل مورد اختلاف خود ندارند.
اصفهان زیبا: سومین دور از مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) در حالی روز گذشته در بروکسل آغاز شد که به گفته منابع انگلیسی هیچکدام از طرفین مذاکرهکننده امیدی به پیشرفت در مسائل مورد اختلاف خود ندارند. دیوید دیویس، وزیر برگزیت و مذاکرهکننده ارشد انگلیس در مذاکرات خروج این کشور از اتحادیه اروپا دیروز در آستانه سفرش به بروکسل در گفتوگو با خبرنگاران گفت: انگلیس در نظر دارد تا در این دور از مذاکرات پیرامون موضوعات فنی گفت و گو کند. وی با بیان اینکه «میخواهیم موضوعات مورد توافق و مورد اختلاف را از یکدیگر جدا کرده و در رابطه با طیف گستردهای از مسائل بحث کنیم»، افزود: اما برای رسیدن به این هدف دو طرف بایستی از خود انعطاف و خلاقیت نشان دهند.
در همین حال «میشل بارنیه» مذاکرهکننده ارشد کمیسیون اروپا در مورد برگزیت نیز با انتشار پیامی در صفحه توییترش عنوان کرد که موضع اروپا از روز نخست آغاز مذاکرات برگزیت «مشخص و شفاف» بوده و این طرف انگلیسی است که باید درباره مسائل مورد اختلاف از خود انعطاف نشان دهد. انگلیس از ابتدای آغاز مذاکرات برگزیت، خواهان گفتوگو در رابطه با آینده همکاریهای تجاری میان طرفین در پسابرگزیت بوده است؛ اما اروپاییها حاضر نیستند تا پیش از روشن شدن وضع حقوق شهروندان اروپایی ساکن انگلیس، وضع مرزی دو ایرلند در پسابرگزیت و هزینه خروج این کشور از اتحادیه اروپا در این باره مذاکره کنند.به گزارش ایرنا، چندی پیش نشریه ساندی تلگراف در گزارشی عنوان کرد که انگلیس برای کسب موافقت اتحادیه اروپا در مورد آغاز گفتوگوهای تجاری، برای پرداخت 40 میلیارد یورو بهعنوان هزینه خروج از اتحادیه اروپا اعلام آمادگی کرده است. این نشریه انگلیسی افزود: مقامات انگلیسی طرحی را پیشنهاد میکنند که براساس آن این کشور طی سه سال پس از خروج از اتحادیه اروپا سالانه 10 میلیارد یورو به این نهاد اروپایی بپردازد. این پیشنهاد که با صورت حساب تقریبی اتحادیه اروپا که در حدود 60 تا 100 میلیارد یورو برآورد میشود، مغایرت داشت، روز بعد، از سوی دفتر نخستوزیری انگلیس تکذیب شد.
سخنگوی دفتر نخستوزیر انگلیس با بیان اینکه رقم اعلامشده توسط ساندی تلگراف«گمانهزنی و غیرواقعی» است، افزود که دولت این کشور حاضر به پرداخت چنین صورت حسابی نیست. بوریس جانسون، وزیر امور خارجه انگلیس نیز پیشتر طی اظهاراتی جنجالی در مجلس عوام در پاسخ به سوال نمایندهای که پرسیداگر اتحادیه اروپا صورتحساب سنگینی را در رابطه با برگزیت ارائه دهد، آیا این کشور حاضر است بگوید «بروید پی کارتان»، گفت: صورت حسابی که من دیدهام غیر منصفانه است.
به نظر من«بروید پی کارتان» مناسبترین واژه برای بیان این مسئله است. این اظهارات خشم برخی مقامات اروپایی را برانگیخت و در همین رابطه میشل بارنیه تاکید کرد که انگلیس بایستی هرچه سریعتر موضع خود را نسبت به درخواستهای اتحادیه اروپا بهویژه هزینه برگزیت مشخص کند. جانسون بعدا در گفتوگو با شبکه بی بی سی در یک عقبنشینی آشکار گفت: انگلیس کشوری قانونمدار است و صورت حسابش را میپردازد.وی بابیان اینکه طی سالهای گذشته ما صدها میلیارد پوند به اتحادیه اروپا پرداخت کردهایم، افزود: من ادعا نمیکنم که صورت حساب پیشنهادی میشل بارنیه (مذاکرهکننده ارشد برگزیت توسط کمیسیون اروپا) را قبول دارم؛ اما باید به تعهدات خود در چارچوب عضویت در اتحادیه اروپا پایبند باشیم.در همین حال اتاق بازرگانی انگلیس (BCC) و انجمن اتاقهای بازرگانی آلمان (DIHK) روز گذشته با انتشار بیانیهای مشترک خواهان تمرکز مذاکرهکنندگان بر روشن شدن وضع همکاریهای تجاری میان شرکتهای انگلیسی و اروپایی در پسا برگزیت شدند. مارتین ونزلبن رئیس انجمن اتاقهای بازرگانی آلمان در گفتوگو با نشریه گاردین که روز دوشنبه منتشر شد، گفت: جزئیات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هنوز مشخص نیست. بسیاری از اعضای ما عنوان میکنند که سرمایههای خود را به دلیل موانع تجاری انگلیس در پسا برگزیت، از این کشور خارج میکنند. وی عنوان کرد که صادرات آلمان به انگلیس در نیمه نخست سال جاری به میزان 3 درصد کاهشیافته و این در حالی است که میزان صادرات آلمان به سایر کشورهای اروپایی در همین بازه زمانی 6 درصد افزایش داشته است. مطبوعات روز دوشنبه انگلیس عنوان میکنند که در این دور از مذاکرات برگزیت، هیچ کدام از طرفین امیدی به حل مسائل مورد اختلاف ندارند.
مذاکرات ماه ژوئیه (تیر) گذشته میان اتحادیه اروپا و انگلیس، در حالی به پایان رسید که بر اساس گزارشهای منتشرشده، دو طرف بر سر نیمی از موضوعات با یکدیگر اختلاف نظر داشتند. روزنامه دیلی تلگراف اخیرا در گزارشی با اشاره به اینکه «میشل بارنیه» باید قادر باشد تا در ماه اکتبر (آبان) آینده، گزارشی را در رابطه با پیشرفتهای صورت گرفته در باره مذاکرات برگزیت به شورای اروپا ارائه دهد، نوشت: مذاکرهگران انگلیسی و اروپایی توافق کردهاند تا روند گفتوگوها را از طریق برگزاری جلسات بهصورت دو هفته یک بار سرعت بخشند.اکثر مردم انگلیس در همهپرسی پارسال به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رای دادند و به دنبال آن ترزا می، نخست وزیر این کشور در مارس گذشته (اسفند 95) در نامه ای به دونالد توسک، رئیس شورای اروپا تمایل کشورش را به خروج از اتحادیه اروپا اعلام کرد. دو طرف دو سال فرصت خواهند داشت تا بر سر جزئیات روابط آینده خود، پیش از خروج رسمی انگلیس از اتحادیه اروپا، در مارس 2019 (اسفند 1397) توافق کنند.