چگونه باغ شیشهای تهیه کنیم؟
مجید بهادران، پژوهشگر دکترای تخصصی گل و گیاهان زینتی درباره ساخت باغ شیشه ای که بسیار زیبا و متنوع است، توضیحات لازم را بدین ترتیب داد:این روزها کاشت گیاهان کوچک آپارتمانی، انواع کاکتوس ها و گیاهان گوشتی در ظروف شیشه ای یا پلاستیکی سر بسته یا سر باز بسیار متداول شده است.
اصفهان زیبا: مجید بهادران، پژوهشگر دکترای تخصصی گل و گیاهان زینتی درباره ساخت باغ شیشه ای که بسیار زیبا و متنوع است، توضیحات لازم را بدین ترتیب داد:این روزها کاشت گیاهان کوچک آپارتمانی، انواع کاکتوس ها و گیاهان گوشتی در ظروف شیشه ای یا پلاستیکی سر بسته یا سر باز بسیار متداول شده است.
تراریوم یا باغ شیشه ای به طور معمول و اغلب برای پرورش و نگهداری گیاهان کوچک که با شرایط معمولی اتمسفر و هوای خانه سازگار نیستند، به کار می رود. تاریخچه استفاده از ظروف شیشه ای برای پرورش گیاهان به 2500 سال پیش در یونان برمی گردد. اختراع تراریوم را به دکتر بی-وارد از لندن نسبت می دهند. انواع مختلف تراریوم شامل تراریوم های باز، بسته و بشقابی وجود دارد که در اینجا در رابطه با چگونگی آماده سازی و کاشت گیاهان در یک تراریوم سربسته به شما اطلاعاتی ارائه می دهیم:
چرخه آب تراریوم
وقتی گیاهان در محیط سربسته تراریوم قرار می گیرند، رطوبت حاصل از تبخیر و تعرق آنها بر روی بدنه ظرف به قطره های آب تبدیل شده و دوباره به خاک باز می گردد. این چرخه آب با دیگر عوامل رشد همراه می شود و گیاهان را قادر می سازد در ظروف سربسته رشد کنند.
ظرف کاشت
بهترین ظرف برای یک تراریوم ظرفی شیشه ای و شفاف است. شکل ظرف بسته به سلیقه افراد متفاوت است. در زمان انتخاب ظرف باید به اندازه و نوع گیاهانی که می خواهیم در آن پرورش دهیم، دقت کافی داشته باشیم.
بستر کاشت
بستر کاشت تراریوم باید از زهکشی مناسب برخوردار بوده و عاری از آفات و بیماری ها و بذور علف های هرز باشد. می توان از پیت ماس به عنوان بستر کشت استفاده کنیم که پس از کاشت و استقرار گیاهان باید به صورت دوره ای به میزان کم با کود کامل مخصوص گیاهان آپارتمانی تغذیه شوند. برای حذف بوی نامطبوع در ظرف بهتر است اندکی زغال به بستر کاشت اضافه شود.
انتخاب گیاهان
برای تراریوم سربسته به طور معمول از گیاهان آپارتمانی که با میزان متوسط و کم نور سازگار بوده و نیاز به میزان رطوبت زیاد دارند، استفاده می شود. در استفاده از چند نوع گیاه با هم باید دقت شود همه آنها شرایط مشابه نگهداری داشته باشند.
مراحل ساخت باغ شیشه ای
ریختن لایه ای به عمق دو سانتی متر از مواد درشت مانند شن، سنگریزه به منظور زهکشی در کف ظرف سپس یک توری نازک یا لایه ای از خزه اسفاگنوم بر روی لایه زهکشی قرار داده و بستر کشت را بر روی آن می ریزیم. با ایجاد یک حفره کوچک متناسب با گیاه و پس از برداشتن مقداری از خاک اطراف ریشه گیاه را در بستر مستقر می کنیم. پس از کاشت با یک افشانه به ملایمت به گونه ای که شاخ و برگ گیاهان نیز شسته شوند، آبیاری می کنیم. تراریوم نباید از همان ابتدا پوشانده شود و آب پاشی روز بعد نیز انجام شود. پس از خشک شدن کامل سطح شاخ و برگ گیاهان درب تراریوم بسته می شود. یک هفته بعد از کاشت باید به دقت تراریوم را تحت نظر داشته باشیم تا در صورت ایجاد بیماری در برگ و ساقه یکی از گیاهان قبل از انتقال به سایر گیاهان آن را حذف کنیم. استفاده از قارچ کش ها پس از خارج کردن قسمت آلوده توصیه می شود.
مراقبت و نگهداری از تراریوم
آبیاری: با توجه به اینکه تراریوم یک چرخه خودنگهدار آب دارد، باید کم آبیاری شود. در صورتی که چرخه رطوبت موفق عمل کند، هر 2-6 ماه یک بار آبیاری کفایت میکند.
نور: نباید تراریوم در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. چون باعث تجمع گرما در ظرف و سوختگی گیاهان می شود. با توجه به نوع گیاهان کاشت شده میزان نور کم یا متوسط فراهم شود.
دما: دمای بهینه برای اغلب گیاهان کاشت شده در تراریوم های سربسته بین 18- 24 درجه سانتی گراد است.
کوددهی: چون رشد گیاهان باید کند باشد، کاربرد کود در کمترین میزان ممکن و در صورت ظهور نشانه های کمبود مواد غذایی در گیاهان انجام شود. می توان از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی یک چهارم مقدار پیشنهاد شده استفاده کرد.
هرس: حذف جوانه های انتهایی در صورت استفاده از گیاهان پررشد در تراریوم توصیه می شود. تمام قسمت های حذف شده از گیاه به منظور جلوگیری از پوسیده شدن و ایجاد بوی نامطبوع باید با دقت از ظرف خارج شوند.