تامین‌ کردن نیاز اصلی بدن با سبزیجات

از حدود 60 سال قبل تاكنون توليد سبزيجات سريع‌تر از هر محصول ديگرى در دنيا افزايش داشته است که دليل اين امر بهبود امكانات براى توليد، تهيه فرآورده سبزى‌ها، روشن شدن اهميت سبزيجات در جيره غذايى و تغيير عادات غذايى مردم بوده است؛ به‌طورى كه در‌حال حاضر براى برآوردن تقاضاى مصرف‌كنندگان انواع زيادى از سبزيجات تازه در طول سال توليد و در دسترس قرار مى‌گيرد.

اصفهان زیبا: از حدود 60 سال قبل تاكنون توليد سبزيجات سريع‌تر از هر محصول ديگرى در دنيا افزايش داشته است که دليل اين امر بهبود امكانات براى توليد، تهيه فرآورده سبزى‌ها، روشن شدن اهميت سبزيجات در جيره غذايى و تغيير عادات غذايى مردم بوده است؛ به‌طورى كه در‌حال حاضر براى برآوردن تقاضاى مصرف‌كنندگان انواع زيادى از سبزيجات تازه در طول سال توليد و در دسترس قرار مى‌گيرد.

از آن جمله توليد سبزى‌ها را زير پوشش پلاستيک و در گلخانه‌ها مى‌توان نام برد.دکتر فریبا رضایی، کارشناس منابع طبیعی در ادامه چنین می‌گوید: در اثر مكانيزه شدن بيشتر كارها فعاليت‌هاى بدنى انسان به ميزان قابل توجهى كاسته شده و درنتيجه گرايش مردم به مصرف موادغذايى كم‌انرژى ولى مفيد بيشتر شده است.

به عبارت ديگر مصرف‌كنندگان با توجه به وضع اقتصادى و نوع كار خود و آگاهى از دانش تغذيه توجه بيشترى به كيفيت غذا از نظر ويتامين‌ها و مواد معدنى كه ضامن رشد و سلامت جسمانى آنهاست، در مقايسه با كميت غذاها و پرانرژى بودن آن مبذول مى‌دارند؛ اما در کل براى پى بردن به اهميت سبزيجات بايستى به ارزش اقتصادى و غذايى آنها توجه کرد.

مقايسه سطح زير كشت محصولات مختلف نشان مى‌دهد كه در مجموع سبزيجات حدود 6 درصد زمين‌هاى قابل كشت دنيا را تشكيل مى‌دهند؛ ولى ارزش اقتصادى آنها به مراتب بيشتر از اين مقدار است؛ به‌ويژه اينكه توليد سبزى‌هاى گلخانه‌اى روز‌به‌روز رو به افزايش است.سبزى‌ها نقش مهمى را در تغذيه انسان دارا هستند و بسيارى از مواد مورد احتياج بدن را كه در ساير مواد غذايى يافت نمى‌شوند، تامين مى‌كنند و از نظر تامين كربوهيدرات‌ها، پروتئين‌ها، چربى‌ها، ويتامين‌ها، مواد معدنى و فيبر حائز اهميت هستند.

سبزيجات از نظر مواد قندى چندان در خور اهميت نیستند. البته تعدادى از آنها مثل سيب‌زمينى، سيب‌زمينى شيرين، انواع لوبيا و ذرت شيرين مقدار قابل ملاحظه‌اى كربوهيدارت دارند. سبزيجات همچنين از نظر مواد پروتيينى ضعيف بوده و فقط سبزيجات كلم تكمه‌اى، لوبيا قرمز، لوبيا پهن و نخود فرنگى از نظر اين مواد غنى هستند. مقدار چربى در سبزى‌ها بسيار كم بوده و معمولا از يک درصد ماده تازه سبزى تجاوز نمى‌كند. برعكس سبزيجات از نظر مواد معدنى و ويتامين‌هاى مورد نياز بدن انسان غنى هستند.

البته سبزيجات از اين نظر متفاوت‌اند. علاوه بر ارزش غذايى سبزيجات به عنوان تامين‌كننده ويتامين‌ها و عناصر معدنى مورد نياز بدن از نظر هضم مواد غذايى نيز حائز اهميت‌اند. غذا نه تنها بايستى داراى كيفيت لازم باشد، كميت آن هم مهم است تا اعضاى گوارشى بتوانند مواد غذايى را جذب کنند. بيشتر سبزى‌ها به‌خصوص سبزيجات برگى مثل كاهو و كلم داراى آب فراوان و مواد سلولزى زياد بوده و به علت حجم زياد آنها با تنظيم حجم معده و روده‌ها به هضم مواد غذايى كمک مى‌کنند.

ارسال نظر