پیگیری برای شناسایی نوزاد سر راهی و خانوادهاش همچنان ادامه دارد
یک هفته از پیدا شدن نوزاد ۲ روزه در کنار بهزیستی لنجان میگذرد، از آن زمان تا کنون پیگیری برای شناسایی خانواده این نوزاد از سوی سازمان بهزیستی اصفهان ادامه دارد و این نوزاد همچنان بی هویت است.
یک هفته از پیدا شدن نوزاد ۲ روزه در کنار بهزیستی لنجان میگذرد، از آن زمان تا کنون پیگیری برای شناسایی خانواده این نوزاد از سوی سازمان بهزیستی اصفهان ادامه دارد و این نوزاد همچنان بی هویت است.
به گزارش تسنیم ، کودکان گاهی در بازیهایشان تصمیم میگیرند گم شوند تا پدر و مادر همه جا را بگردند و پیدایشان نکنند. آنها از این بازی لذت میبرند؛ چون میدانند پدر و مادر بالاخره آنها را پیدا میکنند یا خود کودکان به آغوش آنها باز خواهند گشت.
چند روز پیش، نوزادی نزدیک بهزیستی لنجان، پیدا میشود که این بار، پدر و مادرش، خود را گم کردهاند و پدر و مادرها وقتی خود را گم کنند، بازی فرق میکند: احتمالاً دیگر پیدا نمیشوند و آغوش خود را با تمام عشق مادرانه و پدرانه از او دریغ خواهند کرد.
نوزاد سرراهی تا صدور حکم قاضی، مهمان بهزیستی است
هنوز سرنوشت این نوزاد مشخص نیست که آیا به آغوش خانواده باز میگردد یا قرار است در کجا بزرگ شود. از همان ابتدا، مدیرکل بهزیستی استان اصفهان، از پیگیری و تلاش بهزیستی برای شناسایی خانواده این نوزاد خبر داد. پس از گذشت چند روز، به سراغ معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی رفته و روند پیگیریها را جویا شدیم.
مرضیه فرشاد در مورد پیگیریهای صورتگرفته درباره این نوزاد میگوید: هنوز موفق نشدهایم خانواده را پیدا کنیم و معمولاً اینطور است که وقتی چنین موضوعی به شبکههای اجتماعی میآید، امید ما به پیداکردن خانواده کم میشود. چون خانواده در فضای ملتهب باز نمیگردد که بخواهد سرزنش شود یا مورد سؤال و جواب قرار بگیرد. ما باز هم برای پیداشدن خانواده این نوزاد صبر میکنیم. نوزاد احتمالاً یکی، دو ماه دیگر مهمان ما خواهد بود تا اگر خانواده به سراغش بیایند، تحویل آنها داده میشود و اگر نیایند، هر موقع که قاضی حکم بدهد، واگذار میشود.
پیگیری برای شناسایی خانواده ادامه دارد
او به این سؤال که در چنین مواردی، روند بهزیستی به این شکل است که منتظر بازگشت خانواده میشود یا فعالانه پیگیریها را ادامه خواهد داد، پاسخ میدهد: پیگیری برای پیداکردن خانواده حتماً ادامه دارد؛ هم از طریق نیروی انتظامی انجام میشود و هم پیجویی سرنخها از سوی مددکاران بهزیستی ادامه دارد. اینها در واقع منافاتی با هم ندارند: پیگیری برای پیداکردن خانواده مسیری جداست و از آن طرف هم اگر حکم قاضی صادر شود، نوزاد را واگذار میکنیم و هر وقت خانواده پیدا شدند، مجدداً نوزاد را به خانواده باز میگردانیم.
نوزاد پس از صدور حکم قاضی، واگذار میشود
فرشاد درباره زمان دقیق واگذاری نوزاد میگوید: عدد و زمان دقیقی ندارد. بستگی به شرایط و نظر قاضی دارد که چه موقع حکم را صادر کند که این بچه را میتوان واگذار کرد و ناامید از آمدن پدر و مادرش شویم. وقتی بچهای گمنام پیدا میشود، ممکن است کمتر از 2 ماه هم طول بکشد. معمولاً وقتی از سلامت بچه مطمئن شویم، از نظر ما قابل واگذاری است؛ مگر اینکه قاضی حکم واگذاری را به ما ندهد.
نوزاد سرراهی، سالم است
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان، با تأیید سلامت نوزاد میگوید: همان روز اول که نوزاد در کنار خیابان پیدا شده، سیستم سلامت و بهداشت لنجان سلامتش را برای ما تأیید کرده و بهصورت روزانه نیز توسط پزشک معاینه شده است.
ورودیها و خدمات بهزیستی افزایش یافته است
فرشاد آمار دقیق در مورد بچههای سرراهی اعلام نمیکند؛ اما پیرامون ورودیهای بهزیستی توضیح میدهد: ما آماری تلفیقی داریم که ورودیهای شیرخوارگاه ماست؛ ممکن است بچه را گوشه خیابان بگذارند یا اورژانس اجتماعی برود و مداخله کند و او را از خانه بیاورد. برای ما همه اینها میشود ورودی شیرخوارگاه.
مردم به بهزیستی اعتماد دارند
او با اشاره به افزایش ورودیهای بهزیستی نسبت به سال گذشته میگوید: بعضی از این افزایش ورودی، به توسعه خدمات ما در اورژانس اجتماعی مربوط میشود. چون تلاش بهزیستی بر افزایش مداخلات و اطلاعرسانی بوده است که سبب شده مردم بیشتر به ما اعتماد کنند و خبرها را بدهند. به همین دلیل، بخشی از افزایش آمار ما هم به دلیل ارایه خدمات است.
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان در پاسخ به این سؤال که آیا این افزایش مربوط به کودکان بدسرپرست است، توضیح میدهد: ممکن است اینطور باشد. کودکان بدسرپرستی که قبلاً همسایه نمیدانسته به چه کسی باید خبر بدهد یا برای او تفاوتی نداشته است، اکنون با افزایش اطلاعرسانیها میدانند باید با 123تماس بگیرند. قبلاً میترسیدند، خبر نمیدادند؛ اما الان این اعتمادسازی انجام شده و میدانند اگر خبر بدهند، مسئولیتی متوجه آنها نیست. بنابراین، مداخلات ما هم افزایش یافته است.
فرشاد خدمات افزایشیافته در بهزیستی را اضافهشدن 3 اورژانس اجتماعی در تیران و بهارستان و سمیرم عنوان میکند که قبلاً در این محدودهها وجود نداشته و اکنون با افزایش ماشین اورژانس و نیروهای هر کدام از آنها، پوشش بیشتری خواهیم داشت. همچنین، در بحث کودکان خیابانی، سعی کردهایم همکاری بیشتری با شهرداری داشته باشیم.
طرح مشک، سرپرستی موقت کودکان دارای خانواده
برای آنکه دلبستگی در کودکان شکل بگیرد، نیاز مسلّم کودک قبل از هر چیز، وجود مراقب یا مراقبان اصلی است. از طرفی، بهطور معمول تعداد مددکاران مجموعه بهزیستی از تعداد نوزادان و کودکان کمتر است و با توجه به تغییر شیفت و... مراقب ثابتی برای هیچ کدام از کودکان وجود ندارد.
فرشاد در پاسخ به این سؤال که با توجه به مباحث مطرحشده در حوزه دلبستگی، آیا این افزایش خدمات به افزایش پرسنل بهزیستی هم منجر شده است، از اجرای طرح مشک خبر میدهد: الان در حال اجرای یک طرح پایلوت کشوری به نام طرح مشک هستیم. این طرح شامل کودکان زیر 6 سالی است که به خدمات ما و به این دلبستگی عاطفی نیاز دارند؛ ولی قادر نیستیم به تمام آنها خدمات ارایه دهیم. از طرف دیگر، مثلاً پدرش زندان است و چند وقت دیگر برمیگردد؛ ما قبلاً این بچهها را واگذار نمیکردیم. اما در این طرح که در چند استان بهصورت پایلوت انجام میشود، خانوادههایی که داوطلب هستند، حتی اگر خودشان بچه داشته باشند، این کودکان مثلاً بهمدت 6 ماه به آنها واگذار میشوند. طرح مشک بیشتر برای نگهداری موقت است؛ مگر اینکه پدر و مادر صلاحیت پیدا نکنند که در آن صورت، میتواند نزد خانواده جدید بماند.
خانوادهها بیشتر راغباند سرپرست کودکان بدون شناسنامه شوند
معاون اجتماعی بهزیستی اصفهان، در توضیح مراکز بهزیستی میگوید: مراکز ما در 2 بخش زیر 3 سال و بالای 3 سال هستند. درباره کودکان دائمی 2 حالت وجود دارد: یا شناسنامهدار هستند یا نه. خانوادههایی هم که قرار است کودکان را به فرزندخوانندگی قبول کنند، عمدتاً راغب نیستند کودکی را که دارای شناسنامه است، بپذیرند؛ چون ترجیح میدهند کودکی را به فرزندی قبول کنند که بتوانند برایش شناسنامه بگیرند. اما اگر خانوادهای بخواهد کودکی را که شناسنامه دارد، قبول کنند، میشود موقت و بهصورت مهمان باید او را بپذیرند. تا الان بچهها را به صورت موقت واگذار نمیکردیم؛ ولی الان امکانپذیر شده است.
او در توضیح تعداد مددکاران نسبت به تعداد کودکان و نوزادان مقیم بهزیستی، میگوید: ورودیهای ما متفاوت است. ممکن است الان 40 تا بچه داشته باشیم و در عرض مدت کوتاهی بشود 70 تا بچه. بنابراین، ورودی و خروجیهایمان متفاوت است.