جمهوری‌خواهان مانع نابودی برجام توسط ترامپ می‌شوند؟

نشریه پولتیکو گزارش داد: رییس‌جمهور آمریکا با تایید نکردن پایبندی ایران به توافق هسته‌ای سرنوشت این توافق را به دست کنگره خواهد سپرد، اما ممکن است جمهوری‌خواهان مانع از نابودی توافق توسط ترامپ شوند.

نشریه پولتیکو گزارش داد: رییس‌جمهور آمریکا با تایید نکردن پایبندی ایران به توافق هسته‌ای سرنوشت این توافق را به دست کنگره خواهد سپرد، اما ممکن است جمهوری‌خواهان مانع از نابودی توافق توسط ترامپ شوند.

به گزارش ایسنا، نشریه آمریکایی پولیتیکو با اشاره به این‌که حتی اگر دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا از تایید پایبندی ایران به توافق سر باز بزند به هیچ وجه مشخص نیست که کنگره رای به وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران بدهد، نوشت: رییس‌جمهور ترامپ ممکن است به زودی سرنوشت توافق هسته‌ای با ایران را به کنگره آمریکا بسپارد اما اطمینانی وجود ندارد که قانونگذاران تصمیم به نابود کردن توافق بگیرند.

اگرچه جمهوری‌خواهان کنگره به طور یک‌پارچه دو سال پیش با توافق هسته‌ای مخالفت کردند اکنون اعتماد به شدت کمتری درباره چگونگی واکنش کنگره تحت رهبری جمهوری‌خواهان در قبال بازگرداندن سریع تحریم‌ها علیه ایران دارند که به واسطه اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رفع شده‌اند. وضع مجدد این تحریم‌ها به میزان زیادی به نابودی توافق هسته‌ای منجر خواهد شد.

حتی تعداد کمی مخالفت در مجلس سنا هم می‌تواند تفاوت ایجاد کند جایی که جمهوری‌خواهان اکثریت کرسی‌ها را در اختیار دارند. سناتورهای دموکرات نیز حتی آنهایی که زمانی با توافق هسته‌ای مخالفت کردند خواهان حفظ این توافق هستند. در حال حاضر جمهوری خواهان زیادی وجود ندارند که تصمیم خود را درباره رای به وضع مجدد تحریم‌ها گرفته باشند.

اگر ترامپ در 15 اکتبر پایبندی ایران را تایید نکند تصمیم‌گیری اواخر همین ماه به کنگره سپرده خواهد شد. این در حالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشت بار در گزارشات خود از برجام تایید کرده است که ایران به تعهدات خود عمل می‌کند.

سناتور جان مک کین به تازگی به خبرنگاران گفت که هنوز تصمیم خود را در این‌باره نگرفته و در حال بررسی موضوع است. سناتور سوزان کالینز نیز گفت که می‌خواهد ببیند آیا ایران به توافق عمل می‌کند یا نه.

دیگر بازیگران کاندیدای از جمله سناتور راند پاول و اد رویس رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفته‌اند که ترامپ نباید از توافق کناره‌گیری کند و بهتر است که به اجرای آن ادامه دهد.

دموکرات‌های سنا هم به اتفاق آراء مخالف خروج از توافق هسته‌ای هستند هر چند که برخی از آنها دو سال پیش هنگامی که این توافق به امضا رسید با آن مخالفت کردند. از جمله چاک شومر رهبر اقلیت دموکرات و سناتور بن کاردین عضو ارشد کمیته روابط خارجی.

کنگره علاوه بر این می‌تواند دست به هیچ کاری نزند. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به پولیتیکو گفت که حتی اگر ترامپ اعلام کند که ایران توافق را نقض می‌کند این عدم تایید به خودی خود موجب لغو توافق هسته‌ای با ایران نمی‌شود.

اما وضع فوری دوباره تحریم‌ها علیه ایران چیزی است که برخی جمهوری‌خواهانی که به دنبال سیاست سخت‌گیرانه در قبال ایران هستند می‌خواهند و ممکن است بتوانند به راحتی اکثریت آرا در مجلس سنا و نمایندگان را برای موافقت با این اقدام بیابند.

سناتور تد کروز گفت: معتقدم باید هر چه فوری توافق را از بین ببریم، تحریم‌ها را دوباره وضع کنیم و از هر ابزار دیپلماتیک و اقتصادی برای توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران استفاده کنیم.

به نوشته پولیتیکو، اما قانونگذاران می‌توانند به جای وضع مجدد تحریم‌های لغو شده علیه ایران یک طرح تحریمی جدید را پیش ببرند و ایران را به دلیل دیگر نگرانی‌های واشنگتن درباره تهران تحت فشار قرار دهند.

ارسال نظر