۸ خاصیت شگفت انگیز «پسته» برای حفظ سلامتی
در میان مغزدانهها، پسته یکی از لذیذترین و خوشمزهترینهاست و فواید و مزایای زیادی نیز برای سلامتی بدن دارد؛ بویژه آنکه وجود چربیهای سالم، پروتئین فراوان و انواع آنتیاکسیدانها، این دانه کوچک را به خوراکی مناسب برای کاهش وزن و بهبود سلامت قلب و روده تبدیل کرده است.
در میان مغزدانهها، پسته یکی از لذیذترین و خوشمزهترینهاست و فواید و مزایای زیادی نیز برای سلامتی بدن دارد؛ بویژه آنکه وجود چربیهای سالم، پروتئین فراوان و انواع آنتیاکسیدانها، این دانه کوچک را به خوراکی مناسب برای کاهش وزن و بهبود سلامت قلب و روده تبدیل کرده است.
در ادامه با خواص پسته که کمتر در مورد آن شنیدهاید، آشنا میشوید.
۱-سرشار از ریزمغذیهای کمیاب
هر اونس یا ۲۸ گرم پسته که شامل حدود ۴۹ عدد پسته است دارای ۱۵۶ واحد کالری، ۸ گرم کربوهیدرات، ۶ گرم پروتئین، ۳۰ گرم فیبر و ۱۲ گرم چربی است که ۹۰درصد این چربیها برای بدن مفیدند.
همچنین این مقدار پسته از نظر ویتامینها و مواد معدنی قادر است ۲۴درصد ویتامین B۶ موردنیاز روزانه و نیز ۱۸درصد مس، ۸درصد پتاسیم، ۱۴درصد فسفر، ۱۶درصد تیامین و ۱۷درصد منگنز موردنیاز روزانه بدن را تامین کند.ویتامین B۶ فراوان موجود در پسته دارای کارکردهای ضروریای ازجمله تنظیم قند خون و تشکیل هموگلوبین (مولکولی که اکسیژن را به گلبول قرمز میرساند) است. پسته همچنین منبع غنی پتاسیم است و میزان پتاسیم موجود در ۲۸ گرم پسته بیشتر از نصف یک موز بزرگ است.
۲-حاوی آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدان مادهای حیاتی برای حفظ سلامت سلولهاست و آنها را از آسیب حفظ میکند بنابراین در کاهش ریسک ابتلا به بیماریها ازجمله سرطان نقش کلیدی دارد.
پسته در میان مغزها بیشترین مقدار آنتیاکسیدان را دارد. میزان لوتئین و زآگزانتین موجود در پسته که از آنتیاکسیدانهای ضروری برای سلامت چشم محسوب میشوند بسیار بالاست. این آنتیاکسیدانها چشم را از عوارض نور آبی و کاهش دید مرکزی که با افزایش سن اتفاق میافتد، حفظ میکند.
در کنار این آنتیاکسیدانها، پلیفنول و توکوفرول موجود در پسته نیز در کاهش بیماریهای قلبی و محافظت از سلامت بدن در مقابل سرطان موثرند. آنتیاکسیدانهای موجود در پسته بهراحتی در معده هضم و در فرایند گوارش بهآسانی جذب بدن میشوند.
۳-کالری کم و پروتئین زیاد
با وجود فواید زیاد انواع مغزها عموما میزان کالری آنها بسیار بالاست، اما پسته در این میان استثناست. هر ۲۸ گرم پسته فقط ۱۵۶ کالری دارد، درصورتیکه همین مقدار گردو حاوی ۱۸۳ کالری است. از نظر میزان پروتئین، پسته بعد از بادام دارای بیشترین میزان پروتئین است طوریکه ۲۰درصد وزن پسته را پروتئین تشکیل میدهد.
پسته حاوی آمینواسیدهای ضروری تشکیلدهنده بلوکهای پروتئین است. برخی از آمینواسیدها باید در رژیم غذایی فرد موجود باشد و بدن قادر نیست آنها را بسازد. آرژینین یکی از این آمینواسیدهاست که ۲درصد آمینواسیدهای موجود در پسته از این گروه است. این آمینواسید در بدن به اکسید نیتریک تبدیل و باعث گشادی عروق خونی و بهبود جریان خون میشود.
۴-کمک به کاهش وزن
بهطورکلی با اینکه مغزها سرشار از انرژی هستند اما در بین غذاهای گیاهی کاهشدهنده وزن، مصرف آنها همواره گزینه مناسبی است. پروتئین و فیبر بالای پسته احساس سیری را افزایش میدهد و باعث کاهش اشتها میشود.
در مورد اثر پسته در کاهش وزن، مطالعات کمی صورت گرفته، اما نتیجه همه آنها امیدوارکننده است. نتایج یکی از این مطالعات نشان میدهد که کاهش شاخص توده بدنی افرادی که در یک رژیم لاغری ۱۲ هفتهای هر روز بعدازظهر بهجای میانوعده ۵۳ گرم پسته مصرف کردهاند ۲ برابر بیشتر از افرادی است که همین مقدار نان مصرف کردهاند.
مطالعه دیگری که در مدت ۲۴ هفته بر روی افراد دارای اضافه وزن صورت گرفت نشان داد که اگر این افراد ۲۰درصد از کالری موردنیاز بدن خود را با خوردن پسته تامین کنند، دور کمرشان حدود یکونیم سانتیمتر بیشتر از کسانی که این رویه را دنبال نکردهاند کاهش مییابد.
بخش زیادی از چربی موجود در پسته در دیواره سلولی بافت آن ذخیره شده و امکان جذب آن در روده وجود ندارد و این خود یکی از عواملی است که مصرف پسته را برای کاهش وزن مناسب میسازد؛ زیرا چربیهای موجود در پسته بهطور کامل جذب نمیشوند. جدا کردن پسته از پوست آن هنگام خوردن، به دلیل صرف زمان سبب میشود نسبت به خوردن مغز پستهی پوستکنده ۴۱درصد کالری کمتری دریافت کنید.
۵-کمک به باکتریهای مفید روده
پسته غنی از فیبر است و فیبر برای باکتریهای روده مفید است. پروبیوتیکها پس از تخمیر فیبر موجود در پسته آن را به اسیدهای چرب زنجیرهکوتاه نظیر بوتیترات تبدیل میکنند که منافع متعددی ازجمله کاهش ریسک پیشرفت مشکلات گوارشی، سرطان و بیماریهای قلبی برای سلامتی دارد.
۶-کاهشدهنده کلسترول و فشارخون
پسته از راههای متعدد قادر است ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش بدهد. یکی از آنها تاثیر مثبت آنتیاکسیدانهای موجود در آن بر کاهش کلسترول خون و همچنین تنظیم فشار خون است.مطالعات متعددی تاثیر پسته را در کاهش کلسترول خون اثبات کردهاند. ۶۷درصد این مطالعات نشان داده است که اگر قسمتی از کالری موردنیاز روزانه توسط پسته تامین شود، سطح کلسترول بد یا LDL و نیز میزان کل کلسترول کاهش و در مقابل کلسترول خوب یا HDL افزایش مییابد.
نتایج مطالعهای روی ۳۳ مرد جوان که از یک رژیم مدیترانهای استفاده میکردند نشان داد که اگر این افراد تنها بهمدت ۴ هفته پسته را جایگزین چربیهای ساده حیوانی کنند میزان کلسترول بد آنها ۲۳درصد، میزان کل کلسترول ۲۱درصد و میزان تریگلیسرید خون آنها ۱۴درصد کاهش مییابد.پسته علاوه بر کلسترول، میزان فشار خون را نیز کاهش میدهد.
نتایج ۲۱ مطالعهای که پیرامون اثر پسته بر کاهش فشار خون انجام شد حاکی از آن است که خوردن پسته، حد بالای فشار خون را به میزان ۱/۸۲ میلیمتر جیوه و حد پایین فشار خون را به میزان ۰/۸ میلیمتر جیوه کاهش میدهد.
۷-کمک به سلامت عروق
لایه درونرگی لایه نازکی از سلولهاست که درون عروق خونی را میپوشاند. این لایه وظایف مهمی را در سیستم گردش خون بهعهده دارد. عملکرد نامناسب لایه درونرگی یکی از عوامل ابتلا به بیماری قلبی است. مشخصه عملکرد نامناسب لایه درونرگی، کاهش اتساع وریدی است که به کاهش جریان خون منجر میشود. اکسید نیتریک نقش مهمی در اتساع وریدی ایفا میکند.
پسته حاوی مقادیر فراونی از آمینواسید آرژینین است که در بدن به اکسید نیتریک تبدیل میشود و به این ترتیب این مغزهای کوچک میتوانند نقش مهمی در سلامت سیستم گردش خون ایفا کنند.نتایج مطالعهای که روی ۴۲ بیمار که در مدت ۳ ماه، روزانه ۴۰ گرم پسته مصرف میکردند، انجام شد حاکی از بهبود عملکرد لایه درونرگی و کاهش مشکل سفتی عروق است.
۸-کاهنده قند خون
گرچه اغلب مغزها کربوهیدرات بالایی دارند (که پس از مصرف بهصورت گلوکز در بدن آزاد میشود)، شاخص گلوکز در پسته پایین است. پایین بودن شاخص گلوکز در پسته بدین معناست که کربوهیدرات موجود در پسته قند خود را بهآرامی در بدن آزاد میکند و در نتیجه، پس از مصرف پسته قند خون بهطور ناگهانی افزایش نمییابد.
نتایج یک مطالعه نشان داده است که در صورت مصرف ۵۶ گرم پسته در یک رژیم غذایی مبتنی بر کربوهیدرات، بعد از یک ماه، قند خون در یک فرد سالم به میزان ۲۰ تا ۳۰درصد کاهش مییابد.
یافتههای مطالعه دیگری حاکی از آن است که اگر افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهمدت ۱۲ هفته روزانه ۲۵ گرم پسته بهعنوان میانوعده مصرف کنند؛ میزان قند خون (Fasting Blood Sugar) آنها ۰/۹ کاهش مییابد.پسته علاوه بر فیبر، چربیهای سالم و آنتیاکسیدانهای فراوان، حاوی مواد مفیدی مانند منیزیم، کارتنوئید و فنولیک است که همگی به کنترل قند خون کمک میکنند.