اظهارات ترامپ جای تاسف دارد
دنیل هوگستا گفت:برجام توافق بسیار خوبی است و جای تاسف دارد که ترامپ تهدید میکند این توافق را لغو خواهد کرد.
دنیل هوگستا گفت:برجام توافق بسیار خوبی است و جای تاسف دارد که ترامپ تهدید میکند این توافق را لغو خواهد کرد.
به گزارش تسنیم، کمیته صلح نوبل جایزه سال 2017 خود را به «کمپین بینالمللی برای از بین بردن سلاحهای هستهای» با نام اختصاری «آیکن» اهدا کرد؛ این کمپین که در سال 2007 در استرالیا شکل گرفته تا پیش از دریافت جایزه شهرت چندانی نداشت. کمیته صلح نوبل در بیانیه خود درباره اعطای این جایزه مدعی است که به خاطر اقدامات این کمپین برای جلب توجهات جهانی به عواقب انسانی فاجعهبار هرگونه استفاده از سلاح هستهای و فعالیتهای مبتکرانه برای به دست آوردن ممنوعیت مبتنیبر تعهد چنین سلاحهایی جایزه را به این کمپین استرالیایی اهدا کرده اما اعضای این کمپین بر این باورند که اهدای این جایزه نوعی مقابله با رویکردهای ترامپ علیه برجام و ادبیات خصمانه او علیه کره شمالی است. گرچه این انتخاب مثبت و هوشمندانه به نظر میرسد، مهر دیگری بر عملکرد گزینشی کمیته صلح در اعطای جایزهای است که قرار بود طبق خواسته آلفرد نوبل به کسانی برسد که برای صلح گام موثری برداشتهاند.
در این راستا با «دنیل هوگستا»، عضو ارشد کمپین بینالمللی برای از بین بردن سلاحهای هستهای و هماهنگکننده این کمپین به گفتوگو نشستهایم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
جایزه صلح نوبل روز گذشته به موسسه شما که در حوزه مقابله با تسلیحات اتمی فعالیت میکند، اعطا شد. فکر میکنید چرا این جایزه به شما تعلق گرفته است؟
اعطای جایزه صلح نوبل به موسسه ما، در واقع نشاندهنده اهمیت ممنوعیت سلاحهای هستهای است؛ علیالخصوص اقداماتی که در ماه جولای برای تصویب قطعنامه جدید صورت گرفت. نمایندگان کشورهای مخالف سلاح هستهای (از جمله ایران) در جولای سال جاری معاهدهای را در مقر سازمان ملل به تصویب رساندهاند که ساخت، آزمایش، تولید، اکتساب، تملک، انباشت، انتقال، استفاده و تهدید به استفاده از سلاح هستهای تحت هر شرایطی را ممنوع میشمارد. ما یک موسسه غیردولتی هستیم و بسیار خوشحالیم که این جایزه به خاطر نشان دادن اهمیت مقابله با سلاحهای هستهای به ما اعطا شده است.
برنامه شما برای مقابله با اشاعه سلاح هستهای چه بوده است؟
فعالیتهای ما هم در سطح پارلمانی و هم مردمی بوده است؛ تلاش کردهایم تا با آگاهسازی مردم درباره خطرات سلاحهای هستهای، این تصور اشتباه را تصحیح کنیم که داشتن سلاح هستهای باعث قدرت بازدارندگی میشود.
در این راستا، تاثیرات استفاده از سلاحهای هستهای را بر زندگی بشری توضیح میدهیم و ابعاد فاجعه بشری که این سلاحها رقم میزنند، عنوان میکنیم.
در این راستا، بر این باوریم کشورهایی که سلاح هستهای ندارند، چنانکه معاهده منع جنگافزارهای هستهای را به تصویب رساندند برای تدوین و اجرای قوانینی از این دست اقدام کنند. ایران هم در امضای این معاهده نقش فعالی داشت و امیدواریم این فعالیتها همچنان ادامه یابد.
برخی رسانهها مانند «گاردین» علت اعطای جایزه صلح نوبل به موسسه شما را برجسته کردن مقابله با اقدام احتمالی ترامپ در عدم امضای پایبندی ایران به برجام میدانند؛ فکر میکنید درست است؟
بله، دقیقا. یکی دیگر از دلایلی که این جایزه به ما اهدا شده، گسترش ادبیات خصمانه و تهدیدات هستهای است. اکنون ما در زمانی به سر میبریم که دنیا در تنش بزرگی قرار گرفته است؛ در زمانی هستیم که در آن گفتمانهای تند و خشن میتوانند به سادگی باعث بروز وحشتی بیسابقه شوند. شبح جنگ هستهای بیش از پیش در جهان سایه گسترده است. در لحظهای تاریخی قرار داریم، آیا زمان آن فرا نرسیده که رویکرد تهدید و ادبیات تند تغییر کند؟
این در حالی است که رئیس جمهور کره شمالی و آمریکا هر دو رفتارهای غیرمسئولانهای دارند و با کوبیدن بر طبل جنگ، بر شدت تنشها میافزایند.
نظر شما درباره برجام و اقدامات آمریکا علیه آن چیست؟
برجام توافق بسیار خوبی است و جای تاسف دارد که ترامپ تهدید میکند این توافق را لغو خواهد کرد. از او میخواهیم در این رویکرد بازنگری کند، چراکه ایران بهخوبی به تعهدات خود طبق برجام پایبند بوده و آمریکا هم باید چنین باشد.