افزایش مهاجرت به دلیل خشکسالی و جیرهبندی آب
روستاي قميشلو روستاي كوهستاني است كه اطراف آن را کوههای معروف به كوه سياه و کوههای شاه مار احاطه كرده است. طول جغرافیایی آن 51 درجه و 28 دقيقه و عرض جغرافیایی آن 32 درجه و 3 دقیقه است و 2120 متر از سطح دريا ارتفاع دارد.
سمیه مسرور-اصفهان امروز: روستاي قميشلو روستاي كوهستاني است كه اطراف آن را کوههای معروف به كوه سياه و کوههای شاه مار احاطه كرده است. طول جغرافیایی آن 51 درجه و 28 دقيقه و عرض جغرافیایی آن 32 درجه و 3 دقیقه است و 2120 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. اهالي محل به زبانهای فارسي و تركي تكلم میکنند. در مورد وجهتسمیه روستا دو نظر وجود دارد؛ برخي اهالی معتقدند كه در زبان تركي قميش به معناي ني و قميشلو مكاني است كه در آن آب فراوان و نيزار وجود داشته است و برخي نيز معتقدند اسم روستا در قدیم قمش يعني محل رويیدن گیاهان بوده و بهمرورزمان به قميشلو تبدیلشده است. در مورد قدمت روستا اطلاع دقيق و مستندي در دست نيست، ولي گفتههای برخي اهالي و وجود آثار مخروبه و برجهای قديمي مبين روستا قلعهای قديمي است. مهمترين محصولات كشاورزي گندم، جو، گردو است كه از طريق چاهها، قنوات و چشمهها آبیاری میشوند. همچنين ارتفاعات و چشمهها نقاط مناسب تفرجگاهي محسوب میشود. روستای قمیشلو در قسمت شمال غربی و فاصله ۳۰ کیلومتری دهاقان با هزار و 400 سکنه با مشکلات عدیدهای ازجمله جیرهبندی آب و مشکلات آموزشی، بهداشتی و بیکاری دستبهگریبان است. آبوهوای خوش این منطقه و چشمه شاه مار هم نتوانسته بر روند صعودی مهاجرت تأثیر بگذارد و اهالی روستا رفتن را به ماندن ترجیح میدهند. این روستا به سیستم آب شرب لولهکشی متصل نیست و سالها است باوجود هشدارهای پزشکی در خصوص عدم مصرف آب چاه، از طریق چند حلقه چاه آب روستا تأمین میشود.
تداوم جیرهبندی آب
دهیار روستای قمیشلو دهاقان دراینباره به اصفهان امروز میگوید: سالها است که آب شرب روستا از طریق چاه تأمین میشود و به سیستم لولهکشی آب شرب متصل نیستیم. البته قرار است در برنامه بلندمدت به تسویه خانه بابا شیخ علی متصل شویم ولی کی و چه زمانی این اتفاق رخ دهد نمیدانیم. محمودرضا داتلی بگی ادامه میدهد: از سوی دیگر باوجود اتصال چاه جدید برای تأمین آب آشامیدنی روستای قمیشلو متأسفانه در این روستا هنوز جیرهبندی آب حاکم است. بااینحال شرایط نسبت به سال قبل بهتر بود، اما جیرهبندی همچنان ادامه دارد بهطوریکه هر دو روز یکبار منبع ذخیره آب به مدت یک تا 5/1 ساعت باز میشود و مردم اقدام به ذخیره آب در منازل خود میکنند. بعدازاین مدت آب برای دو روز بسته میشود. این در حالی است که چاه جدید برای تأمین آب آشامیدنی به سیستم آبرسانی روستا متصل شده ولی تأثیری در کاهش جیرهبندی نداشته است.
عمق نگاری روستا
وی به عمق نگاری (توپوگرافی) روستا قمیشلو اشاره میکند و میافزاید: توپوگرافی روستا به شکلی است که کاسه مانند است و همین عامل انتقال آب به تمام مناطق روستا را مشکل میسازد. این مسئله سبب شده تا جیرهبندی آب بیش از 48 ساعت باشد تا منبع ذخیره کاملاً پر شود. بدین ترتیب زمان باز کردن منبع، آب به تمام پستیوبلندیهای روستا منتقل میشود و اگر غیرازاین باشد، خیلی از مناطق روستا بدون آب باقی خواهند ماند.
مهاجرت به دلیل کمآبی
دهیار روستای قمیشلو با اشاره به افزایش مهاجرت اهالی روستا به شهرهای اطراف خاطرنشان میکند: جیرهبندی طولانیمدت آب سبب شده خیلیها از روستا به شهرهای اطراف مهاجرت کنند. مهاجرت به دلیل کمآبی نیز سبب شده تا تعداد دانش آموزان در مدرسه روستا بسیار کاهش پیدا کند و مهاجرت دیگری را به دلیل مختلط شدن دانش آموزان در سهپایه اول ابتدایی رقم بزند. دهیار روستای قمیشلو اضافه میکند: به دلیل کمبود معلم و کمبود دانشآموز، کلاسهای درس در مقطع ابتدایی بهویژه در سه دوره اول ابتدایی مختلط تشکیل میشود. خیلی از خانوادهها نتوانستند این شرایط را بپذیرند که دانش آموزان دختر و پسر را در یک کلاس قرار دهند و بر اساس باورهایشان تصمیم به مهاجرت گرفتند. بدین ترتیب روند مهاجرت در روستای قمیشلو با شتاب بیشتری سیر صعودی را در پیشگرفته است. وی تأکید میکند: اگر برای این معضلات چارهای اندیشیده نشود بهزودی شاهد خالی شدن روستا از سکنه خواهیم بود؛ زیرا باید بپذیریم اگر فردی از روستا به شهر مهاجرت کند، دیگر به روستا بازنخواهد گشت.
بهبود شرایط
دهیار روستای قمیشلو بابیان اینکه شرایط آبی امسال نسبت به سال 95 بهتر است میگوید: سال قبل به دلیل کاهش بارندگی شرایط بهمراتب سختتری نسبت به امسال را پشت سر گذاشته و تجربه کردیم. سال قبل تعداد ساعات جیرهبندی بیشتر بود و بخش کشاورزی نیز آسیب بیشتری دید. بااینحال امسال نیز جیرهبندی به قوت خود ادامه داد.
فرصتهای روستا
داتلی بگی از آبوهوای خوش روستا و چشمه شاه مار بهعنوان ظرفیتهای روستا یاد میکند و میگوید: متأسفانه زیرساختهای گردشگری در روستای قمیشلو وجود ندارد، در غیر این صورت آبوهوای خوش و چشمه شاه مار میتوانست بهعنوان ظرفیت گردشگری برای روستا استفاده شود. این در حالی است که اهالی روستا برای کسب درآمد بسیار مشکلدارند. وی تصریح میکند: شغل بیشتر اهالی روستا کشاورزی و دامپروری بود که با تداوم خشکسالی با مشکلات زیادی به امرارمعاش میپردازند و سختی بسیاری برای تولید و کسب درآمد متحمل میشوند. درحالیکه اگر امکان استفاده از ظرفیتهای گردشگری روستا وجود داشت و زیرساختهای گردشگری در روستا فراهم بود، اهالی روستا نیز میتوانستند از این طریق کسب درآمد کنند.
معضلات روستا
دهیار روستای قمیشلو دهاقان از کمبود آب، معضل آموزش و بیکاری بهعنوان معضلات روستا یاد میکند و میافزاید: این عوامل به مهاجرت روستاییان به شهرها بسیار دامن میزند و روستای ما نیز از این قانون مستثنا نیست. روستای قمیشلو در فاصله 15 کیلومتری فولادمبارکه قرار دارد، اما جوانان و اهالی روستا کمترین سهم را در فرصتهای شغلی این کارخانهدارند. داتلی بگی ادامه میدهد: تعداد ساکنین روستا که در فولادمبارکه مشغول به کار باشند بسیار کم است و کسی به این پرسش و خواسته ما برای اینکه چرا جوانان این روستا در کارخانههای اطراف محل سکونتشان جذب به کار نمیشوند؟ پاسخ نمیدهد. وی اضافه میکند: احاطه شدن روستا با معادن مختلف و آلایندگی ناشی از فعالیت این معادن و تردد ماشینهای سنگین مشکلات دیگری است که چارهای برای آن اندیشیده نشده است. پنج معدن روستا را احاطه کردهاند و آلایندگیهای زیستمحیطی و تردد ماشینهای سنگین را به مشکلات اهالی روستای قمیشلو اضافه کردهاند. وی یادآور میشود: جادههای منتهی به روستا نیز عمر بالای 35 سال دارند و نیازمند بازسازی و ترمیم هستند و امیدواریم مسئولان به این معضل نیز توجه کنند.
امکانات بهداشتی صفر است
به گفته دهیار روستای قمیشلو به همت اهالی روستا و طرح تحول نظام سلامت از سال گذشته مرکز بهداشت روستا افتتاحشده است ولی سادهترین امکانات بهداشتی و درمانی را ندارد. داتلی بگی ادامه میدهد: به دلیل بعد مسافت روستا با شهرستانهای اطراف و نیاز اساسی اهالی برای داشتن مرکز بهداشت، هشت سال پیش مصوب شد با کمک اهالی و دولت مرکز بهداشت روستا ساخته شود. اهالی روستا 40 درصد کار را متقبل شدند و سال گذشته دولت به تعهد 60 درصدی خود عمل کرد و مرکز بهداشت افتتاح شد، اما هیچ پزشک و یا خدمات درمانی در آن وجود ندارد. ما نیازمند مرکز بهداشت با خدمات بهداشتی و درمانی هستیم و بدون پزشک و خدمات اورژانسی، وجود این مرکز هیچ سودی برای اهالی روستا ندارد.