جمع آوری روزانه ۷۰ تن مواد بازیافتی از درب منازل اصفهان

روزانه ۷۰ تن مواد بازیافتی از درب منازل سطح شهر اصفهان، ایستگاه های ثابت بازیافت و اماکن تجاری مثل بانک ها،هتل ها و رستوران ها غیر از معابر شهر جمع‌آوری می‎شود که ۵ درصد از کل پسماند خشک جمع‌آوری شده این شهر مربوط به ضایعات نان است.

روزانه ۷۰ تن مواد بازیافتی از درب منازل سطح شهر اصفهان، ایستگاه های ثابت بازیافت و اماکن تجاری مثل بانک ها،هتل ها و رستوران ها غیر از معابر شهر جمع‌آوری می‎شود که ۵ درصد از کل پسماند خشک جمع‌آوری شده این شهر مربوط به ضایعات نان است.

به گزارش ایمنا، «نان» به عنوان اصلی ترین غذای مصرفی از اولویت قابل ملاحظه ای در بُعد غذایی خانوار برخوردار است و عمدتاً به عنوان یک منبع انرژی ارزان قیمت مصرف می شود.

از سوی دیگر این ماده غذایی میان مسلمانان از احترام و جایگاه ویژه ای برخوردار است و این اعتقاد راسخ باعث می شود دورریز نان از سفره تنها به دلیل غیرقابل مصرف بودن آن صورت گیرد.
با وجود این با کمال تاسف شاهد آن هستیم که ضایعات نان، سالانه صدها میلیارد ریال به اقتصاد کشور آسیب می رساند و این زیانها دسترنج تولیدکنندگان روستایی و امکانات گوناگونی را که دولت برای تهیه و تولید نان در اختیار بخشهای گوناگون تولید قرار داده است به هدر می دهد.
این در حالی است که ضایعات مواد غذایی در کشورهای پیشرفته و صنعتی اروپا زیر ۱۰ درصد تخمین زده شده است.
میزان ضایعات مواد غذایی بسته به نوع ماده غذایی و کشاورزی مختلف متفاوت است. با توجه به مصرف سالانه نان و غلات در کشور که مقدار آن حدودا به ۱۲ میلیون تن در سال می رسد و نسبت به دیگر کشورها بالاترین مصرف سرانه را شامل می شود تنها در همین بخش ضایعاتی به مراتب زیاد و حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد است.
برخی مسئولان برای کاهش ضایعات نان و دستیابی به صرفه جویی های ارزی، تغییر الگو و پخت و مصرف آن از سنتی به ماشینی را پیشنهاد می کنند و اعتقاد دارند عادت دادن ذائقه مردم به نان های سنتی عاملی در روگردانی آنها به نانهای ماشینی بوده است.
۵ درصد پسماند خشک اصفهان ضایعات نان است

نان یک برکت الهی است و ضایعات آن مربوط به سه بخش مردمی و بخش نانوایان و کیفیت آرد گندم می باشد اما الگوی صحیح نگهداری و مصرف نان در کاهش ضایعات آن خیلی مهم است و مردم بهتر است به اندازه نیاز خریداری کنند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان می گوید: روزانه ۷۰ تن مواد بازیافتی از درب منازل سطح شهر، ایستگاه های ثابت بازیافت و اماکن تجاری مثل بانک ها، هتل ها و رستوران ها غیر از معابر شهر جمع‌آوری می ‌ شود که ۵ درصد از کل پسماند خشک جمع‌آوری شده در شهر اصفهان مربوط به ضایعات نان است.

امیر حسین کمیلی می افزاید: نگهداری ضایعات نان کار آسانی نیست به خصوص اگر نان رطوبت داشته باشد و در نایلون های دربسته نگهداری شود، دچار کپک زدگی می شود.

وی ادامه می دهد: کپک زدگی نان هم در منزل اتفاق می افتد و هم در هنگام جمع آوری و قرارگرفتن در چرخه، احتمال انتقال کپک ها به نان هایی که کپک ندارند، وجود دارد.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه مصرف ضایعات سالم نان برای خوراک دام استفاده می شود و مابقی مصارف آن مناسب نیست، تصریح می کند: اگر نان کپک زده خوراک دام شود، سمی درون آن است که به شیر و گوشت دام و سپس به انسان منتقل می شود که بسیار خطرناک و یکی از عوامل بروز سرطان شناسایی شده است.

وی با بیان اینکه نان ها نباید به صورتی که در حال حاضر مرسوم است، جمع آوری شود، اظهار می کند: در گذشته های دور، نمکی هایی در کوچه ها دیده می شدند که ضایعات نان را جمع آوری و در ازای آن به افراد نمک می دادند و بلافاصله نان را به مصرف دام های دامداری ها می رساندند؛ اما امروزه با توجه به اینکه زمان زیادی طول می کشد تا ضایعات نان به مصرف دام ها برسد، لاجرم سم کپک در نانی که نگهداری می شود، ایجاد خواهد شد.

ضایعات نان تبدیل به کود آلی می شود

کمیلی تاکید می کند: نانوایی ها هنگام پخت نان و شهروندان در خرید به اندازه نان و مصرف صحیح آن دقت کنند تا اضافه ای از نان باقی نماند.

وی تصریح می کند: چنانچه شهروندان نان را بیشتر از حد نیاز خریداری می کنند، حتماً آن را در فریزر نگهداری کنند و در موقع مصرف هم به اندازه نان از فریزر خارج کنند تا ضایعات نداشته باشد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه اگر نان ضایعاتی دارد، شهروندان آنها را به صورت طولانی مدت نگهداری نکنند، می گوید: با توجه به اینکه مواد غذایی اضافه هم برکت خدا است، مردم اصفهان ضایعات نان را در پسماندهای تر نمی ریزند بلکه، جزو پسماند خشک قرار می دهند تا به چرخه طبیعت باز گردد.

وی معتقد است که خاک به کود آلی نیاز دارد و بهترین مواد مغذی برای تهیه کود آلی مواد خوراکی هستند.

کمیلی یادآور می شود: در کارخانه پردازش ضایعات نان تبدیل به کود آلی می شود و به مصرف کشاورزی و تولیدات ارگانیک می رسد و به همین دلیل برکت خدا از بین نمی رود اما در عین حال ضایعات نان را باید به حداقل رساند و مدت زیادی نگهداری نکرد.

ضایعات نان خشک کاهش یافته است

رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان نیز در این اتباط اظهارمی کند: هر کدام از شرکت های خدماتی جمع آوری پسماند شهر اصفهان، یک نفر به عنوان مسئول آموزش دارند، البته در مناطق وسیع و پر جمعیت دو نفر مسئول آموزش بکار گرفته می شوند تا مباحث آموزشی از جمله آموزش های مربوط به نگهداری ضایعات نان را به شهروندان ارایه کنند.

غلامرضا سلاکتی در گفتگو با خبرنگار ایمنا می افزاید: هر شرکت خدماتی که اقدامی نوین در راستای تفکیک از مبدأ پسماندها انجام دهد، تا سقف دو میلیون تومان پاداش می گیرد.

وی با اشاره به اینکه ضایعات نان جزو پسماند آلی به شمار می رود، اظهارمی کند: در خودروهای جمع آوری پسماندهای خشک، بعلیرغم اینکه ضایعات نان جزو پسماندهای خشک نیست، باکس های مخصوص جمع آوری ضایعات نان در نظر گرفته شده تا تحویل مرکز پردازش شود.

رییس اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان تاکید می کند: ضایعات نان خشک با توجه به آموزش های ارایه شده کاهش یافته است.

روش هایی برای کاهش دور ریز نان

شهروندان می توانند با بکارگیری برخی راهکارها کم ترین دور ریز نان را داشته باشند.

چیدن نان های داغ بر روی هم، کپک زدگی را تسریع، فاسد شدن را تسهیل و ضایعات را تشدید می کند، از این رو قبل از سرد شدن کامل نان ها، آنها را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در پلاستیک دربسته بگذارید
خرید نان مازاد بر نیاز روزانه، یکی از علل افزایش ضایعات نان است؛ از خرید نان اضافی خودداری کنید.
حرارت نان باعث کپک زدگی زودرس آن می شود پس، از دسته کردن نان داغ جدا بپرهیزید .


نان خوب مستلزم داشتن آرد با کیفیت، نانوای خوب و نگهداری صحیح است .
قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن نان را تسریع می کند، نان های اضافه را در فریزر نگهداری کنید.
انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپک زدگی و تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می شود .
هنگام خرید نان حتما یک سفره پارچه ای یا پلاستیکی به همراه داشته باشید .
نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود.
انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپک زدگی و تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد .
آرد حاصل از گندم تازه و نارس، باعث تولید نان های سفت و بد هضم خواهد شد .

ارسال نظر