205 مدرسه استان كتابخانه ندارند
قدیمترها كمتر می شد كلاسی كتابخانه مخصوص به خودش داشته باشد. معمولا هر مدرسهای یک كتابخانه جمع و جور داشت كه همه دانش آموزان به آن مراجعه میكردند. بیشتر كتاب ها هم داستانی یا علمی و آموزشی بودند... .
قدیمترها كمتر می شد كلاسی كتابخانه مخصوص به خودش داشته باشد. معمولا هر مدرسهای یک كتابخانه جمع و جور داشت كه همه دانش آموزان به آن مراجعه میكردند. بیشتر كتاب ها هم داستانی یا علمی و آموزشی بودند. در برخی مدارس نیز معلمان خوش ذوق و دانش آموزان در كلاس هایی كه فضایی برای نگهداری كتاب داشت، با كتابهایی كه عمدتا از بین خود دانش آموزان جمع آوری یا اهدا می شد، كتابخانهای نُقلی دست و پا می كردند. معمولا یكی از دانش آموزان هم مسئولیت امانت كتابها را بر عهده می گرفت.
برخی مدارس قدیمی تر در مناطق كمتر برخوردار هم از نعمت كتابخانه بی بهره بودند. با گذشت زمان كم كم مدارس و كلاس های بیشتری به كتابخانه مجهز شدند و آنطور كه رئیس اداره فرهنگی و هنری، اردوها و فضاهای پرورشی اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان خبر داده، از سال 1391 تاكنون راه اندازی کتابخانه های کلاسی به مدارس مقاطع ابتدایی پیشنهاد شده است. به گفته مرتضی شكری، برای راه اندازی اینگونه كتابخانهها الزامی وجود ندارد و این كتابخانه ها بر اساس کتابهای معرفی شده در انتهای کتب درسی و معرفی آنها به دانش آموزان شكل می گیرد. كتابخانه های كلاسی در واقع همان قفسه های کوچکی هستند که به دیوار هر کلاس نصب شدهاند و عمدتا تنها اشکال کتابخانه های این مقطع تحصیلی هستند.
96هزار کلاس بدون کتابخانه
هر چند در سال های اخیر با جایگزینی مدارس جدید یا نوسازی مدارس با ساختارهای قدیمی، مدیران آموزش و پرورش در پی جبران این خلأ بر آمده اند، چند روز پیش بود كه آمارهای اداره کل امور فرهنگی و هنری آموزشوپرورش، گوشه ای از این كاستی در مدارس كشور را نمایان كرد. بر اساس این آمار در پایه ابتدایی از ٣٢١هزار و 865 کلاس دوره ابتدایی، 96هزارو76 کلاس کتابخانه کلاسی ندارند. در 43هزارو١٧٧ مدرسه متوسطه اول و دوم نیز، ١٠هزار و 95مدرسه کتابخانه ندارند. این آمار كه مدارس دولتی و مدارس غیردولتی را در بر میگیرد، نشان می دهد در مجموع ٧٠,5٣درصد مدارس ابتدایی کتابخانه کلاسی و ٧6,٨٠درصد مدارس متوسطه اول و دوم کتابخانه آموزشگاهی دارند.
افزایش سرانه كتاب در مدارس استان
بر اساس اعلام كارشناس امور فرهنگی هنری اداره كل امور فرهنگی و هنری آموزش و پرورش، سرانه کتاب بهازای هر دانشآموز در سراسر کشور و در سه دوره تحصیلی9.08 است. این سرانه بنا به گفته رئیس اداره فرهنگی و هنری، اردوها و فضاهای پرورشی اداره کل آموزش و پرورش اصفهان، در مدارس مقطع ابتدایی به 6 و در مدارس مقطع متوسطه اول و دوم به 13 جلد كتاب می رسد. مرتضی شكری در گفت و گو با «اصفهان زیبا»، عنوان می كند: «این سرانه تا پیش از پایان سال تحصیلی 95-96 در مقطع ابتدایی به 4 جلد كتاب و در مقطع متوسطه اول و دوم نیز به 11 جلد كتاب میرسیده است.» او با بیان اینكه تا پایان سال تحصیلی 95-96، در مقطع متوسطه اول و دوم دخترانه استان، هزار و 113 مدرسه مجهز به كتابخانه مدرسه ای، هستند، عنوان می كند: « 101 مدرسه فاقد كتابخانه هستند.» شكری ضمن اشاره به اینكه در مقطع اول و دوم متوسطه پسرانه استان، نیز هزار و 79 مدرسه مجهز به كتابخانه مدرسه ای مجهز هستند، اظهار میكند: «104 مدرسه پسرانه در این مقطع نیز كتابخانه مدرسه ای ندارند.» این مقام مسئول در اداره آموزش و پرورش اصفهان، در ادامه می گوید: «در مقطع ابتدایی استان تا پایان سال تحصیلی
95-96، در مجموع مدارس دخترانه، پسرانه و مختلط، 3 هزار و 223 كلاس فاقد كتابخانه هستند. او اضافه می كند: « در مدارس پسرانه 6 هزار و 44 كلاس دارای كتابخانه، در دخترانه 5 هزار و 954 كلاس دارای كتابخانه و در مدارس مختلط نیز هزار و 4 كلاس دارای كتابخانه هستند». به گفته رئیس اداره فرهنگی و هنری، اردوها و فضاهای پرورشی آموزش و پرورش اصفهان، در بین مدارس ابتدایی فاقد كتابخانه كلاسی، هزار و 404 مدرسه كتابخانه مدرسهای دارند. شكری اظهار می كند: «در حال حاضر ،2 میلیون و 326 هزار و 364 جلد كتاب در مدارس ابتدایی داریم. در مقطه متوسطه اول و دوم نیز در حال حاضر 4 میلیون و 96 هزار و 308 جلد كتاب داریم.» به گفته شكری، بیشترین کمبود در مقطع ابتدایی احساس می شود. او از تلاش آموزش و پرورش استان در راستای ارتقای کمی و کیفی امور کتابخانه های مدارس با هم افزایی و همکاری سایر نهادهای فرهنگی و همکاران فرهنگی خبر می دهد و می گوید: « در آبان سال جاری با اجرای برنامه نذر كتاب تلاش می كنیم تا وضعیت كتابخانه ها را بیش از گذشته ساماندهی كنیم.» رئیس اداره فرهنگی و هنری، اردوها و فضاهای پرورشی آموزش و پرورش اصفهان، به توسعه و تجهیز
کتابخانه های آموزشگاهی و کلاسی مدارس چهلگانه منطقه آموزش و پرورش استان در سال تحصیلی 96- 95 اشاره و عنوان می كند: « در همین خصوص، طرح باشگاه های کتابخوانی را با مشارکت اداره کل ارشاد اسلامی استان در دو ناحیه 2و3 به همراه 15 آموزشگاه برگزار كردیم.» شكری در پایان اظهار می كند: « برگزاری نمایشگاه کتاب توسط نمایشگاه و کتابفروشی کتاب فرهنگیان در مدارس و اجرای برنامه های استانی و کشوری آموزش و پرورش از دیگر برنامه های ما برای بهبود وضعیت كتابخانههای مدارس استان است.»