زنان کارتن خواب در چنگ زمستان سرد

دخترکی پابرهنه با موهای ژولیده و عروسکی در آغوش، مات و مبهوت آدم‌های تازه‌وارد را که یکی‌یکی از ماشین‌های رنگ‌ووارنگشان پیاده می‌شوند و به‌سوی کانال‌های سیمانی که محل زندگی همسایگان اوست می‌رود، نگاه می‌کند.

مینا عباسپور - اصفهان امروز : دخترکی پابرهنه با موهای ژولیده و عروسکی در آغوش، مات و مبهوت آدم‌های تازه‌وارد را که یکی‌یکی از ماشین‌های رنگ‌ووارنگشان پیاده می‌شوند و به‌سوی کانال‌های سیمانی که محل زندگی همسایگان اوست می‌رود، نگاه می‌کند. کمی آن‌طرف‌تر پارکی است که پسران قد و نیم قد در آن بازی می‌کنند و البته جوانک‌هایی هم هستند که ردیفی روی نیمکت پارک نشسته و پچ‌پچ‌کنان در حال برانداز جماعت تازه‌وارد هستند. مردی که نمی‌توان جوان یا سالخورده بودنش را تشخیص داد نبش خیابان روی جدول نشسته و درحالی‌که سیگاری میان انگشتانش دود می‌شود سر در گریبان دارد؛ چرت می‌زند و گه گاهی هم پوکی به سیگار. در این محله مرسوم است، ماشین تازه‌واردها را دوره کنند و پیشنهاد جنس‌های مختلف را به او بدهند. قرص، شیشه، تریاک، مشروب...؛ اما قضیه برای توسان آلبالویی‌رنگ فرق دارد. همه می‌دانند او خریدار نیست. یا برای اطعام کارتن‌خواب‌ها آمده یا هدایتشان به‌سوی گرم‌خانه.
دست‌های یخ‌زده سیندرلای حصه!
محسن انصاری، مدیرعامل انجمن پایان کارتن‌خوابی امید تابستان امسال با ناهید تاج‌الدین نماینده مردم اصفهان در مجلس و همراهانش به محله حصه اصفهان رفته بود تا از نزدیک وضعیت زنان کارتن‌خواب یا آلوده به مواد را نشانشان دهد که نیاز به سرپناهی برای ترک و درمان دارند. به گفته او مردان کارتن‌خواب و معتاد زیادی از این منطقه اکنون در محل گرم‌خانه مشغول ترک و درمانند اما زنان سرپناهی ندارند و با رسیدن فصل زمستان وضعیتشان بدتر خواهد شد. درخواست او رسیدگی به این وضعیت و تعیین محلی برای ساخت سرپناه زنان است. زنانی که آمار رسمی‌شان هیچ جا منتشر نمی‌شود. هیچ ارگانی از آنها صحبت نمی‌کند و ظاهر امر می‌گوید زن کارتن‌خواب یا بی‌سرپناهی در اصفهان نداریم اما در این محله بودند و دیدیمشان. سیندرلای حصه (زن معتاد و میان‌سال) را دیدیم و دستانش را در دست گرفتیم وقتی داستان زندگی و اعتیادش را تعریف می‌کرد. از آن زمان بارها و بارها انصاری از مسئولان مختلف درخواست تعیین محلی برای این زنان را داشته که پاسخش وعده‌های محقق نشده از سوی مسئولان بوده است؛ اما او دست‌بردار نیست و این بار دوباره مسئولان را فراخواند تا فرارسیدن فصل سرما را زنگ خطری بدانند برای تعجیل در ساخت گرمخانه زنان. اگرچه که بازهم این درخواست تنها با «ان‌شاءالله» و «امیدواریم به‌زودی انجام شود» و البته «سکوت» برخی مسئولان همراه بود و بس. در جلسه‌ای که به همت مسئول پایان کارتن‌خوابی امید و در محل گرمخانه این انجمن برگزار شد مسئولان مختلف ازجمله مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان، معاون پیشگیری بهزیستی، شهردار منطقه و رئیس انجمن آسیب‌شناسی کشور که عضو شورای شهر نیز حضور داشتند و ضمن اعلام آمادگی برای راه‌اندازی گرمخانه زنان صحبت‌هایی داشتند که در ادامه می‌آید:
شهرداری اصفهان به ساخت گرمخانه‌های رسمی ورود کند
شهر اصفهان به گرمخانه‌های رسمی نیاز دارد که شهرداری برای ساخت آن باید ورود پیدا کند. همه ما از وجود آسیب‌های اجتماعی مطلع هستیم، ساخت گرمخانه‌ها از وظایف شهرداری‌هاست که در اصفهان این اقدام صورت نگرفته است. مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان با اظهار این مطالب بیان داشت که سال گذشته وضعیت شهر اصفهان ازلحاظ تعداد کارتن‌خواب‌ها بدتر بود. محمود ابراهیمی گفت: باهمت و زحمات خیران و آغاز به کار مرکز پایان کارتن‌خوابی امید شاهد بهبود وضعیت کارتن‌خواب‌ها بودیم و درزمینه ساماندهی ایشان همه نهاد ازجمله دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی و شهرداری وظایفی دارند که باید به انجام وظایف خود بپردازند تا این بار از روی دوش خیران برداشته شود. ابراهیمی ادامه داد: شهر اصفهان به گرمخانه‌های رسمی نیاز دارد که شهرداری برای ساخت آن باید ورود پیدا کند. ضمن اینکه مشکلات گرمخانه‌های ویژه بانوان اساسی‌تر است. سازمان بهزیستی در این زمینه محلی را آماده کرده ولی استقبال بانوان کارتن‌خواب کم بوده است. مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان هم‌چنین گفت: در حال حاضر دو سازمان مردم‌نهاد درزمینه کارتن‌خوابی در اصفهان در حال فعالیت هستند که یکی از آنها خیریه پایان کارتن‌خوابی امید است و دیگری نیز مجوز فعالیت آن صادرشده و به‌زودی آغاز به کار خواهد کرد. این دو سازمان به‌حتم باید در زمینه ساماندهی بانوان کارتن‌خواب هم فعالیت داشته باشند که این موضوع همراهی شورای شهر، شهرداری و سایر دستگاه‌های مربوطه را می‌طلبد. اما پس از صحبت‌های ابراهیمی، انصاری بار دیگر به نیاز احداث گرم‌خانه زنان اشاره کرد و بیان داشت که این انجمن نماینده بانوان خود را جهت مدیریت این امر معرفی کرد و در صورت پذیرفتن مسئولیت این بخش، انجمن پایان کارتن‌خوابی امید برای این محل از ساخت گرفته تا تأمین امکانات هرگونه آمادگی و حمایت لازم را انجام خواهد داد.
عرضه مهر و محبت با حساب‌وکتاب!
در لابه‌لای این‌همه درد در جامعه مهربانی‌هایی نیز می‌بینیم؛ شاید اگر در جامعه ما دوستی‌ها و مهربانی‌ها و صله‌رحم سر جای خود بود ما نیاز به گرمخانه نداشتیم. این سخن رئیس انجمن آسیب‌های اجتماعی کشور در جلسه مذکور بود که در ادامه بابیان اینکه آسیب‌های اجتماعی هیچ فاصله‌ای با مدیریت شهری ندارد گفت: مگر می‌شود که ادعای پایتختی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی را داشت ولی در خیابان‌های شهر کارتن‌خواب و کودک کار هم دیده شود؟! کوروش محمدی اظهار داشت: با شرایطی مواجه هستیم که مهر و محبت هم در چهارچوب حساب‌وکتاب عرضه می‌شود به‌طوری‌که افراد از اعضای خانواده خود هم محبت نمی‌بینند، در اینجاست که حساسیت و ارزش کار خیریه پایان کارتن‌خوابی مشخص می‌شود. عضو شورای شهر اصفهان بابیان اینکه در حال حاضر نسبت به گذشته شرایط بهتری داریم گفت: زمانی برخی مسئولان استان اعتقادی به وجود معضلات اجتماعی نداشتند اما هم‌اکنون همه‌چیز فراهم است تا با یک‌همت جمعی به حل مشکلات اقدام شود. محمدی با تأکید بر لزوم ساماندهی بانوان کارتن‌خواب و ایجاد گرمخانه اختصاصی برای آنها تصریح کرد: افرادی در جامعه وجود دارند که علی‌رغم اینکه هنوز کارتن‌خواب نشده‌اند اما مستعد آسیب‌های اجتماعی هستند پس ابتدا باید به سمت پیشگیری حرکت کنیم. وی خطاب به توان‌خواهان این گرمخانه گفت: از فرصت ایجادشده برای توانمندسازی خود استفاده کنید، باید تلاش کنیم اگر جایی ضعف و لغزشی داریم آن را جبران کنیم. محمدی خطاب به اعضای گرم‌خانه امید اظهار کرد که به‌عنوان قدردانی از مسئولان گرمخانه به سمت سلامت بروید، گذشته جبران‌شدنی است، همه ما پر از خطاییم که باید آن را برطرف کنیم و به این نقطه برسیم که همسر، شهروند و همسایه در کنارمان احساس خوشایندی داشته باشند. این عضو شورای شهر پیرامون چرایی عدم انتشار آمار رسمی تعداد کارتن‌خواب‌ها بیان داشت: برخی مدیران با بحث آمار قدری امنیتی برخورد می‌کنند و با این تفکر به دنبال تأمین منافع سازمانی خود هستند و این‌قدر این کتمان آمار ادامه می‌یابد تا اینکه جایی خودمان هم باورمان می‌شود که اوضاع خوبی داریم.
ارسال نظر