همه چیز درباره محبوب‌ترین نوشیدنی دنیا

خواص و مضرات چای سیاه | فواید چای برای چشم، قلب، پوست و عوارض آن برای معده و کلیه

فواید و مضرات چای سیاه از جمله برای چشم، معده، روده، کلیه، پوست، مو، قلب و...را به همراه طبع و مصلح، کالری و ارزش غذایی آن آورده ایم.

خواص و مضرات چای سیاه | فواید چای برای چشم، قلب، پوست و عوارض آن برای معده و کلیه

اصفهان امروز_ هاجر خانی: چای سیاه (Black Tea) یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌ها در ایران و جهان است. این نوشیدنی معطر که از برگ‌های گیاه Camellia sinensis تهیه می‌شود، نه‌تنها طعمی دلپذیر دارد، بلکه خواص درمانی و البته مضراتی نیز دارد که باید درباره آن بیشتر بدانید. در این مطلب از «اصفهان امروز» با نگاهی علمی و طب سنتی، همه چیز درباره فواید، عوارض، طبع، کالری و ارزش غذایی چای سیاه را برایتان آورده‌ایم.

چای چیست؟

چای نام یک نوشیدنی معطر است که معمولاً با ریختن آب داغ یا در حال جوش بر روی برگ‌های عمل آورده شده گیاه «کاملیا سیننسیس»، که گیاهی همیشه‌سبز و بومی آسیای شرقی است به‌دست می‌آید. 

عکس چای سیاه
عکس چای سیاه

طبع و مصلح چای از دید طب سنتی

در طب سنتی ایران، طبع چای سیاه گرم و خشک معرفی شده است. برای کسانی که طبع گرم دارند، نوشیدن چای با کمی شیر پیشنهاد می‌شود. اما اگر طبع‌تان سرد است، بهتر است در استکان‌تان کمی هل یا دارچین بیندازید.

کالری چای

جالب است بدانید که چای دم‌کرده بدون قند یا شیرین‌کننده، کالری بسیار پایینی دارد؛ در هر ۱۰۰ گرم فقط حدود ۱ کیلوکالری.

ارزش غذایی چای

 

جدول ارزش غذایی چای دم کرده
تشکیل دهنده اصلی مقدار در100 گرم
انرژی (کالری) 1 کیلوکالری
کربوهیدرات 0.30 گرم
آب 99.70 گرم
ویتامین های چای دم کرده 
نام ویتامین مقدار در 100 گرم
ریبوفلاوین (B2) 0.01 میلی گرم
کولین (B4) 0.40میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5) 0.01 میلی گرم
مواد معدنی چای دم کرده 
نام ماده معدنی مقدار در 100 گرم
آهن 0.02 میلی گرم
منیزیم 3.00 میلی گرم
فسفر 1.00 میلی گرم
پتاسیم 37.00 میلی گرم
سدیم 3.00 میلی گرم
روی 0.02 میلی گرم
مس 0.01 میلی گرم
منگنز 0.22 میلی گرم

Tea (1)

خواص شگفت‌انگیز چای سیاه برای بدن

فواید چای سیاه که شاید ندانید:

  • برای چشم‌ها: چای سیاه با داشتن کافئین به کاهش پف و تورم زیر چشم کمک می‌کند.

  • برای قلب: فلاون‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای، خطر بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند.

  • برای دیابت: مصرف متعادل چای سیاه می‌تواند سطح قند خون را در بیماران دیابتی کنترل کند.

  • برای فشار خون: پلی‌فنول‌ها در چای، تأثیر کاهنده‌ای بر فشار خون دارند.

  • برای مغز و اعصاب: مصرف متعادل آن احتمال ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می‌دهد.

  • برای استخوان: چای سیاه می‌تواند خطر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را در سالمندان کم کند.

  • برای دستگاه گوارش: پلی‌فنول‌های چای به رشد باکتری‌های مفید روده کمک می‌کنند.

  • برای پوست و مو: آنتی‌اکسیدان‌های قوی موجود در چای سیاه از پیری پوست جلوگیری کرده و باعث شادابی آن می‌شود.

  • تیافلاوین‌های موجود در این نوشیدنی از تکثیر سلول‌های سرطان رحم جلوگیری می کند.

  • کافئین چای سیاه در کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون مفید است.

  • یکی از دیگر فواید چای سیاه، کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه است.

  • مصرف چای سیاه  از دندان‌ها در برابر پلاک‌ها، پوسیدگی و سوراخ شدن محافظت کند‌.

  • آنتی‌اکسیدان‌های آن باعث کاهش استرس و بهبود خلق‌وخو می شود.

 

 

Tea (2)

مضرات مصرف بی‌رویه چای سیاه

  • برای معده: مصرف زیاد چای موجب سوزش معده و مشکلات گوارشی می‌شود.

  • برای پوست: ممکن است باعث ایجاد لک و تیرگی پوست صورت شود.

  • برای مو: کافئین زیاد در چای سیاه ممکن است منجر به خشکی و شکنندگی موها شود.

  • برای کلیه: میزان بالای اگزالات در چای می‌تواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود.

  • برای خواب: نوشیدن چای در ساعات پایانی شب، باعث بی‌خوابی می‌شود.

  • برای بارداری: زیاده‌روی در مصرف چای ممکن است باعث سقط جنین یا وزن پایین نوزاد شود.

  • برای جذب آهن: تانن موجود در چای، جذب آهن را به شدت کاهش می‌دهد.

  • برای کبد و اعصاب: مصرف افراطی می‌تواند بر سلامت کبد تأثیر منفی گذاشته و باعث اضطراب شود.

  • مضرات چای سیاه برای معده ایجاد مشکلات گوارشی مانند سوزش معده، تهوع و ترش کردن است.

  • از مضرات چای سیاه در طب سنتی می توان به جمع شدن خلط سودا و جلوگیری از جذب آهن در بدن نام برد.

  • از مضرات چای سیاه برای قلب در صورت زیاده روی در نوشیدن، تپش قلب است.

  • مصرف بیش از حد کافئین در چای ممکن است باعث احساس اضطراب، استرس و بی‌قراری می شود.

  • مصرف بیش از حد چای یا نوشیدن آن با معده خالی ممکن است باعث حالت تهوع شود.

  • پلی فنول موجود در چای سیاه تاثیر منفی بر کبد دارد و احتمال سرطان کبد را افزایش می دهد.

  • مصرف بیش از حد چای سیاه می تواند باعث یبوست در بدن برخی افراد شود.

  • نوشیدن چای سیاه به مقدار زیاد می تواند منجر به مشکلات هاضمه، بیخوابی، واریس و تپش  قلب شود.

  • نوشیدن چای سیاه می تواند اثرات دارویی مانند کاربامازپین ، والپروات ، پنتو باربیتال را کاهش دهد.

پرسش های متدوال

چای سیاه چه ترکیباتی دارد؟

کاتچین، تانن، گوانین، گزانتین، پلی‌فنول، کافئین

علت زیاد چای خوردن چیست؟

اختلال در تعادل قند خون و وابستگی به کافئین مهم‌ترین عوامل تمایل بیش از حد به نوشیدن چای هستند.


سخن آخر

چای سیاه یک نوشیدنی محبوب و پرخاصیت است، اما مانند هر ماده خوراکی دیگری، مصرف افراطی آن می‌تواند مضر باشد. اگر سابقه مشکلات کلیوی، کم‌خونی یا بی‌خوابی دارید، در نوشیدن چای احتیاط کنید. شما چقدر چای می‌نوشید؟ اگر تجربه‌ای خاص با این نوشیدنی دارید، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار