شش سناریو برای جنگ ایران و عربستان
با اوجگیری تنش بین ایران و عربستان، رسانههای عربی درباره احتمال وقوع جنگ هشدار میدهند. روزنامه رأی الیوم، در سرمقاله امروز خود ضمن تحلیل تحولات اخیر منطقه، شش سناریو برای جنگ احتمالی بین ایران و عربستان را مطرح کرد.
با اوجگیری تنش بین ایران و عربستان، رسانههای عربی درباره احتمال وقوع جنگ هشدار میدهند. روزنامه رأی الیوم، در سرمقاله امروز خود ضمن تحلیل تحولات اخیر منطقه، شش سناریو برای جنگ احتمالی بین ایران و عربستان را مطرح کرد.
به گزارش فرارو به نقل از رای الیوم، منطقه ما در لبه یک جنگ ایستاده است. نباید به جزئیات کوچک مانند استعفای حریری یا بازداشتهای شاهزادگان و وزرای سابق عربستان مشغول شویم و تحولات اصلی پشت پرده را نادیده بگیریم. مرحله "پاکسازی" که محمد بن سلمان در جبهه داخلی عربستان به راه انداخته، خطرناکتر است، زیرا مقدمهای برای طرح یک جنگ منطقهای است که میتواند خطرناکترین جنگ منطقه شود.
هر آنچه که اکنون در جریان است، در چارچوب یک نقشه دقیق قرار دارد که مقدمهای برای یک جنگ مذهبی با پوشش "قومی عربی" است. هدف اساسی این جنگ قیچی کردن بالهای نیروی شیعی ایران در یمن، لبنان و عراق است.
اینکه سخنان محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان مبنی بر "تجاوز نظامی مستقیم" بودن موشک اخیر از سوی ایران توسط پنتاگون و نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل، تایید شود این بدان معناست که یک پیمان جدیدی در منطقه تحت رهبری آمریکا در حال شکلگیری است.
برای اینکه میزان خطر یک بحران یا تحرکات نظامی یا سیاسی مهم در هر جای جهان را بهتر بفهمیم بایستی به کاهش و افزایش قیمت انرژی (نفت و گاز) و نیز فعالیتهای بورسها و بازارهای مالی توجه کنیم. زیرا اینها مهمترین و دقیقترین شاخصهای جهان سرمایهداری غرب هستند.
امروز قیمت نفت به بالاترین قیمت در دو سال گذشته رسید. بورسهای خلیجی به شکل قابل توجهی پایین آمد. بخصوص بورس عربستان که سه درصد ارزش خود را از دست داد.
آشوب به سوی منطقه حرکت میکند.
مرحله اول، مرحله "پاکسازی" جبهه داخلی که توسط محمد بن سلمان انجام شد، این مرحله، "تاکنون" به شکل سلیس و بدون هیچ مانعی انجام شد. این مرد بر چهار بخش اصلی دولت یعنی اقتصاد، رسانه، امنیت و نیروهای نظامی و نیز بر دو موسسه دینی "هیئت علمای بزرگ" و "علمای بیداری" مسلط شده است. تمام دشمنانش که به حکومت او اعتراض کردند را به زندان انداخت.
چند روز یا چند هفته بعد، مرحله دوم فرا خواهد رسید. این مرحله همان مرحله تقابل نظامی است که خطرناکترین مرحله است.
طبق تحلیل رای الیوم، شش سناریو برای احتمال جنگ بین ایران و عربستان وجود دارد که به شرح زیر است:
اول: آغاز برخورد نظامی بین ایران و عربستان به دلیل محاصره یمن از سوی عربستان.
دوم: تاسیس یک ائتلاف جدید مانند ائتلاف "طوفان صحرا" که ژنرال آمریکایی نورمان شوارتسکوف برای اخراج نیروهای صدام حسین از کویت در سال ۱۹۹۰ تاسیس کرد. کشورهایی احتمالی که عضو این ائتلاف خواهند شد عبارتند از: عربستان، امارات، اردن، مصر، سودان و مراکش.
سوم: بمباران لبنان و نابود ساختن زیربناهای آن به بهانه تلاش برای ریشهکن کردن حزب الله. ممکن است این حزب در واکنش، هزاران موشک به سمت اسرائیل شلیک کند که در این حالت، احتمال دخالت ایران و سوریه بیش از گذشته خواهد بود.
چهارم: اشغال کشور قطر با نیروهای مصری-اماراتی-سعودی و تغییر نظام آن.
پنجم: هجوم آمریکا، اسرائیل و عربستان به سوریه و تصرف دوباره مناطقی که همپیمانان آمریکا آنها را از دست دادهاند. مناطقی مانند حلب، حمص و دیرالزور. هرگونه دخالت آمریکا و اسرائیل در سوریه بدون درگیری با روسیه نخواهد بود. در این حالت باید منتظر یک جنگ جهانی بود.
ششم: تحریک میلیشیاهای کُردی در اربیل و شمال سوریه و دچار ساختن آنان به جنگ در کنار آمریکا برای تضعیف ایران، ترکیه و عراق.
در مقابل، ممکن است یک ائتلاف متشکل از ایران، سوریه، ترکیه و عراق تشکیل شود که روسیه با آن همدردی کند. البته هنوز معلوم نیست که روسیه بعدا این ائتلاف را رهبری کند. زیرا روسیه با تحولات جدید با احتیاط برخورد میکند.