بیماری های ناشی از محیط کار را بشناسید

بیماری های شغلی به گروهی از بیماری ها گفته می شود که به علت کار به وجود آمده اند یا به عبارت دیگر، بیماری هایی هستند که عامل مولد آنها در محیط کار است.

بیماری های شغلی به گروهی از بیماری ها گفته می شود که به علت کار به وجود آمده اند یا به عبارت دیگر، بیماری هایی هستند که عامل مولد آنها در محیط کار است.

کارشناس گروه بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: با توجه به اینکه بیماری ناشی از کار از نظر قوانین کار و بیمه مانند یک حادثه ناشی از کار تلقی می شود و از مزایای قانونی مشابه آن برخوردار است، بنابراین در کشورهای مختلف جهان لیستی از بیماری های ناشی از کار تهیه شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

"مژده رنجبر" بیان کرد: در حالت معمول یک پزشک متخصص طب کار و یک پزشک وابسته به مراجع قانونی(بیمه یا وزارت کار) و یک پزشک معالج متخصص در شورای پزشکی، تمام مواردی که شکی در منشاء ناشی از کار بودن یک بیماری وجود دارد را بررسی می کنند.

او یادآور شد: بیماری های شغلی بر اساس عامل مولد به چند دسته طبقه بندی می شوند که این طبقه بندی شامل بیماری های ناشی از عوامل فیزیکی، بیماری های ناشی از عوامل مکانیکی، بیماری های ناشی از عوامل شیمیایی، بیماری های ناشی از عوامل بیولوژیکی و بیماری های ناشی از عوامل روانی است.

این کارشناس گروه بهداشت حرفه ای افزود: یکی از خصوصیات بیماری های ناشی از کار، وجود مدت مسوولیت در آنها است؛ به این ترتیب که وقتی در یک کشور لیستی از یک بیماری ناشی از کار تنظیم می شود یعنی در یک طرف اسامی پست های کار و در طرف دیگر نشانه های بیماری نوشته می شود و مشخص می شود که شاغلان در این پست ها که به عنوان مثال با فلان ماده سمی سر و کار دارند، اگر این نشانه ها را که همان مسمومیت با آن ماده است نشان دادند، بیماری آنها ناشی از کار شناخته می شود؛ در همان لیست مدتی نیز به اسم "مدت مسوولیت" تعیین می کنند که عبارت است از مدتی که اگر کارگر پس از قطع تماس با آن ماده بیماری زا تا آخر آن مدت نشانه های بیماری را نشان داد، بیماری او ناشی از کار شناخته می شود.

رنجبر در ادامه گفت: این مدت در مورد بیماری سیلیکوز که یک بیماری ریوی است و در اثر استنشاق گرد و غبار سیلیس ایجاد می شود، پنج سال است؛ به این معنی که اگر کارگر از کارگاهی که در آنجا کار می کرده و در آن گرد و غبار سیلیس دار وجود داشته برود و به کار دیگری مشغول شود تا پنج سال دیگر اگر نشانه های بیماری سیلیکوز را نشان دهد، سیلیکوز او ناشی از کار شناخته خواهد شد.

او در پایان بیان کرد: بیماریهای ناشی از کار قابل پیشگیری است و لازمه پیشگیری، شناخت بیماری و دلایل و عوامل به وجود آورنده آن است که با به کار بستن تدابیر فنی و بهداشتی لازم می توانیم اقداماتی در راستای پیشگیری انجام دهیم؛ همچنین بیمه های ناشی از کار مشابه بیمه های اجتماعی تلقی می شود؛ یعنی کارگر از همان روز نخست بیماری از تمام امکانات درمانی تا بهبودی کامل استفاده نموده و غرامت دستمزد خود را نیز مانند حادثه دیدگان دریافت می کند

ارسال نظر