کاهش 45 درصدی برداشت انار در استان اصفهان

سرما بیش از 45 درصد از محصول انار استان اصفهان را از بین برده و در شهرستان‌هایی همچون بادرود بیشترین خسارت را به کشاورزان و باغداران وارد کرده است. از بین رفتن 90 درصد محصول انار باغ‌ها بادرود موضوعی نیست که بتوان به‌سادگی از کنار آن گذشت. شهری که 30 هزار تن محصول از هزار و 500 باغ انار حاصل دسترنج کشاورزان اش بود، حالا با کاهش 90درصدی تولید محصول به دلیل سرما مواجه شده است.

سمیه مسرور-اصفهان امروز: سرما بیش از 45 درصد از محصول انار استان اصفهان را از بین برده و در شهرستان‌هایی همچون بادرود بیشترین خسارت را به کشاورزان و باغداران وارد کرده است. از بین رفتن 90 درصد محصول انار باغ‌ها بادرود موضوعی نیست که بتوان به‌سادگی از کنار آن گذشت. شهری که 30 هزار تن محصول از هزار و 500 باغ انار حاصل دسترنج کشاورزان اش بود، حالا با کاهش 90درصدی تولید محصول به دلیل سرما مواجه شده است.

سطح کل باغ‌های انار استان

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در ارتباط با محصول انار در استان می‌گوید: سطح کل باغ‌های انار استان 8 هزار و 630 هکتار است که حدود 820 هکتار آن به مرحله باروری نرسیده است. احمدرضا رئیس‌زاده ادامه می‌دهد: به علت خسارات وارده ناشی از سرمای زودرس و کم‌سابقه پاییزه سال گذشته به باغ‌‌‌‌های انار استان، پیش‌بینی می‌شود میزان برداشت محصول امسال به حدود 60 هزار تن برسد که نسبت به سال گذشته بیش از 45 درصد کاهش را نشان می‌دهد. وی با اعلام اینکه شهرستان‌های کاشان، شهرضا، نطنز و اردستان چهار شهرستان عمده تولیدکننده انار استان هستند اضافه می‌کند: شهرستان‌های دهاقان، نجف‌آباد و اصفهان نیز از دیگر تولیدکنندگان این محصول در استان هستند،اما ارقام مرغوب انار استان مربوط به انار نادری بادرود، زاغه کاشان، ملس شهرضا، سبزه اردستان و دانه سیاه اصفهان است که در اثر سرما خسارت زیادی دیده‌اند و محصول این ارقام بسیار کاهش پیداکرده است.

کمترین میزان برداشت

مدیر جهاد کشاورزی شهرضا نیز بر کاهش تولید محصول انار در این شهرستان مهر تأیید می‌زند و به اصفهان امروز می‌گوید: امسال کمترین میزان برداشت انار را در شهرضا داشتیم. سرمای سال قبل در آبان ماه، به خیلی از باغات و درختان آسیب زد و تولید انار را به یک‌سوم کاهش داد. عبدالرضا تاکی خاطرنشان می‌کند: در سال‌های گذشته به‌صورت نرمال از 1600 هکتار باغات انار شهرضا 20هزار تن محصول برداشت می‌کردیم که امسال این میزان به 7هزار تن رسیده است و تقریباً یک‌سوم شده است. اما اوج فاجعه در بادرود است. بادرود از توابع شهرستان نطنز با انار رقم نادری بسیار شناخته‌شده است. محصولی که امسال با کاهش 90 درصدی ناشی از سرمازدگی مواجه بود. مدیر جهاد کشاورزی نطنز دراین‌باره به اصفهان امروز می‌گوید: شهرستان بادرود با 1500هکتار باغ انار و میانگین برداشت 20 تن در هر هکتار، در سال جاری با کاهش شدید محصول به دلیل سرمازدگی روبرو بود. 90درصد از باغات انار بادرود در اثر سرما بار ندادند و 10 درصد تولید هم بیشتر شامل انار درجه‌دو و سه می‌شود. درحالی‌که انار رقم نادری بادرود یکی از انارهای باکیفیت برای تازه خوری بود و درآمد قابل‌توجهی برای کشاورزان و باغداران به جهت صادرات به استان‌های دیگر و حتی خارج از کشور در برداشت. عبدالرضا مهدی بادی اضافه می‌کند: آبان ماه سال گذشته به ناگهان با کاهش شدید دما روبرو شدیم که سرشاخه‌ها و درختان زیادی را از بین برد، چراکه درختان هنوز به خواب زمستانی نرفته بودند و شوک شدیدی از این سرما به آنها وارد شد. مرتضی هاشمی باغدار انار در منطقه شازده علی‌اکبر شهرضا است به کاهش محصول به دلیل سرمازدگی تأکید می‌کند: امسال انار بسیار کم و بیشتر محصول درجه‌دو و سه بود. خیلی از باغ‌ها در کل به دلیل سرما از بین رفته‌اند و برخی از باغ‌ها با کاهش شدید محصول روبرو بودند. امیدواریم سال‌های بعد این شرایط تکرار نشود.

فروش و صنایع تبدیلی

دو معضل بخش کشاورزی استان اصفهان، صنایع تبدیلی و مانند سایر بخش‌های کشور، وجود واسطه‌ها در زمان فروش محصول است. یکی از راهکارهای کسب درآمد بیشتر از بخش کشاورزی برای خود کشاورزان آن منطقه، صنایع تبدیلی است که متأسفانه کمترین سهم از آن را در استان اصفهان شاهد هستیم. به گفته تاکی در شهرضا صنایع تبدیلی به‌صورت سنتی و در تعداد محدودی فعالیت می‌کنند. موضوعی که مدیر جهاد کشاورزی نطنز نیز در مورد بادرود به آن تأکید دارد. در بادرود هم صنایع تبدیلی برای تهیه آب انار و رب انار به‌صورت سنتی وجود دارد که عملاً صرفه اقتصادی کلانی برای کشاورزان و آن شهر در پی ندارد. ولی آنچه بیشترین ضرر را متوجه کشاورزان می‌کند بحث دلالی است که مختص محصول انار نبوده و تقریباً شامل همه محصولات کشاورزی می‌شود. دلالی پدیده شومی برای کشاورزان است که در موقع برداشت محصول سروکله‌شان پیدا می‌شود و باواسطه گری بیشترین درآمد را از دسترنج کشاورزان به‌حساب خود می‌زنند. عبدالرضا تاکی مدیر جهاد کشاورزی شهرضا برای این معضل راهکار تأسیس شرکت تعاونی را پیشنهاد می‌کند که تا این لحظه با کمترین استقبال از سوی کشاورزان شهرضایی مواجه بوده است. این درحالی‌که است که وجود چنین تشکلی می‌تواند دست واسطه‌ها را برای فروش محصولات و توزیع سم و کود کوتاه کند.

کرم گلوگاه انار

کرم گلوگاه انار آفتی بود که سال‌های قبل بر میزان محصول در منطقه شهرضا تأثیر می‌گذاشت ، اما امسال سرمازدگی گوی سبقت را از این آفت در کاهش محصول ربوده است. تاکی مدیر جهاد کشاورزی شهرضا با تأیید این مطلب می‌گوید: تلاش می‌کنیم از روش‌های بیولوژیکی و سموم غیر شیمیایی برای مهار این آفت استفاده کنیم و چندین روش را نیز امتحان کرده‌ایم که منتظر نتایج آنها هستیم تا در پایان بهترین روش را انتخاب کنیم.


ارسال نظر