سرنوشت الحریری کماکان در هاله‌ای از ابهام

چند روزی است که از استعفای عجیب و غیرمنتظره سعد الحریری از نخست‌وزیری لبنان می‌گذرد.

اصفهان امروز: چند روزی است که از استعفای عجیب و غیرمنتظره سعد الحریری از نخست‌وزیری لبنان می‌گذرد. این استعفا در حالی صورت گرفت که حریری در ریاض، پایتخت عربستان سعودی حضور داشت و از همان‌جا استعفای خود را اعلام کرد. حریری در بیانیه استعفای خود که رسانه‌های سعودی آن را منتشر کردند، عنوان کرده بود: «ایران با مداخله‌های خود در امور کشورهای عربی، شکست خورده و این کشور با تلاش‌هایش جهت اعمال‌نفوذ در لبنان، به حاکمیت دولت لبنان تجاوز کرده است. دست‌های ایران در منطقه قطع خواهد شد و قبول نخواهیم کرد که لبنان به مکانی برای تهدید امنیت منطقه تبدیل شود». سعد الحریری با ادعای اینکه گروه‌هایی بر لبنان سیطره دارند که در راستای منافع ملی آن حرکت نمی‌کنند و از خارج لبنان حمایت می‌شوند، افزوده بود: «هر جا ایران حضور یابد، ویرانی و فتنه آنجا را فرا خواهد گرفت، چراکه خواهان نابودی جهان عرب است». اعلام استعفای حریری از نخست‌وزیری لبنان خارج از کشورش امر بی‌سابقه‌ای نه‌تنها برای لبنان بلکه در سراسر جهان است. نکته‌ای که اینک توجه همه جهان را به خود جلب کرده است سرنوشت حریری است و اینکه هیچ‌کس از او خبر درست و موثقی ندارد. اگرچه در ابتدا زمزمه بازداشت سعد الحریری نخست‌وزیر مستعفی لبنان در ریاض در حد گمانه‌زنی بود، اما با گذشت یک هفته از استعفای وی و افشای شواهد بیشتر، تقریباً ثابت شده که الحریری در عربستان آزاد نیست. روزنامه الاخبار دراینباره نوشت: «وی گروگان سیاسی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان شده است». این روزنامه در گزارشی دیگر نوشته است: «الحریری ساعاتی پس از رسیدن به ریاض درجایی غیر از محل اقامت خانواده خود حضور دارد و یک تیم امنیتی سعودی مسئولیت کنترل وی را عهده‌دار است همان‌گونه که این وضعیت درباره شاهزاده‌ها و وزرای سعودی بازداشتی صدق می‌کند. اندکی پس از رسیدن الحریری به ریاض از او خواسته‌شده که برای برگزاری جلساتی به هتل پنج ستاره «ریتز کارلتون» شهر ریاض، پایتخت این کشور برود تا مقدمه انتقال وی به کاخ الیمامه و دیدار با ملک سلمان فراهم شود. الحریری که به‌محض رسیدن به هتل با تدابیر امنیتی فوق‌العاده‌ای روبرو شده بود بعد از چند دقیقه متوجه شد که گویی مثل بازداشتی‌ها با وی رفتار می‌شود و سپس به یکی از ویلاهای متعلق به هتل منتقل شد . 49 شاهزاده و وزیر و تاجر سعودی که به بهانه دیدارهای کاری با پادشاه و ولی عهد به ریاض دعوت‌شده بودند در همین هتل در بازداشت و به اتهام فساد تحت بازجویی به سر می‌برند».

واکنش‌ها به سرنوشت نامعلوم حریری
«سید حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله لبنان در اینباره گفت که وی در عربستان بازداشت بوده و از بازگشت وی به لبنان ممانعت می‌شود. وی ادامه داد: «تلاش‌هایی به‌منظور حذف الحریری از ریاست جریان المستقبل و تحمیل رئیس دیگر بر این جریان بدون مشورت با حزب المستقبل وجود دارد. ما هم هم‌صدا با جریان و فراکسیون المستقبل می‌گوییم سعد الحریری باید به لبنان برگردد». «میشل عون» رئیس‌جمهور لبنان در دیدار با تعدادی از سفرای خارجی ضمن اعلام این موضوع که ما از شرایط و وضعیت الحریری نگران هستیم و موضع لبنان نیز پایبندی به معاهدات و کنوانسیون‌های بین‌المللی است؛ تأکید کرد در خصوص بررسی موضوع استعفای سعد الحریری ما منتظر بازگشت وی جهت اطمینان از دلایل استعفای وی هستیم. طبق اعلام دفتر میشل عون، وی خطاب به نهادهای داخلی و خارجی آورده است: ابهاماتی که در طول یک هفته گذشته حول وضعیت سعد الحریری به وجود آمده؛ باعث شده تا تمامی مواضع و گفته‌هایی که پیش‌ازاین از سوی وی منتشرشده و پس‌ازاین منتشر خواهد شد، واقعی نباشد بلکه نشان‌دهنده وضعیت پیچیده و مشکوکی است که سعد الحریری در آن به سر می‌برد. رئیس‌جمهور لبنان در ادامه تأکید کرد: درنتیجه نمی‌توان به آن مواضع اعتماد کرد و اعتباری ندارد. «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان نیز در واکنش به استعفای سعد الحریری از نخست‌وزیری لبنان اعلام کرد میشل عون، سعد الحریری را نخست‌وزیری که استعفا داده به شمار نمی‌آورد بلکه او همچنان نخست‌وزیر لبنان است. همچنین فراکسیون المستقبل در پارلمان لبنان خواستار بازگشت هرچه سریعتر نخست‌وزیر مستعفی این کشور به لبنان شد. این فراکسیون اعلام کرد بازگشت سعد الحریری، نخست‌وزیر مستعفی لبنان برای برگرداندن توازن داخلی و خارجی این کشور ضروری است. فراکسیون «الوفاء للمقاومه» نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد عربستان باید دست از مداخله در امور دیگران ازجمله لبنان بردارد. «ولید جنبلاط» رهبر حزب سوسیالیست ترقی‌خواه و یکی از برجسته‌ترین رهبران دروزی در لبنان، با انتقاد و گلایه از عربستان گفت: «ناراحت‌کننده است که عربستان این‌گونه با لبنان برخورد می‌کند، آن‌هم پس‌ازاینکه دهه‌ها دو کشور دوست یکدیگر بودند. این حق لبنان نیست که از سوی عربستان متهم به اعلام جنگ علیه ریاض شود و زمان بازگشت حریری فرا رسیده و جایگزینی برای وی وجود ندارد». گفتنی است باوجود همه شواهدی که مبنی بر بازداشت حریری در عربستان وجود دارد مقامات این کشور کماکان این مسئله را انکار می‌کنند. «ولید بخاری»، کاردار سفارت عربستان در لبنان بازداشت خانگی سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان را تکذیب کرد و گفت: ماندن حریری در عربستان با اراده و تصمیم خودش است نه اینکه وی در بازداشت خانگی قرار داشته باشد. وی تأکید کرد: بازگشت وی به خودش مربوط است و شاید به دلایل امنیتی و ترس از اینکه در معرض ترور قرار گیرد به لبنان برنمی‌گردد.
گفتنی است روز یکشنبه سعد الحریری در مصاحبه با شبکه المستقبل گفت:« من در عربستان آزاد هستم و می‌توانم در هر زمانی سفر کنم. ملک سلمان من را مانند پسرش می‌داند و ولیعهد نیز به من احترام می‌گذارد». اما تحلیلگران گفته های الحریری در این مصاحبه را دیکته شده دانسته و معتقدند که حرف های او هیچ چیزی را اثبات نمی کند .

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار