در آینده منطقه پیرامون ایران پناهگاه تبهکاران میشود
حسامالدین آشنا در سمینار «امنیت منطقهای در غرب آسیا؛ چالشها و روندهای نوظهور» گفت: منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا حداقل در یک دهه گذشته تجربیات دردناکی را به بهای جان میلیونها نفر پشت سرگذاشته و احتمالاً تجربههای بهمراتب بدتری را انتظار میکشد.
حسامالدین آشنا در سمینار «امنیت منطقهای در غرب آسیا؛ چالشها و روندهای نوظهور» گفت: منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا حداقل در یک دهه گذشته تجربیات دردناکی را به بهای جان میلیونها نفر پشت سرگذاشته و احتمالاً تجربههای بهمراتب بدتری را انتظار میکشد. وی افزود : خیزش افراطگرایی، تضعیف مردمسالاری و بحران هویت ملی مبتلابه بسیاری از کشورهای این منطقه است. آشنا گفت: افزایش نامتعادل جمعیت، نگرانیهایی را در خصوص توانایی دولتهای ناکارآمد در پیشبرد توزیع عادلانه ثروت، گشودگی فضای سیاسی و تأمین رفاه اجتماعی تحمیل میکند. آشنا به بیان اینکه مشروعیت بسیاری از حکومتهای این منطقه به طرز بیسابقهای کاهشیافته است، افزود: علاوه بر این فضای مجازی نقش تعیینکنندهای در جهتگیری انتظارات قشر جوانان و طبقه متوسط ایفا میکند. این استاد ارتباطات دانشگاه امام صادق گفت: منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا پیشتاز رشد مصرفکنندگان شبکههای اجتماعی در جهان هستند. با توسعه دسترسیهای مخاطبان به مسیرهای ارتباطی متنوع در شبکهسازیهای اجتماعی، فرآیندهای ارتباطی یکسویه تبلیغات سیاسی دولتها امکان تأثیرگذاری گسترده خود را ازدستداده است.
به گفته آشنا همین موضوع به کاهش قدرت اقناع دولتهای منطقه منجر شده است. آشنا گفت: به استثنای آفریقای زیر صحرا، هیچ منطقهای از جهان بهاندازه غرب آسیا، مستعد متبلور کردن شرورانهترین عملکردها در پاسخ به تضعیف مرزها و حکومتها نیست. به همین دلیل در سالهای آینده، منطقه پیرامونی ایران بیش از هر جای دیگری، ملجأ گروههای تبهکار با گرایشات اسلامگرایی افراطی و یا حتی گروههایی خواهد بود که صرفاً در سایه فقدان اقتدارهای فراگیر و کارآمد، فرصت را برای تحصیل درآمد از طریق آدمربایی، قاچاق مواد مخدر، کالا و تسلیحات مناسب تشخیص میدهند. وی ادامه داد: ازنقطهنظر امنیتی، نهتنها در غرب آسیا بلکه در سراسر مناطق پیرامونی ایران تا جایی که دستیابی به امنیت، مشروعیت و ثبات سیاسی بهراحتی مقدور نباشد، همواره وسوسه حمایت از تداوم این آشفتگیها محتمل است. به گفته این استاد ارتباطات، تشدید رقابتها و بهویژه نبردهای نیابتی بهگونهای که امکان شکلگیری یک موازنه قدرت اطمینانبخش و پایدار را منتفی کند، احتمال دارد که برخی از مهمترین کشورهای منطقه را به سمت تولید و یا خرید تسلیحات بیشتر یا حتی تسلیحات هستهای سوق دهد. وی اضافه
کرد: در خوشبینانهترین سناریو، ادامه انبار کردن تسلیحات، علاوه بر آنکه خطرات ناشی از به دست گرفتن کنترل کشورهای منطقه از سوی گروههای افراطی را تشدید میسازد، با دامن زدن به جنگ سرد جدیدی در این منطقه، باعث اتلاف سرمایههایی میشود که برای اداره مشکلات رو به تزاید این جوامع ضروری است. مشاور فرهنگی رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: کشورهای این منطقه در اقدامات یکجانبه تنها قادر به دستیابی به شمار اندکی از اهداف خود خواهند بود درحالیکه رسیدن به اهداف بزرگتر صلح و ثبات بینالمللی و اداره مشترکات منطقهای، نیازمند همکاریهای بیشتری است. رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری تصریح کرد: هرگونه راهحلی باید متکی به اقدامات و پیشرفتهای دستهجمعی و دوری جستن از یکجانبهگرایی، انحصارطلبی و اصرار بر برد خود و باخت دیگران باشد.