2018، سال سرنوشت برای پوتین و روسیه
نقش نمادین رقم ۱۸ در رویدادهای سال آینده روسیه چشمگیر است.
نقش نمادین رقم ۱۸ در رویدادهای سال آینده روسیه چشمگیر است. روسیه در سال ۲۰۱۸ میلادی رئیسجمهور جدید خود را انتخاب میکند. به گزارش دویچه وله، برنده این انتخابات بهاحتمالقوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری کنونی و رئیس کاخ کرملین خواهد بود که با وقفهای ۴ ساله، اکنون ۱۸ سال است که بر مسند قدرت در روسیه تکیه زده است. انتخابات ریاست جمهوری روسیه نیز روز ۱۸ ماه مارس ۲۰۱۸ برگزار میشود. چهار سال پیش در این روز روسیه اشغال جزیره کریمه را قطعی ساخت. پوتین در آن زمان این رویداد را بهعنوان بازگشت موفق روسیه به صحنه سیاست بینالمللی جشن گرفت. سال برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال نیز هست که روسیه میزبانی آن را بر عهده دارد. این مسابقات برای پوتین فرصتی خواهد بود که تواناییهای روسیه را در عرصه ورزش یا دستکم در میزبانی رویدادهای عظیم ورزشی به نمایش بگذارد.
توجه بیشتر به سیاست داخلی
ولادیمیر پوتین برای مسائل مربوط به سیاست بینالملل نقش و اهمیت فوقالعادهای قائل است، سال ۲۰۱۷ نیز با توجه به فعالیتهای روسیه در سوریه از دید مسکو سالی موفق بوده است. باوجوداین انتظار میرود که در سال ۲۰۱۸ مسائل سیاست داخلی در کانون توجه پوتین قرار گیرد. روسیه در پی اقدامات تحریمی کشورهای غربی از یکسو و کاهش چشمگیر بهای نفت و گاز از سوی دیگر با بحران اقتصادی روبرو شده؛ بحرانی که روسیه آن را به گفته پوتین پشت سر گذاشته است. نگاه مردم روسیه اما شاید متفاوت باشد. طبق آخرین نظرسنجی که موسسه معتبر «لوادا» انجام داده، میزان محبوبیت پوتین در ماه دسامبر به میزان ۷۸ درصد (۵ درصد کمتر از میزان ماه اوت سال جاری) بوده است.
سوریه و نقشی ماندگار
«ایوان تیموفیف»، عضو شورای سیاست بینالملل روسیه از کارشناسانی است که از کاهش نقش سیاست بینالمللی در سال آینده سخن میگویند. او در این رابطه خاطرنشان میکند: «کمپین سوریه موفقیتآمیز بود، اما مشکلات داخلی به قوت خود باقی هستند». به باور تیموفیف بعید به نظر میرسد که روسیه فعالیتهای خود در منطقه و در شمال آفریقا (برای نمونه در لیبی) را گسترش دهد، چراکه منابع و امکانات روسیه نیز محدود است.«تاتیانا کاستووا ژان»، رئیس بخش روسیه در موسسه فرانسوی روابط بینالملل بر این نکته تأکید میورزد که ولادیمیر پوتین در ماه دسامبر کارزار انتخاباتی خود را با اعلام خروج بخشی از نیروهای روسیه از سوریه آغاز کرد. به اعتقاد این کارشناس، پوتین خود را بهگونهای بانی صلح جلوه میدهد که قصد دارد در سومین دوره ریاستجمهوریاش به حضور نظامی روسیه درصحنههای جنگ پایان دهد و از ماجراجوییهای جدید چشمپوشی کند.
مناسبات با واشنگتن
ایوان تیموفیف در مناسبات میان مسکو و واشنگتن کاستی بزرگی میبیند و میگوید: «ما کنترل را از دست دادیم و اوضاع در سال ۲۰۱۷ به وخامت کشیده شد». در آغاز سال جدید میلادی روابط دو طرف با چالشی بزرگ روبرو میشود. قرار است دولت آمریکا در ماه ژانویه به کنگره «فهرست کرملین» را ارائه دهد. این فهرست نام سیاستمداران و بازرگانان پرنفوذی را در برمیگیرد که با کاخ کرملین رابطه دارند. به گفته تیموفیف، اگر این فهرست بسیار گسترده باشد، صبر و تحمل مسکو با دونالد ترامپ نیز لبریز خواهد شد. روسیه تاکنون در قبال پوتین رفتار و موضعی خویشتندارانه اتخاذ کرده است. «استیون پیفر» از موسسه پژوهشی بروکینگز به نگرانیهای مسکو از تحریمهای جدید علیه آن کشور اشاره میکند و خاطرنشان میسازد: «پوتین امید داشت که با روی کار آمدن ترامپ و ریاست جمهوری او اوضاع بهتر شود، اما اتهامات مطرح شده در ارتباط با مداخله روسیه در انتخابات آمریکا، دست ترامپ را بسته است». به نظر این کارشناس انجام دیداری میان پوتین و ترامپ هم در سال ۲۰۱۸ در بهبود اوضاع اثر زیادی نخواهد داشت؛ هرچند انجام چنین دیداری در اساس بعید است.