آغاز طرح حمایتی مصرفکنندگان تخممرغ در اصفهان
در هفتههای اخیر بازار تخممرغ اصفهان دوباره همانند ماههای تابستان، دچار نوساناتی شده که حاصل این نوسانات شدید، بیثباتی بازار و گرانی ۲۰ تا ۶۰ درصدی قیمت هر شانه تخممرغ برای مصرفکننده اصفهانی است.
در هفتههای اخیر بازار تخممرغ اصفهان دوباره همانند ماههای تابستان، دچار نوساناتی شده که حاصل این نوسانات شدید، بیثباتی بازار و گرانی ۲۰ تا ۶۰ درصدی قیمت هر شانه تخممرغ برای مصرفکننده اصفهانی است.
به گزارش تسنیم ، از ابتدای تابستان امسال نرخ تخممرغ بر مدار گرانی قرار گرفت و زمزمههای افزایش این ماده پروتئینی با دلایل مختلف توسط مسئولان در رسانهها طنینانداز شد. در شهریور امسال قیمت تخممرغ همچنان سیر صعودی خود را طی میکرد به نحوی که بهای آن در بازار خردهفروشیها و مغازههای اصفهان به 7500 تومان هم رسید و از مهرماه ماهانه بین 10تا 15 درصد افزایش داشته است.
به گفته مسئولان مربوطه استان اصفهان هم اکنون قیمت تخممرغ در بازار اصفهان برای مصرف کننده با بهای 7000 تا 7700 تومان فروخته میشود، اما براساس مشاهدات میدانی خبرنگار تسنیم، هم اکنون نرخ این کالا در سوپرمارکتها، خردهفروشیها و فروشگاههای اصفهان بهیکباره به کیلویی 8500 تا 9500 تومان یعنی با 3300 تا 4300 تومان گرانتر از (قیمت مصوب 5200) رسیده است که برخی از فروشندهها دلیل این گرانی را سرمای زود هنگام، شیوع بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در کشور و بعضی دیگر وجود دلالها و واسطهها بیان کردهاند.
براساس گفتههای مسئولان اصفهانی هم اکنون در پایانههای فروش استان اصفهان یک شانه تخممرغ با 1800 تا 2 کیلو در بازار باید 12 هزار و 500تومان عرضه شود، اما با حسابی سرانگشتی میتوان بیان کرد که با افزایش سرسامآور و خیرهکننده این کالا به بهای 7000، 8500 تا 9500 تومان در بازار اصفهان هر شانه تخممرغ با نرخهای 14 و 17 و 19 هزار تومان در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد. البته براساس مشاهدات عینی قیمت هرشانه تخممرغ در بازارهای روز کوثر شهرداری اصفهان با بهای 20 هزار تومان هم عرضه میشود.
گرانی تخممرغ با نوسانات شدید عرضه و تقاضا در کشور
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان گفت: با کاهش پرورش مرغ در مرغداریهای کشور، نرخ تخممرغ در بازار اصفهان با افزایش چشمگیری روبهرو شده و هر شانه تخممرغ تا 8500 تومان هم فروخته میشود.
سید شهابالدین افضل در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، شیوع آنفلوآنزا را در نوسانات نرخ تخممرغ حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: امسال در کشور ظرفیت بالای از مرغ تخمگذار نسبت به مدت مشابه سال گذشته معدوم شده است.
وی پیرامون اینکه برآورد دائمی تولید مرغ تخمگذار در کشور نزدیک به 70 میلیون تن است که 20 درصد تولید معدوم شده است، بیان کرد: در این شرایط عرضه بازار افزایش مییابد و مرغداریها به دلیل خطر درگیری بیماری آنفلوآنزا تولیدات را کاهش میدهند و گلههای جدید را به تولید نمیآورند.
معدوم کردن مرغهای تخمگذار در 3 واحد خمینیشهر اصفهان
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان با بیان اینکه با شیوع آنفلوانزای پرندگان در سراسر کشور درصد بالایی از مرغ تخمگذار در مرغداریها معدوم شده است، گفت: طی روزهای گذشته این بیماری در مرغداریهای استان اصفهان مشاهده نشده بود، اما اکنون بیش از 100 هزار قطعه مرغ تخمگذار در سه واحد مرغ تخمگذار خمینیشهر اصفهان، معدوم شده است.
وی ادامه داد: البته این بیماری در یک واحد مرغ رنگی در گلپایگان که مرغهای آن صنعتی نیست هم مشاهده شده است.
قابل قیاس نبودن معدومی واحدهای مرغ تخمگذار در کشور با پارسال
وی با ابراز تاسف از اینکه ظرفیت واحدهای معدومی در کشور روبه افزایش است، اظهار داشت: در سال گذشته با پایان آذر ماه بیماری آنفلوانزای حاد پرندگان در سراسر کشور آغاز شده بود، اما امسال هنوز فصل پاییز به اتمام نرسیده با شیوع زود هنگام این نوع بیماری، افزایش ظرفیت واحدهای معدوم شده در کشور به هیچوجه قابل مقایسه با سالهای گذشته نیست.
افضل پیرامون اینکه با شیوع بیماری آنفلوانزای حاد پرندگان تولید کاهش مییابد و عرضه و تقاضای بازار نامتعادل میشود، افزود: تولید سالانه تخممرغ در کشور بیش از 900هزار تن است که حدود 13 درصد تولیدات در استان اصفهان انجام میشود که با شیوع آنفلوانزای پرندگان، بیش از 100 هزار تن کسری تخممرغ خواهیم داشت.
سود احسابی 25 درصدی خردهفروشان تخممرغ منطقی نیست
وی درباره اینکه چرا قیمت تخممرغ در درب مرغداریها با خردهفروشیها و مغازهها تفاوت بسیاری دارد، گفت: مغازهدار با لحاظ قیمت کرایه حمل، ضایعات احتمالی بار و بنکداری باید قیمت تخممرغ با احتساب 23 تا 25 درصد سود در اختیار متقاضیان قرار دهد.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان ادامه داد: با این شرایط که خردهفروشان انتظار سود 20 تا 25 درصدی برای هزینههای خود دارند، اکنون با افزایش ناگهانی قیمت تخممرغ در بازار اصفهان به دلیل شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور و کاهش تولیدات باید سودهای آنها نیز تنزل یابد.
وی افزود: هر شانه تخممرغ 1800 تا 2 کیلویی با عرضه 12 هزار و 500 تومان در بازار چنانچه 20 درصد افزایش یابد به قیمت 14 هزار 500 تا 15 هزار تومان میرسد که این 2500 تا 3000 هزار تومان سود احتسابی خردهفروشان در بازار منطقی نیست و باید با کاهش در حدود 400 تومان در هر شانه تخممرغ برسد.
افضل با بیان اینکه برای کاهش سود غیرمنطقی خردهفروشان تخممرغ در بازار، پیشنهاداتی را به اتحادیه مرکزی مرغ میهن دادهایم، اظهار داشت: این مرکز برای حمایت از مصرفکنندگان چنین مسئلهای را پیگیری خواهد کرد که در میادین شهرداری با حداقل کارمزد و برای فروشندهها همانند میوههای شب عید که هر ساله تجربه میکنند رقمی را تعیین کنند تا سه ماه قبل از عید نوروز بازار را بتوانیم کنترل کنیم.
وی بیان کرد: اتحادیه مرکزی مرغداران و اتحادیه مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان در صدد عرضه مستقیم تخممرغ از طریق میادین شهرداریها و تعاونیهای کارکنان دولت هستند تا حاشیه سود مغازهداران و خردهفروشان را بر دوش مصرفکنندگان متقبل نشود.
رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان سرمای زودهنگام را یکی دیگر از دلایل افزایش نرخ تخممرغ در بازار اصفهان برشمرد و گفت: در فصول سرد سال تقاضای تخممرغ افزایش مییابد، اما با کاهش تولید واحدهای مرغ تخمگذار به دلیل آنفلوآنزا، تعادل بازار به هم خورده است.
وی اظهار داشت: هنوز بسیاری از واحدهای مرغ تخمگذار به شرایط تولید ایدهآل نرسیدهاند و به دلیل کاهش تولید، اکنون شاهد افزایش نرخ تخممرغ در بازار اصفهان هستیم.
افضل با بیان اینکه افزایش هزینههای تولید اعم از قرنطینه، ضدعفونی و موارد بهداشتی برای بسیاری از واحدهای مرغ تخمگذار سبب ایجاد مشکلاتی شده است، افزود: این موارد هزینههای بسیاری را به مرغداریها تقبل میکند و به خودی خود بر افزایش نرخ تخممرغ هم تأثیرگذار است.
وی با بیان اینکه اکنون با افزایش سرمای هوا براساس روال سالیانه مصرف تخممرغ در اوج قرار دارد، گفت: متأسفانه تولید کاهش یافته و نسبت به تقاضا قابل رضایت نیست و نمیتواند پاسخگوی تقاضاهای مصرف بازار باشد.
رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان پیرامون اینکه قیمت تخممرغ براساس عرضه و تقاضا در بازار تعیین میشود، اظهار داشت: نرخ تخممرغ درب مرغداریهای اصفهان 700 تومان و در خردهفروشی با احتساب سود مغازهدار تا 8500 تومان هم فروخته میشود.
وی افزود: در حال حاضر در پایانههای فروش استان اصفهان یک شانه تخممرغ با 1800گرم تا 2 کیلو در بازار اصفهان باید 12 هزار و 500 تومان عرضه شود.
افضل گفت: ما نگران قیمتهای بسیار بالاتر هستیم، چنانچه روند این مسائل که سبب گرانی تخممرغ شده ادامه یابد و مقابلههای لازم با آنها اجرایی نشود، شاهد نرخهای تجربه نشده خواهیم بود.
تداوم واردات تخممرغ از ترکیه
وی با بیان اینکه با کمبود عرضه تخممرغ در کشور مواجه هستیم، اظهار داشت: برای جلوگیری از افزایش قیمت تخممرغ ناچار به واردات هستیم.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان افزود: اکنون واردات تخممرغ از ترکیه آغاز شده و تأثیر خود را بر کاهش قیمتها نسبت به 7 روز گذشته در بازار گذاشته است.
وی افزود: با واردات تخممرغ از ترکیه، صنف مرغ تخمگذار هم ترجیح میدهد که قیمت تولیدات خود را کاهش دهد تا واردات به حداقل ممکن برسد.
افضل با اشاره به اینکه واردات نمیتواند نیاز کشور را تأمین کند، بیان کرد: تا زمان توقف واحدهای معدومی در کشور و تعادل عرضه و تقاضا، واردات میتواند قیمت تخممرغ را تا حدودی تثبیت کند.
آغاز طرح حمایتی مصرفکنندگان تخممرغ در اصفهان
وی گفت: با کاهش تولید تخممرغ در کشور و افزیش ناگهانی نرخ این کالا در استان، طرح حمایتی مصرفکنندگان در اصفهان آغاز شده است.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان با بیان اینکه نرخ تخممرغ در بازار اصفهان تا کیلویی 8500 تومان هم رسیده است، اظهار داشت: در فصول سرد سال تقاضای تخممرغ افزایش مییابد، اما با کاهش تولید واحدهای مرغ تخمگذار بهدلیل آنفلوآنزا، تعادل بازار بههم خورده است.
وی با اشاره به اجرای طرح حمایتی مصرفکنندگان تخممرغ در اصفهان، افزود: با شیوع آنفلوآنزا و کاهش تولید واحدهای مرغ تخمگذار، نوسانات شدید قیمتها و بیثباتی بازار بهضرر مصرفکننده تمام میشود و در همین راستا از روزهای گذشته عرضه مستقیم تخممرغ را در اصفهان با نام طرح حمایتی آغاز کردهایم.
افضل ادامه داد: با اجرای این طرح حمایتی هر شانه تخممرغ با وزن 1500 تا 1600 کیلوگرم بهقیمت 12 هزار تومان در میادین عمومی بازارهای کوثر، فروشگاههای مصرفی کارکنان دولت از جمله ادارات و شرکتهای وابسته دولت برای مصرفکنندگان عرضه میشود.
وی بیان کرد: امسال در مردادماه با افزایش گرمای هوا، نرخ تخممرغ در بازار اصفهان به 7500 تومان رسید و در همان زمان با اجرای طرح حمایتی مصرفکنندگان تخممرغ طی 14 روز، قیمت این کالا را کاهش دادیم.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغ تخمگذار و مادر استان اصفهان با ابراز اینکه پیشبینی شده که طی 100 روز تا فروردین ماه طرح حمایتی مصرفکنندگان تخممرغ در اصفهان اجرا شود، گفت: با کاهش تولید تخممرغ کل کشور طی 5 روز گذشته نرخ تخممرغ در بازار اصفهان تا 8500 تومان هم رسید و در حال حاضر تا بازگشت ثبات و کاهش نوسانات قیمتی، طرح حمایتی اجرا میشود.
وی افزایش 40 درصدی نرخ نهادهها را بر سیر صعودی نرخ تخممرغ در بازار اصفهان بیتاثیر ندانست و اظهار داشت: قیمت نهادههای در بازار همچنان در حال افزایش است و هر روز با نرخهای جدیدتری روبهرو میشویم.
به گزارش تسنیم، طی روزهای اخیر که گرانی تخممرغ و فروش هر شانه این کالا تا بهای 20 هزار تومان در اصفهان نقل همه محافل است و دغدغههای بسیاری میان شهروندان از تبعات این گرانی بر معیشتشان ایجاد کرده بر آن شدیم که حرفهای مردم اصفهانی در بازار را بیشتر بشنویم.
ای کاش مسئولان به فکر مردم بودند
یکی از بازنشستگان فولاد مبارکه در یکی از سوپرمارکتهای خیابان دروازه تهران در حال خرید اقلام مورد نیاز خانواده خود بود، گفت: چند ماهی است که حقوقی دریافت نکردهام، شرایط اقتصادیمان بسیار اسفناک شده، اما با نوه و عروس خجالت میکشم چیزی در منزل نباشد و به طور نسیه کالاهای لازم را از این سوپری خریداری میکنم.
وی درباره افزایش نرخ تخممرغ در بازار اصفهان و خردهفروشیها و تاثیر آن بر زندگی مردم، اظهار داشت: هر چند این روزها با فشارهای اقتصادی که بر مردم تحمیل میشود، زندگی برخی از اقشار جامعه در مضیقه است، افزایش نرخ تخممرغ و اینکه هر عدد این کالا به 700 تومان رسیده همه را به دردسر انداخته است.
این پیرمرد عصا به دست و موی سپید کرده روزگار، افزود: طی 68 سال زندگی تا بهحال به چشم ندیده بودم که نرخ تخممرغ اینقدر افزایش یابد در گذشته نه چندان دور حتی همین اوایل سال جاری با 20 هزار تومان راحتتر چند نوع کالا میتوانستیم خریداری کنیم، اما اکنون فقط باید برای یک شانه تخممرغ 20 هزار تومان پرداخت کنیم.
وی با ابزار تاسف از اینکه درصد بالایی از مردم شهر اصفهان همانند بنده بازنشسته فولاد مبارکه هستند و با تعویق چند ماهه حقوقها به سختی روزگار میگذارند، بیان کرد: مسئولان باید به ثبات قیمتها در بازار و تعادل قیمت تخممرغ بیشتر نظارت داشته باشند تا قشر مستضعف کمتر تحت فشار اقتصادی باشند.
این بازنشسته فولاد مبارکه اصفهان با بیان اینکه بسیاری از جوانان ما با داشتن یک تا دو فرزند هنوز بیکارند، گفت: در گذشته این افراد برای حفظ آبرو و شرمنده نشدن نزد فرزندان و همسر خود تا پاسی از شب کار میکردند تا حداقل بتوانند که مقداری تخممرغ و سیبزمینی برای شام شب خود تهیه کنند، اما اکنون با افزایش این کالا، جز شرمندگی چیزی عاید پدر اینگونه خانوادهها نمیشود، ای کاش مسئولان کمی هم به فکر مردم بودند و آنها را درک میکردند.
نبود نظارت مسئولان بر قیمتها
در حین صحبت با مرد روزگار دیده اصفهانی صاحب سوپرمارکت هم وارد گفتوگو شد و گفت: درآمد اکثریت مردم کفاف هزینهها و قیمتها سرسامآور را نمیدهد و مسئولان باید بدانند که این شهروندان امروز در تنگنا هستند.
وی همزمان که صحبت میکرد دفتری را که اسامی بسیاری در آن به چشم میخورد نشان داد و اظهار داشت: طی ماهها و روزهای اخیر نه تنها تخممرغ افزایش داشته، بلکه اقلام بسیاری از کالاهای روزانه مردم دستخوش تغییرات قیمتی بالایی شده و شهروندان به سختی روزگار میگذارند و این دفترچه نسیه برای افراد آبرومند تهیه شده تا شرمنده خانواده خود نشوند، اما ما هم برای تأمین مواد مورد نیاز مغازه احتیاج به اعتبار و پول داریم.
این مغازهدار اصفهانی افزود: گرانی اصلیترین مواد غذایی مایحتاج مردم، مشکلی است که در روزهای اخیر گریبانگیر جامعه شده، اما در این میان مشاهده میشود که تنها گرانی نیست که مردم با آن دست به گریبانند، بلکه با گران فروشی و افزایش قیمتها از یک مغازه به مغازه دیگری نیز روبه رو هستند که هیچگونه نظارتی بر آنها سوپرمارکتها، خردهفروشیها، فروشگاههای بزرگ وجود ندارد.
به گزارش تسنیم، اکنون سالیانه حدود 850 هزار تن تخممرغ در ایران تولید میشود، اما سرانه مصرف این کالا بسیار کمتر از میزان تولیدی است و از طرفی صادرات کافی هم وجود ندارد.
البته این صنعت با بیسر و سامانیهایی رو به رو است، به گونهای که گاه با کمبود و وفور بیرویه تخممرغ و زمانی با ارزانی غیرمنطقی و گرانی بیحساب و کتاب آن مواجه بودهایم.
قصه گرانی و نامتعادلی بازار تخممرغ یکی از قصههای دائمی است که همواره تکرار میشود و مردم مناطق مختلف کشور سالهاست در انتظار ثبات قیمت این کالای اساسی هستند، اما تاکنون هیچ ترتیب اثری برای حفظ تعادل آن داده نشده و به نظر میرسد نبود یک راهکار اساسی برای جلوگیری از ضرر تولیدکنندگان و همچنین رضایت مصرف کنندگان سبب شده تا بازار این کالای پروئتینی هر سال چند ماهی را با تشنج قیمت همراه باشد.
با این اوصاف، نوسانات قیمت تخممرغ در دو روز گذشته نارضایتی فروشندگان و گلایه شهروندان را در بر داشته و باید دید در چند روز آینده این بازار نوسان قیمت آیا باز هم سیر صعودی خود را ادامه خواهد داد یا با درایت مسئولان ستاد تنظیم بازار به حالت قبل برخواهد گشت.