پاکسازی بدن به کمک ۱۲ ماده غذایی
بدن ما روزانه با انواع ترکیبات سمی و مضر سر و کار دارد که ممکن است باقی مانده مواد تولید شده در بدن باشند یا از طریق ترکیبات شیمیایی خوراکی ها، آلاینده های هوا، داروها، مواد آرایشی و بهداشتی وارد بدن شوند. به طور طبیعی بدن انسان مجهز به مکانیسم پاک کننده ای است که به طور مداوم خون را تصفیه می کند تا این ترکیبات مضر از بین بروند.
هفته نامه سلامت - ترجمه مریم سادات کاظمی: بدن ما روزانه با انواع ترکیبات سمی و مضر سر و کار دارد که ممکن است باقی مانده مواد تولید شده در بدن باشند یا از طریق ترکیبات شیمیایی خوراکی ها، آلاینده های هوا، داروها، مواد آرایشی و بهداشتی وارد بدن شوند. به طور طبیعی بدن انسان مجهز به مکانیسم پاک کننده ای است که به طور مداوم خون را تصفیه می کند تا این ترکیبات مضر از بین بروند.
کلیه ها، کبد، ریه و پوست مهم ترین اندام های پاک کننده هستند. خوشبختانه دست طبیعت نیز در این باره سخاوتمند است، به طوری که با مصرف خوراکی هایی که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت، می توان به روند پاکسازی بدن و پیشگیری از بیماری ها کمک کرد.
1. مارچوبه
مارچوبه در صدر خوراکی های با خاصیت پاک کنندگی و دفع مواد سمی بدن قرار دارد. البته علاوه بر این، یک سلاح ضدپیری قوی است، از بدن در برابر ابتلا به انواع سرطان ها محافظت می کند، در حفظ سلامت قلب نقش دارد و خوراکی ضدالتهاب نیز محسوب می شود. براساس مطالعات، اسیدهای آمینه و مواد معدنی موجود در مارچوبه می تواند از سلول های کبدی در برابر سموم محافظت کند و تاثیر دیورتیک آن در پاکسازی کلیه ها و کبد اثبات شده است.
2. آووکادو
به طور کلی، آووکادو برای سلامت مفید است و از جمله خواص آن می توان به کاهش کلسترول و فشار خون بالا اشاره کرد. تحقیقات نشان می دهد آووکادو حاوی ترکیباتی است که می تواند آسیب های کبدی را کاهش دهد. مصرف منظم آووکادو به حفظ سلامت کبد کمک می کند زیرا سرشار از ریزمغذی هاست و در تولید ماده ای به نام گلوتاتیون نقش دارد. این ماده برای دفع مواد سمی و عوامل سرطان زا از کبد ضروری است. همچنین اسیدهای چرب غیراشباع آن کلسترول بد خون را کاهش می دهد و به افزایش سطح کلسترول خوب کمک می کند. به علاوه، آووکادو سرشار از مواد معدنی و ویتامین هایی است که عملکرد مطلوب کبد و تسهیل متابولیسم چربی ها را نیز تضمین می کند.
3. کلم بروکلی
رنگ سبز کلم بروکلی به دلیل مقدار فراوان کلروفیل آن است. کلم بروکلی به عنوان منبع بسیار غنی فیبرها و آنتی اکسیدان ها با پاکسازی کبد از مواد سمی که می توانند زمینه ساز سرطان شوند، از عملکرد این اندام محافظت می کند. این عضو سبزیجات چلیپایی به دلیل مقدار بالای گلوکوزینولات ها شهرت دارد که در دفع مواد سمی بسیار موثر است. درواقع، تحقیقات بسیاری ثابت کرده مصرف منظم این سبزیجات به پیشگیری از بعضی سرطان ها از جمله ریه، تخمدان، پروستات، پستان و کولون کمک می کند. کلم بروکلی همچنین سرشار از ویتامین E است که تاثیر قابل توجهی در پیشگیری از سرطان کبد دارد.
4. چغندر
چغندر جزو سبرزیجات بسیار مفید برای پاکسازی و تصفیه خون است و عملکرد کبد را نیز بهبود می بخشد. چغندر سرشار از ترکیباتی به نام متیونین و بتانین است که حذف مواد سمی موجود در بدن و دفع اسیدهای چرب بیماری زای کبد را آسان می کند. بعضی از متخصصان تغذیه بر این باورند که رژیم پاک کننده حاوی چغندر موجب بهبود و تسهیل عملکرد گوراش و شادابی جسمی می شود. چغندر با وجود مقدار بالای فیبرها، آهن و پکتین جزو سبزیجات بسیار مفید برای تصفیه خون و پاکسازی کبد است.
5. لیمو
لیمو نقش موثری در پاکسازی دارد و به خصوص برای سم زدایی کبد موثر است زیرا تولید صفرا را تحریک می کند. این منبع غنی ویتامین C، زمانی که در حال ناشتا به مصرف برسد، باعث تسهیل گوارش و عملکرد مطلوب روده ها می شود. همچنین به بدن کمک می کند از ترکیبات سمی و سرطان زا رها شود. لیمو مقدار بسیار زیادی الکترولیت نیز دارد که در خنثی کردن رادیکال های آزاد و دفع مواد زائد بدن، بسیار مفید خواهدبود.
6. سیب
حتما شما هم این جمله را بارها شنیده اید: «با خوردن یک سیب در روز نیازی به مراجعه پزشک نخواهدبود.» درواقع، سیب منبع بسیار غنی آب (80 درصد) و فیبرها (پکتین) است که جذب چربی ها و قندها را طی فرایند هضم آسان می کند تا حذف مواد زائد نیز به خوبی انجام شود. سیب با دفع ترکیبات سمی باعث پاکاسازی کبد می شود و سطح کلسترول خون را نیز تنظیم می کند. این میوه سرشار از اسید مالیک نیز است که در از بین بردن مواد سمی موجود در بدن، تاثیر فراوانی دارد. البته بهتر است سیب های ارگانیک مصرف کنید زیرا آفت کش و سموم شیمیایی ندارند.
7. سیر
سیر خوراکی عالی سلامتی منبع غنی سلنیوم و آلیسین است و چاشنی بسیار مفیدی برای پاکسازی بدن و درمان انواع عفونت ها محسوب می شود. به علاوه، ترکیبات سولفوریک دارد که تولید آنزیم های کبدی را آسان می کند تا عملکرد اندام ها بهبود یابد. سیر یک آنتی باکتری قوی است که از ابتلا به عفونت ها نیز پیشگیری و به بازسازی سلول های آسیب دیده کبد کمک می کند. هم چنین مقدار کلسترول و تری گلیسرید خون را کاهش می دهد که این ترکیبات فعالیت بیشتری به کبد تحمیل و عملکرد مطلوب آن را مختل می کنند.
8. پیاز
پیاز علاوه بر ترکیبات مفید سیر مانند آلیسین حاوی مقدار بیشتری پتاسیم، فیبر، فلاونوئید ها و ترکیبات گیاهی است که اسید اوریک را دفع و فعالیت کبد و لوزالمعده را تحریک می کند. از طرفی، پیاز فواید بسیاری را برای حفظ سلامت عمومی بدن دارد. البته پیاز خام نسبت به پخته برتری دارد زیرا ریزمغذی های موثر در پاکسازی کبد و بهبود عملکرد آن حفظ می شود.
9. گریپ فروت
گریپ فروت منبع گلوتانیون، آنتی اکسیدانی قوی برای خنثی کردن رادیکال های آزاد و پاکسازی کبد است. این ماده همچنین در دفع فلزات سنگین ناشی از آلاینده ها که ترکیبات سمی بسیار مضری برای بدن هستند نقش دارد. این میوه سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان هاست. تولید آنزیم های پاک کننده کبد را آسان می کند و روند تصفیه طبیعی این اندام را افزایش می دهد. به علاوه گریپ فروت حاوی فلاونوئیدی به نام نارینزینین است که در حذف چربی ها نقش دارد.
10. زردچوبه
زردچوبه یکی از شناخته شده ترین و موثرترین خوراکی ها برای پاکسازی کبد است. این ادویه بومی آسیا به بدن کمک می کند تا هضم و تغییر شک چربی ها بهتر انجام شود. کورکومین، رنگدانه طبیعی موجود در زردچوبه است که تولید گلوتاتیون S ترانسفراز را تحریک می کند. این آنزیم به عنوان یکی از مهم ترین ترکیبات پاک کننده کبد در بازسازی سلول های آسیب دیده کبدی نیز موثر است.
11. چای سبز
نوشیدن روزانه چای سبز به بدن کمک می کند مواد سمی و باقی مانده چربی ها را دفع کند و از طرفی میزان آب بدن را افزایش می دهد. مطالعات نشان می دهد مقدار بالای کاتچین موجود در چای سبز با تسریع کاتابولیسم لیپیدها باعث تحریک کبد می شود. در نتیجه این نوشیدنی مانع از ذخیره شدن چربی ها در کبد می شود. در نتیجه این نوشیدنی مانع از ذخیره شدن چربی ها در کبد می شود. چای سبز در طولانی مدت درمان پیشگیرانه و موثری در برابر بیماری های کبدی دارد و دیده شده خطر ابتلا به سرطان کبد در افرادی که چای سبز می نوشند کمتر است.
12. سبزیجات برگ سبز
سبزیجاتی مانند کلم، اسفناج و کلم پیچ منابع غنی آنتی اکسیدان هستند و مقدار بالای کلروفیل آنها، ترکیبات سمی محیطی را جذب می کند، تولید صفرا افزایش می یابد. فلزات سنگین، ترکیبات شیمیایی و آفت کش ها خنثی می شود و در نتیجه کبد مجبور به فعالیت زیاد نخواهدبود. این خوراکی ها همچنین سرشار از ویتامین ها، فیبرها و مواد معدنی ضروری هستند. البته کنار آنها باید به جعفری نیز اشاره کرد که عملکرد دیورتیک آن به کلیه ها کمک می کند تا عملکرد بهتری داشته باشند و مواد سمی بیشتری را از طریق ادرار دفع کنند.
ریحان نیز در حذف مواد سمی جمع شده در کبد و کلیه ها موثر است و تاثیر مثبتی در بهبود عفونت ها و هضم دارد و مانند دیورتیک عمل می کند. گشنیز نیز سبزی دیگری است که به خون کمک می کند تا دفع جیوه و سایر فلزات سنگین به راحتی انجام شود.