هدف یاران احمدینژاد چیست؟
محمد صادق جوادی حصار درباره درخواست احمدی نژادی های برای برگزاری تجمع گفت: «اگر این فرضیه را بپذیریم که احمدی نژادیها اعتراضات ماه گذشته را کلید زدند، اما کنترل آن از دستشان خارج شد، اکنون در پی این هستند که اعتراضات خود را به مدیریت شده به دولت نشان دهند. آنها از سوی دیگر میخواهند بر موج اعتراضات سوار شوند و آن را به نفع خود مصادره کنند.»
محمد صادق جوادی حصار درباره درخواست احمدی نژادی های برای برگزاری تجمع گفت: «اگر این فرضیه را بپذیریم که احمدی نژادیها اعتراضات ماه گذشته را کلید زدند، اما کنترل آن از دستشان خارج شد، اکنون در پی این هستند که اعتراضات خود را به مدیریت شده به دولت نشان دهند. آنها از سوی دیگر میخواهند بر موج اعتراضات سوار شوند و آن را به نفع خود مصادره کنند.»
فرارو- احمدینژادیها از وزارت کشور مجوز راهپیمایی خواستند. اسفندیار رحیم مشایی، حمید بقایی، علی اکبر جوانفکر، سیدحسن موسوی، مرتضی تمدن، عبدالرضا شیخ الاسلامی و علی ذبیحی نزدیکترین یاران محمود احمدینژاد امروز به وزیر کشور نامهای نوشتند و از خواست خود برای راهپیمایی اعتراضی خبر دادند. آنطور که آنها نوشتهاند، اعتراضشان به سیاستهای اقتصادی، اجتماعی و قضایی است. این هفت نفر در نامه به اعتراضات و ناآرامیهای دی ماه ۹۶ نیز اشاره کردهاند و آنها گفتهاند که با تجمعات اخیر برخورد مناسبی صورت نگرفته است. در سیاستهایی مورد اعتراض این هفت نفر عنوان شده «سیاست قضایی» هم دیده میشود.
از بست نشینی تا درخواست مجوز تجمع
احمدینژادیها قبلا هم در واکنش به دادگاه حمید بقایی و اسفندیار رحیم مشایی به دستگاه قضایی هم معترض شده بودند که صریحترین آنها سخنان رئیس دولتهای نهم و دهم در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) بود. محمود احمدینژاد که در حمایت از بست نشینی حمید بقایی به حرم حضرت عبدالعظیم (ع) رفته بود در اظهارات تندی گفت: ما با خانواده لاریجانی مخالف هستیم و قبول نداریم مملکت دست اینها بیفتد. او در جای دیگری نیز برای قوه قضاییه مهلت ۴۸ ساعتهای تعیین کرده بود تا مدارکشان علیه احمدینژاد و یارانش را منتشر کنند که البته بعد از پایان این مهلت خواستار استعفای رئیس دستگاه قضا شد.
از سوی دیگر یاران احمدینژاد در حالی از خواستار تظاهرات اعتراضی به سیاستهای اقتصادیاند که بسیاری از تحلیلگران سیاسی و اجتماعی تجمعات ماه گذشته را در اعتراض به وضعیت معیشتی میدانستند. از ناآرامیهای اخیر حدود ۲۰ روز میگذرد و حالا جای سوال است که چرا یاران احمدینژاد این زمان را برای درخواست مجوز انتخاب کردهاند؟ آیا آنها میخواهند اعتراضات خیابانی ادامه پیدا کند؟
در کنار این سوالات، بحثهایی نیز در ارتباط با نقش احمدینژادیها در ناآرامیهای ماه گذشته مطرح شده است. سردار محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران از ارتباط ناآرامیهای ماه گذشته به یکی از مسئولین سابق کشور خبر داده و گفته بود: «این موضوع بافراخوان یکی ازسایتهایی صورتگرفت که وابسته به شخصی است که اینروزها زبان به مخالفت خوانی نسبت به اصل و ارزشهای نظام گشوده است.» شخص مخالف خوانی که مسئول سابق هم بوده کسی جز محمود احمدینژاد نمیتوانست باشد. تنها احمدینژاد و یارانش بودند که قوه قضائیه را به فساد و بیعدالتی در کشور متهم میکردند. حالا معنای درخواست مجوز راهپیمایی احمدینژادیها در حالی که از نقش آنها در ناآرامیهای اخیر سخن به میان آمده است چه معنایی دارد؟
احمدی نژاد حق دارد تجمع برگزار کند
محمد کیانوش راد، فعال سیاسی اصلاح طلب صرف نظر از تحلیل سیاسی اقدام اخیر احمدینژادیها، درخواست مجوز آنها را از حقوق این گروه سیاسی میداند. این فعال سیاسی اصلاحطلب به فرارو میگوید: وزارت کشور با بررسیهای خود میتواند مجوز این تجمع را صادر کند یا نکند، هرچند که از نظر قانون اساسی تجمعاتی که بدون حمله سلاح بوده و مخل امنیت نباشد آزاد است. اما به هرحال نفس تقاضا برای مجوز برای هرگروه سیاسی باید وجود داشته باشد. اگر این مجوز به احمدینژاد و یارانش داده شود چرا نباید برای دیگران هم چنین مجوزی صادر شود؟ قاعدتا این میتواند فصل آغازی مثبت برای اینگونه درخواستها باشد.
کیانوش راد ادامه میدهد: آقای احمدینژاد و یارانش تا کنون مطالباتی را مطرح کردهاند و صرف نظر از نگاه گروههای سیاسی، این مردم هستند که باید نسبت به صحت و صداقت طرح موضوعات نظر دهند. به این ترتیب نباید پیش داوری کرد. اگر این تقاضا مطرح شد قاعدتا محک خوبی برای آن است که ببینیم چه کسانی به دعوت احمدینژاد خواهند آمد و مطالبات آنها چیست. بعد از برگزاری این تجمع است که میتوان ارزیابی واقع بینانهای از این موضوع ارائه داد.
به اعتقاد این فعال سیاسی حتی اگر احمدینژاد درخواست این مجوز را نداده باشد، چون حلقه اطرافیان او این درخواست را داشتهاند بدون تردید به معنای همراهی آقای احمدینژاد است؛ بنابراین نمیتوان گفت، چون شخص احمدینژاد این نامه را امضا نکرده است این درخواست تجمع به او ربطی ندارد. او ادامه میدهد: وقتی ما اصلاحطلبان برای مخالفان سیاسی خود حقی قائل هستیم به معنای آن است که همان حق را نیز برای خودمان تثبیت میکنیم. اگرچه آقای احمدینژاد مخالف فکری ما اصلاح طلبان است، اما در انتخابات ریاست جمهوری هم ما اصلاحطلبان نسبت به رد صلاحیت او معتقد بودیم که باید طبق قانون عمل شود و کاندیداتوری او را نیز حق او میدانستیم. همانطور که ما آن زمان از حقوق احمدینژاد دفاع میکردیم اکنون هم دفاع میکنیم.
دعوت دولت به چالش از سوی احمدینژادیها
صادق جوادی حصار، تحلیل گر مسائل سیاسی هم به فرارو از هدف احمدینژادیها برای درخواست مجوز راهپیمایی سخن میگوید. او به فرارو میگوید: اولین معنای این درخواست این است که این گروه میخواهد دولت روحانی را به این چالش و راستیآزمایی دعوت کند که دولت چقدر در ارتباط با وعدههای خود یعنی دفاع از راهپیمایی آزاد صادق است. این گروه همچنین میخواهد درباره ناآرامیهای ماه گذشته از خود رفع اتهام کند و بگوید که اگر در یک فضای آرام و با جمعیت زیادی بتواینم میتینگ برگزار کنیم یعنی اتفاقات گذشته به ما ربطی ندارد.
جوادی حصار ادامه میدهد: این درخواست تجمع همچنین میتواند به معنای قدرتنمایی و نشان دادن پشتوانه این جریان نیز باشد، اما در وهله اول و دوم این معنا را میدهد که میخواهند دولت را به چالش بکشد که چگونه از تجمع آزاد دفاع و حمایت میکند. اگر این فرضیه را بپذیریم که احمدی نژادیها اعتراضات ماه گذشته را کلید زدند، اما کنترل آن از دستشان خارج شد، اکنون در پی این هستند که اعتراضات خود را به مدیریت شده به دولت نشان دهند. آنها از سوی دیگر میخواهند بر موج اعتراضات سوار شوند و آن را به نفع خود مصادره کنند.
این فعال سیاسی ادامه میدهد: آقای احمدینژاد با حمایتهای مراکز خاص قدرت روی کار آمد و با مدیریت این مراکز نیز ایفای نقش کرد. این مراکز پیدا و پنهان اکنون هم بیمیل به ادامه رفتار احمدینژاد نیستند. آنهادوست دارند که این شکل از مدیریت وجود داشته باشد. البته برای آنها اهمیت ندارد که مهرهای به نام احمدینژاد باشد یا نه. مهم این است که تیمی که این اندیشه را دنبال کرده است در بالانس قدرت کشور موثر باشد.