ابتکار: فشار و اجبار در مورد حجاب را قبول نداریم
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با تاکید بر ایجاد گفتگوی ملی و شنیده شدن مطالبات نسل جوان درمورد حجاب، گفت: باید زمینه برای شنیده شدن دیدگاه های مختلف فراهم شود و شیوههای را در پیش بگیریم که قانونمند و با حداقل برخوردهای انتظامی باشد.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با تاکید بر ایجاد گفتگوی ملی و شنیده شدن مطالبات نسل جوان درمورد حجاب، گفت: باید زمینه برای شنیده شدن دیدگاه های مختلف فراهم شود و شیوههای را در پیش بگیریم که قانونمند و با حداقل برخوردهای انتظامی باشد.
به گزارش ایسنا، معصومه ابتکار در نشست خبری معاونت زنان به مناسبت هفته زن با بیان اینکه تلاش ما این است که فضا برای نسل جوان و متولدین دهه ٧٠ طوری باشد که بتوانند نظراتشان را مطرح کنند، افزود: امیدواریم دیدگاهها به سمت گفتگوی ملی و مفاهمه از سوی دیدگاه های مختلف حرکت کند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه در گذشته اعمال فشار و اجبار در مورد حجاب در قالب گشت ارشاد صورت میگرفت، تصریح کرد: در حال حاضر با نگاه خوب مقامات اجرایی و نیروی انتظامی این مسأله ساماندهی شده و ما این گونه برخوردها را قبول نداریم.
ابتکار در ادامه با اشاره به برنامه های معاونت زنان در هفته زن و تاکید بر رویکرد بهبود و ارتقای وضعیت زنان و خانواده اظهار کرد: تلاش می کنیم تا با برگزاری این برنامه ها سطح آگاهی عمومی در ارتباط با زن و خانواده افزایش پیدا کند. ما هیچ گاه به دنبال نادیده گرفتن مشکلات و انکار آنها نبودهایم.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه در برنامههای معاونت زنان تلاش شده است تا همواره نگاهی ملی وجود داشته باشد ادامه داد: معتقد هستیم که موضوع زن موضوعی ملی است و نباید درگیر نگاههای خاص، باندی و جناحی شود. به همین دلیل در این هفته تلاش میکنیم تا در سطح ملی و با همکاری بخشهای مختلف برنامههایی فراقوهای داشته باشیم.
ابتکار با اشاره به اینکه در نامگذاری ایام هفته زن نسبت به گروههای سنی آنان توجه ویژهای شده است توضیح داد: در این نامگذاری به سنین مختلف کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان و زنان سالمند توجه شده است و در این طبقه بندی نیازهای خاص هر گروه مد نظر قرار گرفته است.
ابتکار در ادامه به برنامههای استانی در حوزه زنان همزمان با هفته زن اشاره کرد و گفت: معرفی مشاغل زنان یکی از برنامههای ویژه این هفته بوده است. همچنین روز گذشته اولین همایش مرتبط با هفته زن که در آن نقش فناوری اطلاعات در توانمندسازی زنان با همکاری وزارت ارتباطات و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور برگزار شد. فضای مجازی میتواند زمینه فعالیت اقتصادی زنان را با سهولت بیشتری فراهم کند.
گفتوگوی ملی خانواده در 10 استان کلید خورده است
وی با اشاره به اینکه ابتدای سال آینده این موضوع در قالب نشستی بینالمللی بررسی خواهد شد اظهار کرد: در این نشست بینالمللی تلاش میکنیم تا از تجربه دیگر کشورها استفاده کنیم. همچنین در حوزه اشتغال زنان به تازگی توجه ویژهای به حوزه اشتغال زنان روستایی و توان افزایی آنها شده است به طوریکه تفاهم نامههایی با وزارت جهاد کشاورزی امضا شده است.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه از نوشته شدن تفاهمنامه با نهضت سوادآموزی برای آموزش کودکان روستایی و عشایری و زنان بازمانده از تحصیل خبر داد و گفت: در این تفاهمنامه 2300 دانش آموز عشایری بازمانده از تحصیل مورد توجه قرار گرفتند. همچنین طرح توان افزایی زنان و فاز دوم برنامه تابآوری به زودی اجرا خواهد شد.
ابتکار در ادامه برگزاری نشستهای تخصصی در مورد موضوعات حقوقی خانواده، حقوق شهروندی و ... را از دیگر برنامههای هفته زن عنوان کرد و افزود: گفتوگوی ملی خانواده نیز در حال حاضر در 10 استان کلید خورده است. چرا که خانواده ایرانی در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارد و باید در این حوزه کار بیشتری شود.
به گفته وی، برنامه گفتوگوی ملی به شکل پایلوت در خراسان شمالی آغاز به کار کرده است. چرا که تابآوری و ارتقای توانمندیهای خانواده همزمان با آغاز گفتوگو شکل میگیرد و در این فرآیند به شکل خاص نسل دهه 70 مخاطب قرار خواهند گرفت.
ابتکار در ادامه با اشاره به اینکه فعالیت سازمانهای مردم نهاد، خیریهها، تعاونیها و ... در دولت دوازدهم مورد حمایت جدی قرار گرفته است، اظهار کرد: نهادهای مدنی در حوزه زنان بسیار نقش آفرین هستند و توانمندی آنان جزو اهداف معاونت امور زنان است.
افتتاح 15 پارک بانوان در استانهای کشور
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه از افتتاح 15 پارک بانوان همزمان با هفته زن در استانهای مختلف خبر داد و گفت: گاهی به اشتباه تصور میشود افتتاح پارک بانوان به معنی اعمال تفکیک جنسیتی است. این در حالیست که این پارکها فضای تفریحی و ورزشی خاص بانوان را فراهم میکند. چرا که سرانه مورد نیاز آنها در بسیاری از استانها تامین نشده است.
ابتکار در ادامه با اشاره به دستورالعمل ریاست جمهوری در مورد اختصاص سهمیه 30 درصدی برای انتصاب زنان در پستهای مدیریتی تصریح کرد: بر اساس آخرین گزارشهای به دست آمده در مورد انتصاب 30 درصدی زنان در پستهای مدیریتی در 18 دستگاه اجرایی 23 نفر از بانوان در سطوح مختلف به کار گرفته شدند. همچنین حداقل شش زن در پستهای جدید معاونان وزیر مشغول به کار شدهاند. با این وجود همچنان در بسیاری از دستگاهها معاونان وزیر زن دیده نمیشود. تغییرات اگرچه گاهی کند پیش میروند اما در حال رخ دادن هستند.
وی در ادامه با مقایسه اصلاحات ایجاد شده در حوزه زنان در ایران و کشورهایی مانند عربستان توضیح داد: اصلاحات در این کشورها از بالا و به یکباره اتفاق افتاده است. این در حالیست که در ایران زنان پس از انقلاب با تلاش و کوشش به پیشرفتهایی دست پیدا کردند و موانع را کنار زدهاند.
ابتکار با بیان اینکه در حال حاضر نزدیک به 25 هزار سازمان مردم نهاد در کشور مشغول به فعالیت است، گفت: گاهی اتهامات کلی نسبت به فعالیت این سازمانهای مردم نهاد وارد میشود اگرچه برخی از این سازمانها دچار مشکلاتی هستند اما نباید این مسائل را به همه آنها تعمیم داد؛ چرا که نقش زنان در جامعه مدنی ایران بی بدیل است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تحول در حوزه زنان در کشور تحویلی واقعی است و در عین حال با مشکلات و کاستیهایی نیز همراه است اظهار کرد: ما قصد نداریم که موانع و مشکلات را انکار کنیم. برای مثال در جامعه ما خشونت وجود دارد اما به دلیل فضای آزاد رسانهها این مسائل به راحتی در جامعه مطرح میشود.
ابتکار در ادامه اظهار کرد: گاهی جریاناتی در کشور دیده میشود که نگاهی بسیار محافظه کارانه و حتی مغایر با نگاه امام خمینی و مقام معظم رهبری دارند. گاهی این گروه تلاش میکنند تا نظراتشان را نیز به ویژه در حوزه زنان و خانواده مطرح کنند. با این وجود نگاههای ترقی خواهانهای نیز در کشور وجود دارد و به همین دلیل مشارکت زنان در جامعه در طول این سالها بسیار چشمگیر بوده است.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با اشاره به اینکه جامعه مدنی همچون سرمایه اجتماعی در کشور است تصریح کرد: دولت دوازدهم آئیننامه فعالیت سمنها را با همکاری وزارت کشور به تصویب رسانده است تا چارچوب فعالیت این سازمانهای مردم نهاد در حوزههایی مانند سازمان بهزیستی، معاونت زنان، سازمان حفاظت از محیط زیست و ... مشخص شود و این سازمانها میتوانند در چارچوب قانون فعالیت کنند.
وی با انتقاد از مطرح شدن برخی اتهامات در مورد بعضی از افراد پیش از اثبات آن اظهار کرد: برخی از افراد در صورت ارتکاب جرم به وسیله به کار بردن اسم مخفف و شناسه به خوبی محافظت میشوند. اما گاهی نیز پیش از آنکه جرمی اثبات شود نیز برخی مسائل مطرح میشوند که از نظر قانونی و انسانی جای سوال دارد. زمانی که با نهادهای حقوقی سر و کار داریم نباید سرمایه اجتماعی آسیب ببیند.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت صدور شناسنامه برای فرزندان زنانی که همسر اتباع بیگانه هستند نیز گفت: بخشی از این مشکل مربوط به موضوعات حقوقی است اما در حال حاضر اصلاحاتی صورت گرفته است تا فرزندان بالای 17 سال این زنان با استفاده از تدابیری شناسنامه دریافت کنند. همچنین شورای صنفی و حقوقی معاونت زنان به دنبال احصا راه حلی برای موثر واقع شدن و حل کامل این مشکل است. در دیداری که با نمایندگان مجلس انجام شده است. به دنبال پیگیری این موضوع هستیم. با این وجود در حال حاضر نیز برای برخی از این فرزندان کارت هویت و اقامت صادر شده است.
ابتکار همچنین در پاسخ به سوالی در مورد 800 زن ایرانی که همسران افغان دارند و به شکل برده مورد سوء استفاده قرار میگیرند توضیح داد: در این مورد اطلاعاتی متقنی وجود دارد و نشان میدهد که باید این زنان به ویژه زنانی که در مناطق مرزی سکونت دارند مورد توجه ویژه قرار بگیرد. همچنین در مورد ازدواج کودکان نیز با علمای اهل سنت وارد گفتوگو شدهایم و این علما معتقدند که باید در این مورد فرهنگسازی صورت بگیرد.
پیگیری معاونت زنان برای احداث مدارس ویژه دختران بازمانده از تحصیل
وی همچنین در مورد اقدامات معاونت زنان برای پیگیری وضعیت کودکان بازمانده از تحصیل نیز اظهار کرد: برای رفع مشکل این کودکان به دنبال احداث مدارس ویژه دختران بازمانده از تحصیل هستیم و در حال حاضر نیز در ایرانشهر مدرسهای برای دختران بازمانده از تحصیل دایر شده است.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه با اشاره به مسئله ورود زنان در ورزشگاهها نیز گفت: در گذشته زنان در برخی از رشتههای ورزشی و در ورزشگاههای سرپوشیده حضور داشتند و مشکلی در این مورد وجود نداشت اما با ایجاد حساسیتهایی در دورههایی خاص مشکلاتی در این زمینه ایجاد شد. در حال حاضر دولت آئیننامه و شیوهنامهای در چارچوب شرع مقدس طراحی کرده است تا تدابیر لازم برای حضور زنان در ورزشگاهها فراهم شود. این تدابیر در مورد محل نشستن زنان در ورزشگاهها، دربهای ورودی و خروجی، سرویسهای بهداشتی و ... هستند. همچنین در این مورد مذاکراتی نیز با مراجع انجام شده است.
اقدامات دولت برای حضور زنان در ورزشگاهها
ابتکار در ادامه تصریح کرد: در مذاکراتی که با مراجع انجام شده است به شکل شخصی حضور نداشتهام اما گروهی از جانب معاونت فقهی و حقوقی با مراجع گفتوگو کرده بودند. دولت نیز در خصوص حضور زنان در ورزشگاهها اقداماتی انجام داده است به طوریکه اخیرا شاهد حضور زنان در ورزشگاهها برای بازی بسکتبال تیم ملی بودیم و مشکلی برای حضور زنان به وجود نیامد.
اولویت ارائه خدمات به زنان سرپرست خانوار زلزله زده
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در پایان با اشاره به وضعیت رسیدگی به مناطق زلزله زده به ویژه اقدامات انجام شده برای زنان و کودکان این مناطق نیز گفت: دولت اقدامات خوبی در این مناطق انجام داده است. اگرچه در بعضی موارد کمبودهایی وجود دارد اما مشکلات روستاها تقریبا حل شده است. با این وجود بر اساس مکاتباتی که انجام دادهایم از دولت و سایر نهادها درخواست کردیم تا زنان سرپرست خانوار در همه خدماتی که به زلزله زدگان ارائه میشود از اولویت برخوردار باشند.