هولی، جشن رنگپاشی هندوها
جشن هولی یا «جشن رنگها» نام مراسمی است که هرساله، در ماه مارس میلادی و هنگام شروع فصل بهار در کشور هندوستان برگزار میشود.
جشن هولی یا «جشن رنگها» نام مراسمی است که هرساله، در ماه مارس میلادی و هنگام شروع فصل بهار در کشور هندوستان برگزار میشود.
مردم در این زمان که مطابق تقویم هندی تعطیل رسمی است، پایان زمستان و آغاز بهار طبیعت را جشن میگیرند. در این جشن بر اساس یک سنت قدیمی، اهالی هر منطقه با پاشیدن آب و رنگدانههای مخصوص به سوی یکدیگر و نیز اجرای موسیقی و رقص، به سرور و پایکوبی میپردازند. در این آیین، همهٔ افراد اعم از زن و مرد و پیر و جوان شرکت میکنند و باور دارند که با فرارسیدن بهار، بار دیگر روشنایی بر تاریکی و خوبی بر بدی پیروز شدهاست.
هولی در پایان زمستان جشن گرفته میشود در آخرین شبی که ماه کامل است، در ماه قمری فلاگونا، (فلاگون یا پورنیما) که معمولاً مطابق با اسفند ماه ایرانی میباشد.
در بسیاری از مناطق، هولی در حدود دو روز طول میکشد. یکی از بزرگترین آداب و رسوم هولی سست شدن ساختارهای تشریفاتی است، که به طور معمول شامل سن، جنس، وضعیت، و طبقه است. هولی شکاف گسترده بین طبقات اجتماعی را موقتا کنار میگذارد. علاوه بر این، هولی سختیهای هنجارهای اجتماعی را کاهش میدهد. هیچکس انتظار رفتار مودبانه ندارد… و در نتیجه، فضا پر از هیجان و شادی است.در گذشته هولی، جشنی برای برداشت محصول خوب و زمین بارور بود. علاوه بر این، جشنی برای بسیاری از اسطورههای مذهبی بوده و هست.
به گزارش فرارو، در سالهای اخیر در کشورهایی که جمعیت بزرگی از هندوها وجود دارد نیز این مراسم برگزار میشود. اما جغرافیای تاریخی آن در هندوستان، نپال و پاکستان و کشورهای مجاور که جمعیت هندو در آن به چشم میخورد جشن گرفته میشود. بزرگترین جشن برای هولی در منطقهای به نام براج اتفاق میافتد که به کریشنا خدای هندو مرتبط است. ماتورا، ویرینداوان، نانداگوان و براسانا. این مکانها در طول جشن مقصد گردشگران زیادی است.