واکاوی واکنشها به عدم حضور سران سه قوه در جلسات مجمع
روز شنبه جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام در حالی برگزار شد که در یک اتفاق نادر سران سه قوه در این جلسه حضور نداشتند و همین مسئله زمینه ساز شایعاتی در خصوص اختلافات آنها با محمود احمدی نژاد رئیس دولتهای نهم و دهم شد.
روز شنبه جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام در حالی برگزار شد که در یک اتفاق نادر سران سه قوه در این جلسه حضور نداشتند و همین مسئله زمینه ساز شایعاتی در خصوص اختلافات آنها با محمود احمدی نژاد رئیس دولتهای نهم و دهم شد.
به گزارش فرارو؛ عدم حضور سران سه قوه در جلسه روز شنبه مجمع تشخیص مصلحت با حواشی و شایعاتی همراه بود و آغازگر آن هم روزنامه جوان بود. یکی از مسئولان این روزنامه دلیل جالبی را برای عدم حضور همزمان سران سه قوه مطرح کرد که به سرعت وارد شبکههای اجتماعی و رسانههای رسمی کشور شد.
عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه اصولگرای جوان که از مخالفان محمود احمدی نژاد است در انتقاد از سران سه قوه نوشت: سران سه قوه در اعتراض به حضور احمدی نژاد در مجمع تشخیص مصلحت، به جلسات آن نمیروند؛ احمدینژاد فریاد میزند، اما این سه تن در سکوت کار خود را میکنند. آنان نیز مانند احمدینژاد فکر میکنند؛ یعنی همانگونه که احمدینژاد آنان را غاصب میداند، سران قوا هم احمدینژاد را غاصب یک کرسی مجمع میدانند؟ اینکه احمدینژاد فریاد میزند اما شما در سکوت کار خود را میکنید نمیتواند شاخص تمایز باشد؛ به ولایتپذیری خویش خدشه وارد نکنید.
این ادعا با توجه به اینکه طی ماههای گذشته محمود احمدی نژاد و نزدیکانش مانند بقایی و مشائی بارها به طرق مختلف برادران لاریجانی را هدف قرار داده بودند و لابه لای آن هم به تخریب دولت پرداخته بودند، دور از ذهن نبود. به هرحال احمدی نژاد در نامه اخیر خود به مقام معظم رهبری خواستار برکناری رئیس قوه قضائیه شده بود و با انتخابات زودهنگام و بدون مهندسی روسای قوا دو قوه دیگر را نیز به نوعی کنار زده بود اما با این حال موضوعی که مدیر مسئول روزنامه جوان مطرح کرده بود در حد شایعه باقی ماند.
اما زمانی ماجرا جدی تر شد که عزت الله ضرغامی رئیس پیشین سازمان صدا سیما در صفحه رسمی خود در یکی از شبکههای اجتماعی در واکنش به عدم حضور سران سه قوه نوشت: «مهمترین مصلحت نظام، درک مصالح کشور و ترجیح آن بر منافع فردی، است. اعضاء محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام به ویژه رؤسای قوا باید آئینهی تمام نمای این هویت باشند. شایعات روزهای اخیر در مورد عدم شرکت سران قوا درجلسه مجمع، به دلیل اعتراض به حضور آقای احمدی نژاد با هیچ معیاری قابل پذیرش نیست.»
ضرغامی که این روزها فعالیتش در شبکه اجتماعی به میزان قابل توجهی، شدت بیشتری گرفته است و بعضا حتی از وی به عنوان چهره مورد تائید اصولگرایان برای انتخابات 1400 سخن میگوید در ادامه عنوان کرد: شایسته است که آقایان با حضور خود در جلسه بعدی و یا تکذیب این شایعات، حرمت حکم و توقع رهبری معظم از آنان را نگه دارند.
بعد از آن مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این پرسش که آیا سران سه قوه به دلیل حضور محمود احمدینژاد در جلسات اخیر مجمع شرکت نکردهاند، گفت که خود سران سه قوه یا دفاتر آنها باید پاسخگوی این موضوع باشند اما قبل از این هم پیش آمده که به دلیل مشغله کاری نتوانستند منظم در جلسات مجمع شرکت کنند. او به ایسنا در این باره گفته بود که عضویت در مجمع تشخیص مصلحت از این جهت که با حکم مقام معظم رهبری است ایجاب میکند که تمام اعضا تلاش کرده، در جلسات شرکت کنند. البته در گذشته هم این اتفاق افتاده بود که سران سه قوه به لحاظ مشغله کاری بالایی که دارند به ویژه آقای رییسجمهور کمتر در جلسات مجمع شرکت کردهاند و فقط در جلساتی که موضوعات مهم طرح میشد و وقت جلسه هم با زمان آنها هماهنگ بود به طور منظم شرکت میکردند.
وی ادامه داد: در هر صورت عضویت در مجمع افتخار بزرگی است. مجمع جایگاه بالایی در نظام جمهوری اسلامی ایران دارد. مجمع نهاد مشورتی مقام معظم رهبری در حل معضلات نظام و تدوین سیاستهای کلی نظام است. در واقع ریلگذاریهای اصلی نظام در سیاستهای کلی از طریق مشورت مجمع تشخیص مصلحت انجام میشود.
البته در این میان رسانههای نزدیک به مسئولان دولتهای نهم و دهم هم بیکار نماندند و در واکنش به غیبت سران سه قوه در خبری با انتشار تصاویر مربوط به نشست روز شنبه مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشتند: «در پی چند جلسه عدم حضور حسن روحانی و برادران لاریجانی در مجمع تشخیص، صندلی ها جابجا و جای سران قوا پر شد!» اشاره آنها به علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی بود که در جانمایی مجمع همواره در کنار احمدینژاد مینشست با تغییر جایگاه خود به بالای مجمع رفته بود.
در همین خصوص مرتضی مبلغ معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات در گفتوگو با فرارو عنوان کرد: «ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که هنوز صحت و سقم این موضوع مشخص نشده است و بهتر است دفاتر روسای قوا در باره این مسئله شفاف سازی کنندو به هرحال با طرح این موضوع حتی در قالب شایعه، در جامعه این سوال پیش آمده که دلیل غیبت سران سه قوه در این جلسه چه بوده است. زیرا غیبت هرسه در یک زمان تا حدود زیادی عجیب است.»
وی افزود: «ضمن اینکه باید در نظر داشت علاوه بر این موضوع، در جامعه یک سوال بزرگ وجود دارد که چه مسئلهای است که آقای احمدینژاد و عواملشان به جای اینکه امروز بر صندلی پاسخگویی بنشینند و در خصوص اشتباهات و تخلفهای گسترده و بعضا غیرقابل جبرانی که بر کشور تحمیل کردهاند بنشینند و جواب ملت را بدهند، آزادانه مدعی حمایت از همه شدند و خود را در راستای مطالبات مردمی قرار دادند.»
این فعال سیاسی تصریح کرد: «به عقیده من اگر اخبار و شایعات در خصوص سران سه قوه صحت داشته باشد، گمان نمیکنم که راهکار درستی باشد. به هرحال حضور سران سه قوه در جلسه مجمع تشخیص مصلحت بسیار مهم است و نباید صرفا به دلیل اعتراض به حضور احمدی نژاد از حضور خودداری کنند.»
وی گفت: «اما در شرایط فعلی هم راهکارهای کمی پیش روی این سه شخصیت برجسته و تاثیرگذار وجود ندارد. یکی از این راهکارها به نظرم این است که بهتر است هر سه در خصوص رئیس دولتهای نهم و دهم و اطرافیانش، شفافسازی کنند.»
مبلغ در پایان افزود: «در مجموع من معتقدم که عدم حضور سران سه قوه در جلسات مجمع تشخیص مصلحت راهکار مناسبی نیست. اگر آنها قصد دارند این مشکل را حل کنند باید ریشهایتر با این موضوع برخورد کنند. بر فرض که محمود احمدی نژاد از مجمع تشخیص کنار گذاشته شود که مشکل حل نمیشود. این صرفا یک درمان سطحی است و همچنان مسائل به قوت خودشان باقی خواهند ماند.»
علی صوفی وزیر دولت اصلاحات نیز در گفتوگو با فرارو عنوان کرد: «حالا چگونه میتوان قبول کرد که این سه نفر به نشانه اعتراض جلسه را ترک کرده اند؟ بدون شک راهکارهای بسیاری وجود دارد که میتوانند به استفاده از آن مخالفت خود را با این حضور اعلام کنند. یکی از آنها صحبت و شفاف سازی است. محمود احمدی نژاد نشان داده است که صحبت و سکوت نمیتواند مشکل او را حل کند.»
این فعال سیاسی اظهار کرد: «با این حال هنوز مشخص نیست که این غیبت سه نفره به دلیل اعتراض بوده باشد اما اگر هم این مسئله از سوی افراد مطلع تائید شود، باید گفت که این تصمیم به هیچ عنوان درست نیست. به هرحال آنها عضو مجمع تشخیص هستند و از اعضای مهم تاثیرگذار به شمار میآیند نباید صرفا برای همچین موضوعی در جلسات غیبت داشته باشند.»
صوفی در پایان گفت: «البته همانطور که گفتم صحت این ادعا هنوز مشخص نشده است و باید مسائل دیگر را هم مدنظر قرار دهیم. به هرحال سران سه قوه مشغله کاری بسیاری دارند و بارها هم به دلیل همین مسئله در جلسه مجمع غیبت داشتند. لذا ممکن است این بار هم به دلیل همین موضوعات موفق به حضور در جلسه نشده اند. لذا باید صبر کنیم ببینیم توضیح آنها در خصوص غیبت سه نفرشان در این جلسه چیست.»