ماجرای هشدار یونسکو درباره مصادره قنات ۲۵۰۰ ساله وزوان
قنات تاریخی وزوان که در میراث جهانی به ثبت رسیده، این روزها به دلیل اخباری غیرموثق بر سر زبانها افتاده است.
قنات تاریخی وزوان که در میراث جهانی به ثبت رسیده، این روزها به دلیل اخباری غیرموثق بر سر زبانها افتاده است.
به گزارش تسنیم، قنات وزوان قبل از اسلام و در زمان ساسانیان در 2 کیلومتری شمال شهر وزوان احداث شده و مادر چاه آن در جنوب شهر میمه در استان اصفهان قرار دارد.
این قنات بزرگ از سوی یونسکو به عنوان یکی از اعجاب انگیزترین قناتهای جهان شناخته شده و در سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 2962 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
طول قنات وزوان یک هزار و 800 متر و عمق مادر چاه آن 18 متر و دارای 64 حلقه چاه است و در مسیر کوره قنات 3 سد زیرزمینی احداث شده که بزرگترین آن در حدود یک هزار 200 متری از مادر چاه در عمق 16 متری احداث شده و مهمترین ویژگی آن امکان بستن دریچه خروجی قنات در فصل زمستان است.
قنات بزرگ و تاریخی وزوان دارای سد زیرزمینی بوده و قادر به ذخیره آب در فصولی که کشاورزان نیاز به آب ندارند میباشد. قدمت این قنات به حدود 2000 سال پیش میرسد و باستان شناسان ژاپنی پس از بازدید این قدمت را تائید کرده و این قنات تاریخی را یکی از نادرترین قنوات جهان معرفی کردهاند.
اما این روزها این قنات 2500 ساله بر اساس خبری غیرموثق مبنی بر هشدار یونسکو به سازمان میراث فرهنگی برای مصادره این قنات تاریخی بر سر زبانها افتاده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با تکذیب خبر مصادره این قنات تاریخی به خبرنگار تسنیم گفت: هیچگونه هشداری از سوی یونسکو برای این قنات داده نشده و این قنات ثبت جهانی است.
فریدون اللهیاری درباره مصادره قنات تصریح کرد: این قنات در اختیار دولت نیست که بخواهد مصادره شود، این قنات متعلق به شهر وزوان بوده و شورای کشاورزی و حقآبهدارانی دارد که درباره آن تصمیم میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: ما به عنوان میراث فرهنگی این قنات را به ثبت جهانی رساندیم و اما مالکیت آن میتواند برای هر شخصی باشد.
علیرضا جعفری زند کارشناس میراث فرهنگی در مورد قنات وزوان به تسنیم میگوید: مشخص نیست این قنات تاریخی دقیقاً مربوط به چه دوره زمانی است اما بر اساس شواهد و اینکه منطقه وزوان باستانی بوده تا دوره ساسانی را میتوان به آن نسبت داد؛ قناتی که تا چند دهه قبل نیز مورد استفاده قرار میگرفته اما در حال حاضر خشک شده است.
وی افزود: بیشتر قناتها در اصفهان مخروبه شدهاند اما قنات وزوان نسبت به بقیه سالمتر مانده است، اما در کل قناتها در سیستم آبیاری که یادگار داریوش بزرگ است بسیار توانمند بوده و بهعنوان یک مخزن آبی بزرگ عمل میکنند.
قنات وزوان شاهکاری مهندسی و معماری است که نه تنها پس از سالیان سال میتواند کارایی خود را داشته باشد بلکه در این وانفسای شعارهای تحقق گردشگری هرکدام میتوانند قطب گردشگری شده و صنعت گردشگری را رونق دهند.