فولاد مبارکه، پیشگام در تامین مالی بورسی

فولاد مبارکه توانسته از فرصت‌های موجود در بازار سرمایه برای توسعه زیر مجموعه‌های خود به خوبی بهره بگیرد و از این رو انجام سرمایه‌گذاری‌ها و اجرای طرح‌های توسعه در شرکت فولاد مبارکه طی سال‌های گذشته افزایش یافته است.

فولاد مبارکه توانسته از فرصت‌های موجود در بازار سرمایه برای توسعه زیر مجموعه‌های خود به خوبی بهره بگیرد و از این رو انجام سرمایه‌گذاری‌ها و اجرای طرح‌های توسعه در شرکت فولاد مبارکه طی سال‌های گذشته افزایش یافته است.

به گزارش فارس ، وجود بحران در نظام بانکی کشور، اتفاق نو و جدیدی نیست و ابعاد مختلف این بحران بارها از سوی رسانه‌ها و کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته است.

انفعال بیش از 10 ساله سیاست‌گذاران بانکی کشور در کنار مشکلات دیگری نظیر کسری بودجه دولت، تحریم، سیاست‌گذاری غلط، رکود و اتفاقات مشابه آن باعث شده تا نظام بانکی کشور درگیر معضلات متعددی در حوزه عدم اطمینان، کسب بازدهی، مدیریت دارایی‌ها و مدیریت بدهی‌ها شود.

دور باطل شکل گرفته در نظام بانکی باعث شده تا هزینه تأمین مالی افزایش یابد و رقابت مخرب برای جذب سپرده بیشتر، چسبندگی نرخ سود و بروز تنگنای نقدینگی را به همراه داشته باشد.

همه این اتفاقات نهایتاً در کاهش قدرت وام دهی بانک‌ها به صنایع و بروز مشکلات رکود متجلی شده و وضعیت تأمین مالی صنایع در سال جدید را سخت‌تر می‌کند.

این اتفاق زمانی حالت هشدار به خود می‌گیرد که به آمار تأمین مالی شرکت‌ها و میزان اتکای بنگاه‌ها به نظام بانکی کشور رجوع شود. بر اساس آمارهای موجود، میزان اتکای بنگاه‌های کشور به تأمین مالی بانکی عددی در حدود 90 درصد بوده و عملاً بازار سرمایه نقش تأثیرگذاری در تأمین مالی بنگاه‌ها ایفا نمی‌کند.

*اقیانوسی به عمق یک بند انگشت

دلایل زیادی را می‌توان برای این اتفاق بر شمرد که مهم‌ترین آن، عمق کم بازارهای مالی در ایران، عدم تدوین مبانی حقوقی مناسب، بی توجهی دولت به بازار سرمایه، حاکمیت غلط دولت و بانک مرکزی در تعیین نرخ سود بدون ریسک و هزینه‌های فراوان تأمین مالی از طریق بازار سرمایه است.

نقصان شدید در کارکرد نهادهای ناظری همچون سازمان بورس، شرکت بورس، شرکت فرابورس و سپرده‌گذاری مرکزی در کنار عدم وجود نهادهای مالی کارا در بازار سرمایه موجب شده تا بورس معنای واقعی خود را از دست بدهد و صرفاً محلی برای سفته‌بازی سرمایه‌های سرگردان شود.

عمق کم بازار ثانویه بورس و افزایش ریسک‌های آن باعث شده تا فعالان اقتصادی همیشه به این بازار بی اعتماد بوده و معایب آن را بیش از محاسن آن بدانند.

*اثر مستقیم بورس بر تحقق اقتصاد مقاومتی

این در حالی است که از سال‌ها قبل، اغلب کشورهای در حال توسعه با تدوین قوانین مناسب، به سمت تعمیق بازارهای سرمایه خود رفته و با راه‌اندازی بازارهای OTC، SME و همچنین ایجاد صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) جریان سرمایه‌های خرد را به سمت بخش واقعی اقتصاد تسهیل کرده‌اند.

اصلاح و تقویت همه‌جانبه بازارهای مالی در اقتصاد کشور، جزو اصلی‌ترین محورهای اقتصاد مقاومتی به شمار می‌آید که در سیاست‌های 24 گانه ابلاغی مقام معظم رهبری نیز در بند نهم با ذکر عبارت «اصلاح و تقویت همه‌جانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی» به آن پرداخته شده است.

از این رو اصلاح نظام مالی کشور و افزایش وزن بازار سرمایه یکی از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی محسوب شده و می‌تواند با تسهیل تأمین مالی بنگاه‌های ایرانی، هزینه تمام شده تولید را کاهش داده و زمینه‌های حمایت از کالای ایرانی را فراهم آورد.

*جای خالی شرکت‌های تأمین سرمایه

شرکت‌های تأمین سرمایه و واسطه‌گر مالی، حلقه مفقوده این روزهای بازار سرمایه هستند تا با حضورشان بتوانند فرایند تأمین مالی از این بازار را تسهیل کنند.

پر واضح است که ریشه مشکلات بازار سرمایه را نباید در موارد ظاهری همچون تنوع ابزارهای مالی یا بخشنامه‌های تعیین حد نوسان و حجم مبنا و ... جست و جو کرد؛ بلکه باید به این نکته توجه کرد که نرخ دستوری سود بانکی و نبود نظام رتبه‌بندی در بین بانک‌ها و مؤسسات مالی، دو معضل بزرگ اقتصاد کشور هستند که عامل اصلی عدم توسعه بازارهای مالی در ایران شده‌اند.

*ریشه مشکلات در کجاست؟

اعلام نرخ سود دستوری توسط شورای پول و اعتبار و نبود فرآیند مشخص و منطقی برای تعیین این سود در بازارهای مالی موجب شده تا همه ابزارهای مالی اعم صندوق‌های سرمایه‌گذاری، اوراق بدهی، سپرده‌های بانکی و اوراق اجاره و ... همگی با نرخ بازدهی انتظاری ثابت و برابر با سود اعلام‌شده توسط این شورا منتشر شوند و عملاً مدیریت ریسک و نظریه‌های انتخاب دارایی مالی در بازارهای مالی ایران بلااثر شوند.

تأمین مالی از بازار سرمایه عمدتاً برای پروژه‌های با حجم بالا و در سررسیدهای بالای یک سال انجام می‌شود. از مزایای این نوع تأمین مالی نیز می‌توان به معافیت مالیاتی، قبول سهام وثیقه به‌جای ضامن بانکی، تأمین مالی در قبال دارایی‌های مولد و سرمایه‌ای، تنوع تأمین مالی برای کلیه فعالیت‌های اقتصادی، قابل قبول بودن هزینه‌های تأمین مالی و مصرف آن در راستای درخواست اصلی تأمین مالی اشاره کرد.

*جذابیت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت فولاد

صنعت فولاد و سایر صنایع معدنی از جمله بخش‌های جذاب سرمایه‌گذاری در طی سال‌های اخیر بوده‌اند. نگاهی به برنامه ششم توسعه نیز نشان می‌دهد که بخش معدن و صنایع معدنی به عنوان صنایع پیشران اقتصاد کشور، در زمره بخش‌های پربازده و هدف سرمایه‌گذاری قرار گرفته‌اند.

صنعت فولاد یکی از بخش‌های مهم چشم انداز 20 ساله 1404 محسوب شده و بر اساس چشم انداز مذکور، تولید فولاد در کشور در سال 1404 باید به 55 میلیون تن برسد. از این رو، پروژه‌های متنوع و مهمی از سوی دولت و فولادسازان بزرگ در این رابطه طراحی و تدوین شده که نمونه‌های موفق آن در فولاد مبارکه قابل مشاهده است.

*فولاد مبارکه، پیشگام در تامین مالی بورسی

فولاد مبارکه توانسته از فرصت‌های موجود در بازار سرمایه برای توسعه زیر مجموعه‌های خود به خوبی بهره بگیرد و از این رو، تملک دارایی‌های سرمایه‌ای و نیز انجام سرمایه‌گذاری‌ها و اجرای طرح‌های توسعه در شرکت فولاد مبارکه طی سال‌های گذشته افزایش یافته است به همین لحاظ شرکت فولاد مبارکه بزرگ‌ترین شرکت بورس اوراق بهادار از لحاظ حجم سرمایه است و میزان سرمایه اسمی این شرکت به 7 هزار میلیارد و 500 میلیون تومان و ارزش بازار آن به 21 هزار میلیارد تومان رسیده است.

مبالغ حاصل از افزایش سرمایه فولاد مبارکه در طی سال‌های اخیر در طرح‌هایی چون افزایش ظرفیت زیر سقفی شرکت به 7.2 میلیون تن، افزایش ظرفیت فولاد سبا به 1.6 میلیون تن، خرید فولاد هرمزگان و توسعه ظرفیت آن، تکمیل فولاد سفید دشت و راه‌اندازی گندله سازی 5 میلیون تنی سنگان صرف شده است.

مضاف بر این، فولاد مبارکه در توسعه ابزارهای نوین نیز نقش مهمی ایفا کرده و اوراق مرابحه اسلامی، برای اولین در تاریخ بازار سرمایه ایران از سوی این شرکت منتشر شد.

امیرحسین نادری در همین رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: تمرکز فولاد مبارکه در طی سال‌های اخیر بر توسعه کمی و کیفی محصولات، افزایش ارزش افزوده محصولات، اصلاح ساختار مالی و بهینه‌سازی سبد سرمایه‌گذاری بوده است.

وی در ادامه افزود: از همین رو، طرح‌های توسعه شرکت بر اساس امکان تکمیل، بازدهی و مدت زمان بهره‌برداری اولویت بندی شد و منابع لازم برای انجام آن نیز از منابع داخلی شرکت و منابع حاصل از افزایش سرمایه تأمین شد.

معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه همچنین خاطرنشان کرد: با تمرکز بر بخش دارایی‌های شرکت موفق به ایجاد ترکیب بهینه‌ای برای رشد سودآوری شدیم و در سال گذشته جمع دارایی‌های شرکت از رشد 170 درصدی برخوردار بود.

نادری در پایان یادآور شد: از این‌رو بر اساس گزارش‌های توجیهی اقتصادی و فنی خرید دارایی‌های جدید، افزایش سرمایه‌های متعدد طی سال‌های گذشته شکل گرفت و سرمایه شرکت از یک هزار و 580 میلیارد تومان در سال 1390 به رقم هفت هزار و 500 میلیارد تومان در سال 1395 رسید و این یعنی یک رشد قابل توجه که فولاد مبارکه را به بزرگ‌ترین شرکت بورسی به لحاظ سرمایه تبدیل کرد.

ارسال نظر