رسالت آموزشهای مهارتی در کاهش آسیبهای اجتماعی
مژگان همایونی نژاد، یکی از فعالان آموزشهای مهارتی فنی و حرفهای است که با عشق و علاقه وصفنشدنی توانسته است در اشاعه فرهنگ مهارتآموزی در بین زنان، فعالیتهای ارزندهای را به انجام رساند و در چند سال اخیر نیز با گسترش این آموزشها در کانون اصلاح و تربیت و ایجاد انگیزه در بین اقشار آسیبپذیر، نقش آموزش فنی و حرفهای را در کاهش بازگشت بزهکاران نوجوان بهخوبی نمایان کرده است.
اصفهان امروز/ ایمان آقابابایی: ورود به عرصههای اجتماعی توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اجتماعی شدن کار، از موارد ذاتی این وزارت خانه بوده که در این خصوص اهتمام فراوان در تلاش برای کاهش آسیبهای اجتماعی و گروههای آسیبپذیر و کاهش فقر، شکاف درآمدی و گسترش عدالت اقتصادی، در ذات فعالیتهای این سازمان است.
کاملاً برجسته است که این موضوع بهراستی یکی از حلقههای مفقوده این وزارتخانه هم بوده و سازمان فنی و حرفهای کشور بهعنوان یکی از سازمانهای زیرمجموعه، آن را با نصب العین قرار دادن در دستور کار و همچنین در تعقیب اهداف متعالی خود، تلاشی مضاعف را در این جهت برای رسالتهای خود تعریف کرده است.
اصولاً هر سازمانی در افق استراتژیک و رسالت سازمانی خود اولویتها و ترجیحات کاربردی خود را جذب گروههای هدف تعریف و تبیین میکند. در این راستا آموزشهای فنی و حرفهای، در حال حاضر برای ارتقای فضای کسبوکار با نگاهی به طیفهای حاشیهای مانند زنان سرپرست خانوار و فرزندان آنها، بهعنوان یگانه متولی ورود به عرصههای اجتماعی با رویکردیهای جدید مانند گذرهای مهارتی و آموزشهای مادامالعمر را در اولویت خود قرار داده است.
سازماندهی زنان سرپرست خانوار و کودکان بیسرپرست یا بد سرپرست و لزوم آموزشهای مهارتی برای ارتقا اقتصاد خانواده آنها و تعامل سازنده نهادها و ارگانهای متولی این امر، برای بهبود فضای کسبوکار و فضای معیشتی این طیف، رکنی مهم در راستای هدفهای آموزش فنی و حرفهای است.
بنابراین کار ویژه آموزشهای مهارتی در عرصههای اجتماعی در کلانشهرها و تبیین نقش زنان بهطورکلی و زنان سرپرست خانوار و آسیبهای وارده بر آنها و چگونگی توجه به این گروه بهعنوان اولویت در نظر گرفتهشده است. دراینباره آموزشهای کوتاهمدت میتواند باعث خیزش و حماسه اقتصادی شود. البته با حمایت و تعاملات با سایر دستگاههای ذیربط، به جهت کار ویژههای چندوجهی و چند کاربردی که باعث همافزایی بیشتر شود.
اگر آموزشهای مهارتی در تمامی سطوح و لایههای جامعه نهادینه شود، فقر و بیکاری تقلیل پیدا خواهد کرد، ازآنجاییکه بین آموزشهای مهارتی با فقر و بیکاری و آسیبهای اجتماعی یک ارتباط معکوس خواهد بود.
در نگاه دیگر، توسعه پایدار که نگاهی چند رویکردی است، نگاهی ماندگار به پدیده سرمایه اجتماعی بهعنوان بازوی اجرایی ارتقاء اقتصادی نیز است، از این منظر که سرمایه اجتماعی، کارگر ماهری است که خروجی آموزش مهارتی میشود. البته در این خصوص به نقش تعاملی دولت و افراد و گروههای آسیبپذیر و باز توزیع فرصتها از اهداف متعالی آموزشهای فنی و حرفهای است. باید توجه داشت که آموزش فنی و حرفهای را نباید و نه میتوان متولی اشتغال در سطح کلان کشور دانست ولی در جهت بسترسازی شغلی در حرفههای کوچک و متوسط میتوان ظرفیتهای بسیاری را در توسعه اشتغال و تولید و درنهایت کاهش آسیبهای اجتماعی در نظر داشت.
کاهش آسیبها و تعدیل فقر با همگرایی و تعامل بین نهادهای زی ربط با آسیبها، امور زنان، سازمان بهزیستی، شهرداری و سازمان فنی و حرفهای محقق خواهد شد. در این راستا خانم مژگان همایونی نژاد، یکی از فعالان آموزشهای مهارتی فنی و حرفهای است که با عشق و علاقه وصفنشدنی توانسته است در اشاعه فرهنگ مهارتآموزی در بین زنان، فعالیتهای ارزندهای را به انجام رساند و در چند سال اخیر نیز با گسترش این آموزشها در کانون اصلاح و تربیت و ایجاد انگیزه در بین اقشار آسیبپذیر، نقش آموزش فنی و حرفهای را در کاهش بازگشت بزهکاران نوجوان بهخوبی نمایان کرده است.