انفجار پلاستیکی
در بسیاری از کشورها ۲۲ آوریل همزمان با دوم اردیبهشت ماه روز زمین است که برای افزایش آگاهی و قدردانی نسبت به محیط زیست و با هدف پاک نگهداشتن زمین از آلودگی و پاکسازی آن از آلاینده ها نامگذاری شده است.
در بسیاری از کشورها ۲۲ آوریل همزمان با دوم اردیبهشت ماه روز زمین است که برای افزایش آگاهی و قدردانی نسبت به محیط زیست و با هدف پاک نگهداشتن زمین از آلودگی و پاکسازی آن از آلاینده ها نامگذاری شده است.
به گزارش ایمنا، جوامع بسیاری هفته زمین را با آغاز روز زمین جشن میگیرند و تمام هفته را به فعالیتهای زیست محیطی اختصاص میدهند. در ایران نیز همزمان با دیگر کشورهای جهان، هفته زمین پاک از دوم اردیبهشتماه آغاز میشود و نخستین روز این هفته به نام «روز زمین پاک» نامگذاری شده که شعار منتخب جهانی برای این روز «پایان آلودگی پلاستیک» و شعار ملی این روز نیز «نه به کیسه های پلاستیکی» است.
در این خصوص حشمت الله انتخابی در گفتوگو با خبرنگار ایمن ا اظهار کرد: روز زمین در تقویم جهانی و یا روز زمین پاک در تقویم ایرانی به مادر زمین اشاره می کند که حیات همه ما وابسته به آن است و توجه به این روز با هدف پرداختن به زمین و مسایل و مشکلات آن صورت گرفته است تا همه مردم جهان بتوانند مجموعه آلودگی های زمین را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه سال ۲۰۱۸ در شعار منتخب روز زمین، معضل پلاستیک مطرح شده است، افزود: اکنون پلاستیک به عنوان معضلی بسیار بزرگ در کره زمین مطرح است که باعث آلودگی خاک و آب می شود و متاسفانه سطح زیادی از اقیانوسها را پلاستیک فراگرفته است.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: در ایران نیز به تبعیت از شعار جهانی «پایان آلودگی پلاستیک» و با توجه به اینکه پیش از این نیز بحث بی زباله مطرح شده بود، امسال موضوع مقابله با آلودگی های پلاستیکی اهمیت بیشتری پیدا کرده و شعار «نه به کیسه های پلاستیکی» همراستا با شعار جهانی انتخاب و بر آن تاکید شده است.
انتخابی گفت: اگر به طبیعت، کنار دریا و یا به مناطق گردشگری برویم آن چیزی که به شدت آزاردهنده است وجود زباله های پلاستیکی است، در حالی که امروزه استفاده از پلاستیک در بسیاری از کشورهای جهان ممنوع شده است، به عنوان مثال بسیاری از کشورهای اروپا هزینه مصرف پلاستیک را سنگین کردهاند تا خرید آن کاهش یابد و یا حتی مصرف پلاستیک در برخی کشورهای آفریقایی مانند تانزانیا، اوگاندا و همچنین در روندا جرمانگاری شده است یعنی مصرف، واردکردن و تولید آن جرم است، این در حالی است که در این خصوص کشور ما از بسیاری کشورها عقب است.
وی ادامه داد: هنوز بیش از ۳۰ سال نیست که مصرف پلاستیک تا این اندازه افزایش یافته و در واقع به حد انفجار رسیده است بهطوریکه می توان گفت اگر ۱۰ سال دیگر استفاده از پلاستیک بدون هیچ ممنوعیت و نکوهشی در جهان ادامه می یافت حتی امکان قدمزدن در خیابان ها نیز وجود نداشت و زباله پلاستیکی با چنان سرعتی افزایش پیدا می کرد که همه جهان را فرا می گرفت و اگر قرار بود با آن مبارزه نکنیم دیگر هرگز از عهده حل این معضل و چاره اندیشی برای رفع آن برنمی آمدیم، هرچند که ما در کشور ما کمی دیر نسبت به این موضوع اقدام کرد و لازم است با سرعت بیشتری پیشگیری کنیم.
انتخابی با تاکید بر فرهنگسازی در خصوص عدم استفاده از لوازم پلاستیکی، گفت: در خصوص مبارزه با آلودگی پلاستیک در کشور، دو اقدام به صورت جدی باید انجام شود، یکی اینکه به طورکلی باید در حوزه مصرف، فرهنگسازی شود که می توان از اطلاعرسانی برای این بخش استفاده کرد و دیگر اینکه دولت باید با وضع قوانین جدی با این نوع آلودگی مقابله کند، البته مورد اول یعنی موضوع فرهنگسازی اهمیت بالاتری دارد چراکه حتی اگر قوانین دولتی نیز وجود نداشته باشد اما مردم مصرف خود را کاهش دهند و به چنین لوازم آلوده کننده ای پشت کنند، در آن صورت تولیدکنندکان مجبور به جایگزین کردن آن خواهند شد، بنابراین بدون شک فرهنگسازی در این خصوص بسیار تاثیرگذار است.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: برخی از دوستداران و تشکل های زیست محیطی از سال ها پیش در خصوص فرهنگسازی برای عدم استفاده از لوازم پلاستیکی و جایگزین کردن آن ها تلاش را آغاز کرده اند، در اصفهان نیز از دو سال قبل چالش مبارزه با کیسه های پلاستیکی شروع شد اما صدای ما فعالان زیست محیطی به تنهایی صدای بلندی نبوده است و این موضوع باید در تمام رسانه های نوشتاری و گفتاری و به خصوص صداوسیما به اشکال مختلف و نه فقط به شکل شعاری و مستقیم دنبال شود ؛ به عنوان مثال در برنامه های تلویزیونی از بطری های یکبار مصرف آب بر روی میز استفاده نکرد و یا در فیلم ها به جای لوازم پلاستیکی از جایگزین آن ها استفاده کرد، همه این موارد نمونه هایی از تبلیغات غیرمستقیم برای فرهنگسازی در خصوص کاهش آلودگیهای پلاستیکی است.
وی افزود: بنابراین موضوع عدم استفاده از آلاینده های پلاستیکی باید به ارزش تبدیل شود و فرهنگسازی مهم ترین راه حل است چراکه در فرهنگسازی، همه مردم کره زمین به صورت یکسان درنظر گرفته می شوند.