آیا سفر ماکرون به آمریکا برجام را نجات می‌دهد؟

رئیس‌جمهور فرانسه ممکن است همتای آمریکایی‌اش را به باقی ماندن در برجام متقاعد کند.

رئیس‌جمهور فرانسه ممکن است همتای آمریکایی‌اش را به باقی ماندن در برجام متقاعد کند.
به گزارش فرارو، به نظر می‌رسد که ایمانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، با همتای آمریکایی‌اش، دونالد ترامپ، نوعی رابطه دوستانه برقرار کرده است. اما آیا دوستی ظاهری‌شان می‌تواند در حفظ برجام نقش سازنده‌ای ایفا کند؟
روز دوشنبه هنگامی که رئیس‌جمهور فرانسه سفر رسمی‌اش به واشینگتن را آغاز می‌کند، این ایده در معرض آزمون قرار خواهد گرفت. دیپلمات‌های اروپایی امید فراوانی به این سفر بسته‌اند.
تا پایان ضرب الاجل برجامی ترامپ، زمان زیادی باقی نمانده است. ترامپ در ۱۲ ماه می‌ مشخص خواهد کرد که آیا گفت‌وگو‌ها با پاریس، برلین و لندن درباره اتخاذ اقدامات سخت‌گیرانه علیه ایران به اندازه کافی پیشرفت داشته است یا خیر.
اگر او احساس کند "نقص‌های" توافق هسته‌ای به اندازه کافی برطرف نشده‌اند، ممکن است از توافق خارج شود و راه را برای بازگشت تحریم‌های آمریکا هموار کند. تحریم‌هایی که ممکن است کل توافق را نابود کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اروپایی‌ها این امر را هم از لحاظ خود توافق به عنوان یک ستون اصلی در راهبرد عدم اشاعه اروپایی‌ها و هم از لحاظ روابط با واشینگتن، فاجعه‌بار خواهند دید.
ترامپ می‌خواهد برای حذف تاریخ انقضای برجام، خود توافق را اصلاح کند. با این حال، غرب به طور یکجانبه نمی‌تواند این توافق را بازگشایی کند. ایران گفته این توافق نهایی بوده و هشدار داده که برنامه هسته‌ای را از سر گیرد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در گفت‌وگو با شبکه سی‌بی‌اس گفته اگر آمریکا از برجام خارج شود ایران چندین گزینه، از جمله از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای با سرعت بسیار بیشتر، خواهد داشت.
یک مقام اروپایی به با گلایه‌مندی گفته "این گفت‌وگوی ناشنوایان است." یک دیپلمات آمریکایی هم اذعان کرده که جلب رضایت ترامپ، "دشوارترین" بخش مشکل خواهد بود.
نمایندگان کشور‌های بریتانیا، فرانسه و آلمان، گفت‌وگو‌های عمیقی با برایان هوک، رئیس سیاست‌گذاری وزارت خارجه آمریکا، درباره شکل توافق تکمیلی داشته‌اند. با این حال، این نمایندگان در محافل خصوصی گلایه کرده‌اند که علیرغم حصول پیشرفت با همتایان آمریکایی، آن‌ها نمی‌دانند که آیا به یک توافق نزدیک شده‌اند که رئیس‌جمهور متغیر آمریکا آن را قبول کند یا خیر.
به گفته این خبرگزاری، مقامات اروپایی برای مماشات با ترامپ بر روی سندی کار می‌کنند که به مثابه یک توافق سیاسی برای منع ایران از بازگشت به مسیر هسته‌ای پس از انقضای برجام است.
یک دیپلمات دیگر اروپایی گفت: "او (ترامپ) از برجام متنفر است. "
همه آنچه هوک می‌تواند بگوید این است که زمانی که او با شرکای اروپایی به توافق برسد، تصمیم‌گیری درباره توافق بر عهده ترامپ خواهد بود. ترامپ هم پس از مشورت با جان بولتون تصمیم‌ می‌گیرد.
هوک گفت: "اگر بتوانیم به یک توافق برسیم، این توافق توسط وزارت خارجه و آژانس امنیت ملی به رئیس‌جمهور ارائه خواهد شد. سپس او تصمیم خواهد گرفت که آیا او می‌خواهد در توافق بماند یا اینکه تعلیق تحریم‌ها را متوقف کند. ما همیشه باید برای هر سرانجامی آماده بشویم. به همین دلیل ما درگیر برنامه‌ریزی احتمالی (برای پس از برجام) هستیم. این مسئولانه نیست که درگیر این (برنامه‌ریزی) نشویم. "
انتصاب جان بولتون و معرفی مایک پومپئو، بدبینی اروپایی‌ها را بیشتر کرده است. با این حال، پومپئو که همیشه درباره ایران مواضع سرسختانه می‌گرفت، در جلسه تایید صلاحیتش برای وزارت خارجه در مجلس سنا از اهمیت ضرب الاجل ۱۲ می‌ تقلیل کرد. او به قانون‌گذاران گفت: "من می‌خواهم این توافق را اصلاح کنم. هدف این است. "
همزمان با نزدیک شدن ۱۲ می، حتی برخی از تحلیلگران تندرو واشینگتن - منتقدان توافق هسته‌ای در زمان امضای آن- پیشنهاد کرده‌اند که بازگشت تحریم‌های ایران ممکن است تا یک تاریخ جدید به تعویق بیافتد.
اما اگر همه گفت‌وگو‌ها شکست بخورد و ترامپ تمایل آشکارش به پاره کردن توافق هسته‌ای را دنبال کند، در آن حالت، به نظر می‍‌رسد که هیچ برنامه جایگزینی - حداقل از جانب اروپا - وجود نخواهد داشت.
جرارد آرود، سفیر فرانسه در آمریکا، با ناراحتی توئیت کرد: "هر کسی که بخواهد توافق (هسته‌ای) ایران را لغو کند، اول باید به ما بگوید که چه کار خواهد کرد اگر ایران برنامه غنی‌سازی هسته‌ای را از سر گیرد. "
پس از سفر ماکرون، آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، هم به واشینگتن سفر خواهد کرد. رابطه مرکل با ترامپ بیش از اینکه سازنده باشد، سمی است. پس از این سفرها، توپ در میدان ترامپ خواهد بود.

ارسال نظر