دیپلماسی نو

این روزها پیوند فرهنگی و اجتماعی بین ملت‌ها بر روابط سیاسی در جهان سایه انداخته و موجب نزدیکی هر چه بیشتر شهروندان در نقاط مختلف جهان شده است. در این راستا در همه جای جهان انجمن‌هایی مردم نهاد دست به کار شده و برای نزدیکی هر چه بهتر ملت‌ها با یاری گرفتن از سازمان ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی در راستای پیوند فرهنگی بین دو کشور، دو شهر و حتی دو محله گام بر ‌می دارند. برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در پاریس یکی از اقداماتی بود که به تازگی انجمن دوستی ایران و فرانسه با همکاری شهرداری اصفهان، سفارت ایران در پاریس و وزارت امور خارجه انجام داد و دستاوردهای خوبی را نیز به همراه داشت. برای آشنایی بیشتر با جزئیات برگزاری این هفته فرهنگی که از 18 تا 25 فروردین برگزار شد، با قدرت اله نوروزی، شهردار اصفهان گفت‌وگو کردیم که متن آن را در ادامه می خوانید.

این روزها پیوند فرهنگی و اجتماعی بین ملت‌ها بر روابط سیاسی در جهان سایه انداخته و موجب نزدیکی هر چه بیشتر شهروندان در نقاط مختلف جهان شده است. در این راستا در همه جای جهان انجمن‌هایی مردم نهاد دست به کار شده و برای نزدیکی هر چه بهتر ملت‌ها با یاری گرفتن از سازمان ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی در راستای پیوند فرهنگی بین دو کشور، دو شهر و حتی دو محله گام بر ‌می دارند. برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در پاریس یکی از اقداماتی بود که به تازگی انجمن دوستی ایران و فرانسه با همکاری شهرداری اصفهان، سفارت ایران در پاریس و وزارت امور خارجه انجام داد و دستاوردهای خوبی را نیز به همراه داشت. برای آشنایی بیشتر با جزئیات برگزاری این هفته فرهنگی که از 18 تا 25 فروردین برگزار شد، با قدرت اله نوروزی، شهردار اصفهان گفت‌وگو کردیم که متن آن را در ادامه می خوانید.
دلیل برگزاری هفته فرهنگی اصفهان - پاریس چه بود؟
در گفت‌وگوهایمان همیشه به دنبال این بودیم تا شهر جهانی اصفهان را به دنیا معرفی کنیم تا توسعه گردشگری در این شهر فراهم شود. از طرفی برای آماده شدن زیرساخت‌ها تلاش می‌کنیم ، هتلسازی را پیگیری می کنیم، امکانات لازم برای توریست ها را در شهر به وجود می آوریم؛ از طرف دیگر به دنبال این هستیم تا فرهنگ، هنر و شهر زیبای اصفهان را به طور مستقیم و غیرمستقیم به همه دنیا بشناسانیم.شناساندن اصفهان به مردم جهان برای توسعه شهر، اقتصاد گردشگری را رونق می‌بخشد که این امر توسعه اشتغال را نیز به دنبال دارد و یقین دارم که همه شهروندان با چنین نگاهی موافق هستند. علاوه براین برگزاری هفته فرهنگی در کشورهای مختلف می‌تواند راهکاری برای تعامل بین ملت‌ها باشد. امروزه بسیاری از مسائل توسط دولت‌های محلی در کشورها پیگیری می‌شود که این امر تسهیل کننده است. ارتباط دولت‌های محلی می‌تواند زمینه گفت‌وگوی مستقیم بین ملت‌ها و امکان سفر به کشورهای مختلف و طرف گفت‌وگو را برای شهروندان فراهم سازد.مراودات بین دو کشور و به ویژه دولت‌های محلی به ارتقای رشد انسانی کمک می‌کند و می‌تواند منجر به انتقال تجربه‌ها شود. در زمینه‌های مختلف، این سیاست کلی بوده که ما از زمان آغاز به کار در مدیریت شهری اعلام کردیم و این راه را ادامه خواهیم داد.امروزه روابط بین ملت‌ها متفاوت شده همانطور که تکنولوژی رشد می‌کند، ارتباطات هم در حال رشد و توسعه است. برای این امر در شهری مانند اصفهان توسعه روابط فرهنگی با خواهرخوانده‌ها و دیگر کشورها را در دستور کار خود قرار داده‌ایم. در همین راستا سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس به برخی از جوانان علاقه مند به ایران و به خصوص اصفهان کمک کرد تا آنها در قالب انجمن دوستی ایران و فرانسه با کمک ما هفته فرهنگی اصفهان را در پاریس برگزار کنند.
روند برگزاری هفته اصفهان در پاریس چگونه بود؟
معاون فرهنگی سفارت پاریس به دنبال این مسئله بود. قبل از آغاز فعالیت دوره پنجم شورای شهر نیز این پیگیری‌ها از سوی سفارت پاریس با انجام مکاتباتی با نماینده وزارت خارجه در اصفهان انجام شده بود. ما نیز بعد از پیگیری‌ها و گفت‌وگوها به این جمع‌بندی رسیدیم که فرصتی است برای اصفهان و باید از این فرصت فرهنگی به طرز شایسته استفاده کنیم. زمینه‌ها فراهم و در نهایت زمان برگزاری این هفته از 18 تا 25 فروردین در نظر گرفته شد. در تمام مراحل برنامه ‌ریزی برای برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در پاریس با هماهنگی شورای اسلامی شهر و به ویژه کمیسیون فرهنگی شورا حرکت کردیم و با موافقت شورا و وزارت کشور اقدام های لازم در وزارت خارجه انجام شد و این سفر صورت گرفت.
برگزاری هفته فرهنگی شهرهای ایران در خارج از کشور کمتر سابقه داشته است، تجربه‌ شما از این برنامه چه بود؟
بله در این سطح، این اولین باری بود که در ایران در شهری به نام اصفهان و در فرانسه در شهری به نام پاریس هفته فرهنگی برگزار می شد. این کار از لحاظ مالی کم هزینه و به لحاظ دستاورد بسیار پردرآمد بود. گرچه اولین تجربه بود اما تجربه پردستاوردی تلقی شد. در حالی 38 برنامه مختلف در این هفته در پاریس اجرا شد که فقط سه نفر از تیم مدیریت شهری در این برنامه ها حضور داشتند. باید با تیم کامل‌تری به این سفر می‌رفتیم. جای مسئولان فرهنگی شهرداری، اعضای کمیسیون فرهنگی شورا، روابط عمومی و خبرنگاران و عکاسان در این برنامه‌ها خالی بود. تنوع برنامه‌ها به گونه‌ای بود که ما موفق به حضور در بسیاری از برنامه‌ها نشدیم. برنامه‌ها متعدد، متنوع، متفاوت و همه در حوزه فرهنگی بود. ما فقط در برنامه هایی که سخنرانی داشتیم یا باید به سوالات افراد پاسخ می‌دادیم، شرکت کردیم.
درباره یکی از برنامه‌های هفته فرهنگی اصفهان در پاریس که در ساختمان مجلس ملی فرانسه برگزار شد، توضیح می‌دهید؟
برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در پاریس علاوه بر اینکه در سطح گسترده‌ای از طریق چاپ پوستر و بنر تبلیغ شده بود ، بسیاری از رسانه‌های این کشور نیز درباره آن اطلاع رسانی کرده بودند. این حجم وسیع تبلیغات سبب شد تا نام اصفهان برای همه مردم پاریس شناخته شود و همه منتظر باشند تا شهردار اصفهان به پاریس برود.در مراسمی که در مجلس ملی فرانسه برگزار شد بنده به عنوان شهردار اصفهان، سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان و نماینده ایران در یونسکو حضور داشتند. در این مراسم ابتدا خانم « دلفین ا» رئیس انجمن دوستی ایران و فرانسه، آقای سهل آبادی و بنده در خصوص فرهنگ و هنر مردمان دیار نصف جهان سخنرانی کردیم و در کنار آن نیز به ظرفیت‌های بالای موجود در اصفهان در حوزه گردشگری نام بردیم و آنها را با ظرفیت‌های پاریس مقایسه کردیم که مورد استقبال قرار گرفت و به گونه‌ای ابعاد مشترک بین اصفهان و پاریس برای برگزاری هفته پاریس در اصفهان نیز تبیین شد که اگر این اتفاق روی دهد کار بزرگی خواهد بود. همه افراد حاضر در این مراسم با هماهنگی سفارت ایران و با تشریفات خاص در این برنامه حضور یافته بودند. ماهیت این برنامه به طور کامل فرهنگی بود و برخلاف آنچه ادعا شد این برنامه اصلا سیاسی نبود و همه مسئولان ایرانی حاضر در برنامه‌های فرهنگی که بخش اعظمی از آنها را اعضای انجمن دوستی ایران و فرانسه تشکیل می‌دادند با هدف حفظ منافع کشور، مصالح شهر و بهره برداری مناسب از این هفته فرهنگی برای ارتقای جایگاه کشور گام برداشته و جزء به جزء اقدامات خود را با هماهنگی سفارت ایران انجام می‌دادند. در دورانی که در پاریس بودیم از سوی چهار شهرداری کشور درخواست برگزاری هفته فرهنگی در پاریس اعلام شده بودکه اهمیت برگزاری این هفته فرهنگی را نشان می دهد.
شرکت در جلسه‌ای از سازمان بین‌المللی یونسکو بخش دیگری از سفر شما بود. این جلسه برای شما چه دستاوردی داشت؟
به دعوت این سازمان، چندین ساعت در این سازمان در جلسه‌ای با حضور نمایندگان 180 کشور دنیا حضور یافتیم. همه از حضور ما در این جلسه اطلاع داشتند. من در جایگاه نخستین شهردار ایرانی با ماموریت فرهنگی در این جلسه حضور پیدا کردم که تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده بود. قبل از بنده نیز شهردار استانبول حاضر شده و نتایج مفیدی را نیز به دست آورده بود.ما نیز در این جلسه به توافقات ثمربخشی در خصوص بخش‌های مختلف دست یافتیم که از جمله آن برگزاری جلسه‌ای با اساتید فرش ایرانی در پاریس بود که اگر چنین شود می‌توانیم کاری به یادماندی از این برنامه به جا بگذاریم.
جلسه با مدف، چگونه بود و چه دستاوردهایی داشت؟
به دعوت سازمان اقتصادی «مدف» و با هماهنگی سفارت ایران در پاریس در جلسه‌ای که با حضور تعداد زیادی از فعالان اقتصادی کشور فرانسه برگزار شد، شرکت کردیم. از طرف این سازمان که همانند اتاق بازرگانی ایران است و بیش از 10 هزار شرکت صنعتی عضو آن هستند، افراد زیادی دعوت شده بودند.آنها زمانی را به منظور سخنرانی و پرسش و پاسخ برای بنده و اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان اختصاص دادند. در این جلسه بسیار مهم مسئولان سفارت ایران نیز ما را همراهی کردند که این امر مایه دلگرمی ما شد. با توجه به پرسش و پاسخ‌هایی که انجام شد شرکت های فرانسوی زیادی درمورد حضور و سرمایه‌گذاری در ایران اعلام آمادگی کردند که در صورت تحقق اتفاقات پرثمری به همراه خواهد داشت.به جز این جلسه، از فرصت حضور در پاریس برای مذاکره در حوزه های گردشگری، سرمایه گذاری در حمل و نقل نهایت بهره برده شد. از جمله با مدیر یکی از شرکت‌‌های بزرگ نمایشگاهی که در بیش از 170 کشور دنیا نمایشگاه برگزار می کند دیدار کردیم. طی صحبت‌با این شرکت به این نتیجــه رسیــــدیم که در صـــورت حضـــورش در اصفهـــان می‌توانیم در بحث نمایشگاهی فرصت های خوبی به دست آوریم.جلسه با یکی از بزرگ‌ترین هتلسازان جهان نیز از دیگر دستاوردهای جلسه در مدف بود و قرار بر این شد که پس از بررسی ‌های لازم محلی را برای احداث هتل در اختیار این شرکت قرار دهیم.دیدار و گفت‌وگو با فعالان عرصه انرژی خورشیدی و IT نیز در این جلسه صورت گرفت که چنانچه توافقات به نتیجه برسد برای اصفهان بسیار سودبخش خواهد بود.همچنین نمایندگان سه شرکت بزرگ اقتصادی در فرانسه در مورد زاینده رود از من سوال کردند و بحث‌ آب را مطرح کردند. من شرایط را برای آنها بازگو کردم و آنها قول دادند برای حل مشکل زاینده رود چاره‌ای بیندیشند. البته برخی از شرکت‌ها بر روی تصفیه آب اظهار نظر کردند و برخی نیز استحصال آب از جاهای مختلف را پیشنهاد دادند.
دیدار تیم مدیریت شهری اصفهان با شهردار « ای سی» یکی از خبرسازترین بخش‌های سفر شما به پاریس بود. این دیدار با چه هدفی انجام شد و چه دستاوردهایی داشت؟
«ای سی» یکی از شهرهای بزرگ است. در دعوت شهردار این شهر از ما، وی خواستار امضای تفاهم‌نامه ای بین این شهر و محله جلفای اصفهان شد.خواهرخواندگی محله ها به جای شهرها، برای اولین بار است که مطرح می شود و فصل نوینی در دیپلماسی شهری است. باید توجه داشت ما در این سفر قراردادی منعقد نکردیم و تنها تفاهم‌نامه امضا کردیم. بر اساس این تفاهم‌نامه شهر « ای سی» با محله جلفای اصفهان خواهرخواند ه می شود و برای انعقاد قرارداد این خواهر خواندگی قرار است شهردار «ای سی» با شهردار منطقه 5 اصفهان رایزنی‌های لازم را انجام دهند. محله جلفای اصفهان نمونه بارز زندگی مسالمت‌آمیز ادیان توحیدی در اصفهان است و این شرایط زبانزد همگان شده و از آنجایی که مردم شهر «ای سی» نیز اغلب ارامنه هستند درخواست ارتباط بیشتر با محله جلفا را داشتند و بر اساس این تفاهم‌نامه یک محله از اصفهان با یک شهر در فرانسه خواهر خوانده شده و برخی به دلیل نداشتن اطلاعات کافی این خواهرخواندگی را نقد کرده بودند و بر این باور بودند که بین شهر اصفهان و «ای سی» قرارداد خواهرخواندگی منعقد شده که این اشتباه بود.در توضیح بیشتری باید عرض کنم شهر پاریس با هیچ شهری خواهر خوانده نمی‌شود و این اتفاق خوبی است که خواهرخواندگی یکی از شهرهای پاریس با یکی از محلات شهر اصفهان از سوی شهردار این شهر درخواست شده بود.برخی نیز اعلام کرده بودند که ما حق امضای تفاهم نامه را با شهر «ای سی» نداشتیم. این در حالی است که اولا در دستورالعملی که در سال 96 به شهرداری‌ها ابلاغ شده است این مجوز به شهرداری داده شده که مذاکرات لازم را با طرف های خارجی انجام دهد و اسناد غیرالزام آور مثل تفاهم نامه‌ها را با هرجایی در خارج یا داخل به امضا برساند. تفاهم‌نامه الزام آور نیست و توافقنامه الزام آور است. بنابراین برای اینکه هر یک از شهرهای ایران قصد خواهرخواندگی با دیگر شهرهای خارجی داشته باشند باید از وزارت کشور مجوز دریافت کنند. ثانیا در تاریخ توسعه قراردادهای خواهرخواندگی، امروزه از مراحل شهر به شهر جلوتر رفته و محله محوری در دیپلماسی شهر رشد پیدا کرده است بنابراین نه تنها به این کار نقدی وارد نیست بلکه به نوعی توسعه به معنای امروزی است. از طرف دیگه در انعقاد تفاهم‌نامه‌ها و قراردادهای خواهرخواندگی صرفا جمعیت ملاک نیست. بعضی‌ها فکر می‌کنند که دو شهر که می‌خواهند خواهرخوانده شوند باید جمعیت یکسان داشته باشند در صورتی که این گونه نیست و انگیزه‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی قوی‌تر از جمعیت است. در حال حاضر سن‌پترزبورگ با پنج میلیون نفر جمعیت خواهر خوانده اصفهان با 2.5 میلیون جمعیت است. بنابراین کاری که ما کردیم اصولی و یک نوآوری در دیپلماسی شهری است و باید این امر را توسعه دهیم. بر این باورم که باید بر روی خواهرخواندگی محلات در همه شهرهای کشور کار علمی انجام شود و ما در اصفهان این امر را در دستور کار دبیرخانه خواهر خوانده‌های اصفهان قرار می‌دهیم و به طور یقین تحقق این امر و توسعه این نوع خواهر خواندگی تاثیرات زیادی خواهد داشت و دید شهروندان به خواهر خواندگی با شهرهای دیگر را تغییر خواهد داد.
در خصوص جزئیات برگزاری برنامه‌های اجرا شده در هفته فرهنگی پاریس توضیحاتی را ارائه می‌دهید؟
به نظرم برنامه ریزی خوبی صورت گرفته بود و امکانات بسیار مناسبی در اختیار ما قرار داده بودند. به گونه‌ای که یکی از برنامه‌های فرهنگی ما در یکی از بزرگ‌ترین تالارهای دانشگاه هنر پاریس با حضور جمعی از ایرانیان مقیم پاریس و پاریسی‌های علاقه مند به ایران و اصفهان برگزار شد. در آنجا شخصی به نام «پیِرهرمه»، شیرینی پز معروف پاریسی را دیدیم که یک شیرینی فروشی به نام اصفهان در خیابان شانزلیزه و جایگاه اجتماعی ویژه ای در اروپا دارد. در این مراسم از این فرد تجلیل کردیم و قرار شد شیرینی پز حرفه‌ای اصفهان را به این فرد معرفی کنیم تا بتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند. طی سخنرانی در این جلسه سعی کردم زوایایی از اصفهان را که مرتبط با حاضران بود مطرح کنم.با این همه ما تنها موفق به حضور در یک سوم برنامه‌ها شدیم. برنامه‌ای بود با عنوان «دست نوشته‌های اصفهان» که در خانه فرهنگ ایران برگزار شد. در این نمایشگاه نقاشی‌ها و دیوار نویسی‌های جالبی بود که شهروندان زیادی از آنها استقبال کردند. سازمان ارتباطات ایران به منزله زیر مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر برگزاری هرچه بهتر این برنامه نظارت داشت.در کنار هفته فرهنگی اصفهان در پاریس برنامه‌های مستقل دیگری نیز اجرا شد که برنامه ریزی آن از سوی شهرداری «ای سی» صورت گرفت.برخی ها این برنامه ها را به هفته فرهنگی اصفهان ربط داده بودند در صورتی که اصلا این گونه نبود و ارتباطی با آن نداشت.
تعریف شما از خواهرخواندگی شهرها چیست و عملکرد روابط اصفهان با شهرهای خواهر خوانده را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
من فکرمی کنم هیچ وقت در اصفهان خواهرخوانده‌ها به معنای واقعی مورد توجه قرار نگرفته اند. این روابط تنها به یک یا دو سفر ختم می‌شد. در صورتی که من منظورم از توسعه ارتباط با خواهرخوانده‌ها این نیست. من خواهر خواندگی را در این سطح محدود نمی‌بینم. به دنبال این هستم که در سایه این گفت‌وگوها و تعاملات امکان آمد و شد شرکت‌های بزرگ توسعه سرمایه گذاری، رفت و آمد گردشگران، تبادل فرهنگی، مبادلات دانشجویی و ... فراهم شود.در این سفر چند روزه به پاریس دیداری را با رئیس دانشکده ارتباطات بین‌الملل دانشگاه سوربن داشتیم و قرار شد در آینده همایشی بین المللی با همکاری شهرداری و این دانشکده برگزار شود. حتی رئیس این دانشگاه پیشنهاد بورسیه کردن دانشجویان را داد که من این موضوع را به برقراری ارتباط با رئیس دانشگاه اصفهان واگذار کردم. بنابراین ما باید از این فرصت‌ها برای توسعه شهر استفاده کنیم تا بتوانیم بخش خصوصی را به شهرهای خواهر خوانده وصل کنیم. خواهرخواندگی را باید از فضای فعلی بیرون بیاوریم.
رفتار شهروندان پاریسی را در برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در پاریس چگونه دیدید؟
من احساسم این بود که خیلی از جوان‌های پاریس علاقه‌مندند به ایران سفر کنند . باید زمینه حضور آنها در ایران و به ویژه اصفهان را فراهم کنیم. نوع نگاه مردم فرانسه به ایران باید تغییر یابد. نگاهی که در حال حاضر به ایران در اذهان عموم مردم فرانسه حاکم است مناسب نیست و سعی کردیم در این سفر گام های نخست را برای تغییر این نگاه برداریم و خوشبختانه موفق هم بودیم. البته اگر توافقاتی که در این سفر انجام شد، پیگیری و اجرایی شود با همکاری سفارت ایران می‌توان میزان ورود گردشگران از حداقل چهار کشور به اصفهان را به شکل محسوسی ارتقا بخشیم.
به جز مسائل و برنامه‌های فرهنگی در چه زمینه‌هایی در پاریس رایزنی داشتید و چه تجربیاتی را به دست آوردید؟
جلسه‌ای با شرکت TIBF در خصوص تراموا برگزار کردیم و قرار شد از تجربیات آنها در این زمینه استفاده کنیم. از خطوط مختلف قطار شهری پاریس نیز بازدید کردیم. متروی پاریس از سال 1900 راه‌اندازی شده است. در حال حاضر دارای 19 خط مترو است که روزانه پنج میلیون نفر را جابه‌جا می‌کند. پاریس دارای سه مدل قطار شهری بود که دو مدل از راه دور کنترل می‌شد و سر فاصله حرکت قطارها نیز حداکثر سه دقیقه بود. تجربیات مفیدی به دست آوردیم ضمن اینکه در این سفر به بسیاری از توانایی‌های خود در کشور ایمان آوردیم و قدردان کارکنان شهرداری در خدمت به شهروندان هستیم.
منبع: اصفهان زیبا

ارسال نظر