سیاست ما جدا کردن فرزند از خانواده نیست

نشست خبری مدیرکل اداره بهزیستی استان اصفهان ظهر امروز سه‌شنبه_۲۵ اردیبهشت‌ماه_ در مجمتع مطبوعاتی اصفهان برگزار شد.

نشست خبری مدیرکل اداره بهزیستی استان اصفهان ظهر امروز سه‌شنبه_۲۵ اردیبهشت‌ماه_ در مجمتع مطبوعاتی اصفهان برگزار شد.
به گزارشایمنا، در این نشست مرضیه فرشاد با بیان اینکه اداره‌کل بهزیستی استان اصفهان در ارتباط با مددجویان نقش مادر و فرزند دارد و دید ما به مددجو در تمام سطوح از روستاها تا شهر دید مادرانه و پدارانه است و احساس تکلیف می‌کنیم، اظهار کرد: هدف ما ایجاد فرهنگ مناسب برای جامعه است. اگر پیام صحیح به مردم داده نشود، دست ما هم بسته شده و سیستم قفل می شود و متقاعد کردن مسئولان بالادستی در روشن کردن موضوعِ صحیح سخت می شود اما اگر پیام درستی به مردم داده شود ما راحت‌تر می‌توانیم از مسئولان بالادستی فرصت های بهتری برای مستمری‌بگیران دریافت کنیم.
مدیرکل اداره بهزیستی استان اصفهان افزود: روزانه صدها هزار فرد ناراضی داریم و وظیفه ما این است که به نارضایتی افراد گوش دهیم چون ما دائماً با افرادی سر و کار داریم که از مشکلی رنج می‌برند و طبیعی است که باید ناراضی باشند و من از رسانه‌ها درخواست دارم در ابتدا خواسته معلولان را به ما انعکاس دهند و صحبت‌های دو طرف را رسانه‌ای کنند نه فقط درخواست و نارضایتی معلولان را منعکس کنند.
نرخ بیکاری در جامعه معلولان بیشتر از افراد عادی است
فرشاد با بیان اینکه با وجود تفاوت‌های موجود میان معلولان و افراد سالم، نرخ بیکاری در عام جامعه بین ۱۲ تا ۱۶ درصد است، گفت: نرخ بیکاری در معلولان بیشتر است چون کارفرماها رغبت کمتری برای به‌کارگیری افراد معلول دارند و در واقع ادعای ما هم این است که چرا سه درصد استخدام انجام نمی‌شود و افراد معلول را به‌کارگیری نمی‌کنند.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان با تأکید بر اینکه باید فرهنگ عمومی استفاده از تسهیلات ایجاد شود، خاطرنشان کرد: وام ۲۰ میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد برای هر نفر تا سقف پنج نفر گذاشته شده است و بیمه کارفرمایی می‌دهیم مشروط به اینکه خود فرد هم بخواهد از این تسهیلات استفاده کند. در جامعه عادی افرادی وجود دارد که بیشتر از آنکه تمایل به توانمند شدن داشته باشند، مایل به استفاده از منابع مستمری هستند.
وی با بیان اینکه رویکرد اداره‌کل بهزیستی به سمت توانمندسازی و عدم وابستگی به سیستم است، گفت: انجمن موج نور به طور جدی افراد را در بحث فناوری آماده می‌کند تا آن‌ها در حوزه‌های کامپیوتر توانمند و جذب سیستم‌ها شوند. تمام تلاش ما هم این است که ارتباط نزدیکی با این انجمن برقرار کنیم.
فرشاد افزود: تشخیص سرطان سینه کار کاملاً پزشکی و طبی است اما گروهی بر روی مبحث تشخیص سرطان سینه کار می‌کنند که چون خانم‌های نابینا از حس لامسه بالایی برخوردار هستند بتوانند به پزشکان در تشخیص این بیماری کمک کنند و تا الان دو تا سه نفر از پزشکان اعلام آمادگی کرده‌اند که خانم‌های نابینا را پس از گذراندن دوره‌های مربوطه در مطب‌های خود به کارگیری کنند.
اجرایی شدن قانون جامع حمایت از معلولان
فرشاد در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد درخواست تشکیل کارگروه رسانه‌ و مددکاری برای حل مشکلات، اضافه کرد: قانون جامع حمایت از معلولان، بهمن ماه ۹۶ توسط مجلس شورا تصویب شد و ۲۰ اردیبهشت ماه توسط شورای نگهبان به تأیید رسید و به ادارات‌کل بهزیستی استان‌ها ابلاغ شد که پس از تأیید شورای نگهبان خیلی امیدوار به اجرایی شدن این قانون شدیم.
مدیرکل اداره بهزیستی استان اصفهان افزود: پیشنهاد می‌کنم رسانه‌ها بر روی موضوعات مناسب‌سازی، اشتغال جامعه هدف بهزیستی اعم از معلولان و زنان سرپرست خانوار، کودکان کار و پیشگیری از اختلالات ژنتیکی یا به عبارتی مشاوره ژنتیک کار کنند. این چهار مورد موضوعاتی است که در سال جاری می‌توان خیلی خوب به آن‌ها پرداخت چراکه هم موضوع قابل پردازش دارد و هم مخاطب قابل توجهی دارد.
وی با بیان اینکه در مبحث مناسب‌سازی خوشبختانه اتفاق خوبی افتاده است، تصریح کرد: از ۲۰ امتیاز جشنواره شهید رجایی که دستگاه‌ها باید در این مبحث کسب می‌کردند، امسال به ۳۰ امتیاز ارتقا پیدا کرده است و سازمان بهزیستی متقاضی افزایش این امتیاز است. هم‌چنین ادارات دولتی در سطح شهرستان‌ها نیز زیرمجموعه ۳۰ امتیاز هستند. دستگاه‌ها کاملاً در مورد مناسب‌سازی همراه شده‌اند و همراهی دستگاه‌ها را به وضوح نسبت به سال‌های قبل شاهد هستیم.
فرشاد تصریح کرد: موظف هستیم تا پایان بهار چگونگی مناسب‌سازی ۸۰ دستگاه استانی که شامل ادارات کل و سازمان‌ها است را اعلام کنیم. در واقع ما کارشناس سازمان مدیریت هستیم. در این میان شهرداری در مناسب‌سازی معابر و فضاهای عمومی همراه شده است.
مدیرکل بهزیستی استان ادامه داد: در مبحث مشاوره ژنتیک، سازمان بهزیستی اقدامات خیلی خوبی انجام می‌دهد که اگر مردم از فرصت‌های ایجاد شده به خوبی استفاده کنند درآینده تعداد معلولیت‌های حاصل از مشاوره ژنتیک کاهش می‌یابد. در مورد مبحث کودکان کار نیز مجوزهایی برای تأسیس خیریه‌هایی تحت عنوان "ساماندهی کودکان کار" داده می‌شود که تا کنون یک خیریه مجوز گرفته است و دومین خیریه نیز در حال دریافت مجوز است.
کار، ضد ارزش نیست/نباید از آسیب‌های مردان غافل شد
وی با ابراز امیدواری از داشتن اصفهانی بدون کودک کار، گفت: انصافاً کار، ضد ارزش نیست. ما اصرار نداریم که کودکان کار نکنند بلکه کودکان باید کاری را انجام دهند که متناسب با سن آن‌ها باشد بدون آنکه آسیبی به سلامت یا آموزش یا حقوق حقی آن‌ها وارد شود و نباید تکلیف اقتصادی در خانه داشته باشند. اگر کودکان، کاری هم انجام می‌دهند باید برای آماده شدن خود برای زندگی آینده‌اش باشد نه اینکه به منظور تأمین منابع اقتصادی خانواده کار کند.
فرشاد در مورد قانون جامع حمایت از حقوق کودک و نوجوان، خاطرنشان کرد: این قانون مصوبه سال ۸۱ مجلس است که در سال ۹۲ اصلاح شد و در حال حاضر اجرا می‌شود که البته پیشنهادی برای اصلاح برخی از موارد این ارایه شده است.
مدیرکل اداره بهزیستی استان اصفهان گفت: فردی که دچار دیابت است ما دارو به او می‌دهیم. درست است که هر دارویی یک سم است و ممکن است مشکلاتی به وجود آورد اما یک فرآیند را اصلاح می‌کند. "متادون" یک مخدر است اما فرد را از لجام گسیختگی اعتیاد به سمت مصرف کنترل شده می‌برد و قابلیت ترک را به فرد می‌دهد. "متادون" فرد را قانون‌مند می‌کند و شخصیت او اصلاح کند و تخریب‌ها را کاهش دهد.
فرشاد در پاسخ در مورد اینکه چه اقداماتی تاکنون برای مناسب‌سازی ورزشگاه‌ها و سالن‌های کنسرت برای معلولان انجام شده است، تصریح کرد: این موارد تک‌تک در حال شناسایی است و به دبیرخانه مناسب‌سازی ارجاع داده می‌شود و ما با دستگاه‌های مربوطه برای اصلاح مکاتبه می‌کنیم. هر مکانی را که معلولان برای مناسب‌سازی با ارسال پیامک به ما اطلاع دهند گزارش آن را به دستگاه مربوطه ارسال می‌کنیم و مطالبه‌گری خواهیم کرد.
وی در پاسخ به دیگر سوال خبرنگار ایمنا در مورد آسیب‌های حوزه مردان، گفت: ما نباید غفلت کنیم. به همان نسبتی که نگران آسیب‌های زنان هستیم، نگران آسیب‌های مردان و پسران هم هستیم و در نظر داریم آسیب‌های مردان را هم‌زمان با آسیب‌های زنان پیش ببریم. آسیب‌های مردم بیشتر در موارد اعتیاد، هم‌جنس بازی، مصرف الکل و درکل مشابه تمام موارد آسیب در حوزه زنان است.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایمنا در خصوص راه‌کارهای لازم برای جلوگیری از طلاق و افزایش مهارت‌های زندگی، با بیان اینکه صبح امروز جلسه تشکیل کمیته‌ کاهش طلاق در سطح ملی برگزار شده است و راهبردها از این کمیته استخراج می‌شود، تصریح کرد: بیشترین تلاش بر آموزش‌های قبل از ازدواج است تا از ابتدا از پروسه طلاق جلوگیری شود و انتخاب را اصلاح کنیم.
ضرورت توانمندسازی معلولان
در ادامه این نشست علی اصغر فیاض معاون توانبخشی اداره‌کل بهزیستی استان اصفهان اظهار کرد: حدود ۱۶۰ هزار نفر در بانک اطلاعاتی بهزیستی کشور در نوبت انتظار دریافت مستمری هستند که نزدیک به هشت هزار نفر آن مربوط به استان اصفهان است که برای این منظور، شدت معلولیت ملاک است اما در این میان مهم‌ترین موضوع توانمندسازی معلولان است.
فیاض با بیان اینکه معلولان جسمی -حرکتی با آمار ۴۰ هزار نفر، بالاترین آمار را به خود اختصاص داده اند که از خفیف به شدید دسته‌بندی می‌شود، تصریح کرد: معلولیت‌های ذهنی، ناشنوایی، اعصاب و روان مزمن و نابینایان و کم‌بینایان در درجات بعدی قرار دارد. کم‌ترین آمار مربوط به نابینایان و کم‌بینایان با ۷۵۰۰ نفر است که نزدیک به یک دوم اعتبارات دانشگاه‌ به این افراد تعلق می‌گیرد.
سیاست ما جدا کردن فرزند از خانواده نیست
سیداصغر مجبتی ناجی معاون امور اجتماعی اداره‌کل بهزیستی استان نیز اظهار کرد: در شهرهایی با جمعیت بالای ۵۰ هزار نفر، اورژانس اجتماعی وجود دارد، هم‌چنین خط ۱۲۳ به صورت شبانه‌روزی پاسخگوی تماس‌گیرندگانی است که مواردی از جمله ناهنجاری‌های اجتماعی از جمله کودک‌آزاری یا خشونت‌های خانگی را پاسخگو است و در صورت نیاز مداخله می‌کند.
وی ادامه داد: خوشبختانه در دهه‌های اخیر با هماهنگی‌های صورت گرفته بین‌ دستگاه‌های مختلف مشکل آنچنانی در مورد گزارشات کودک‌آزاری نداریم و در صورت لزوم جداسازی کودک از خانواده صورت می‌گیرد اگرچه سیاست ما در ابتدا این نیست که فرزند از خانواده جدا شود و خانواده محوری اصل است که همواره باید در نظر گرفته شود. توانایی سرپرستی، یک توانایی صفر یا یک نیست که بگوییم یک خانواده توانایی دارد یا ندارد. به هرحال به صورت طیفی اگر به موضوع نگاه کنیم بیشتر خانواده‌ها برای حضانت از فرزندان خود ۹۰ درصد ناتوان هستند که با تشخیص قاضی این فرزندان در مراکز بهزیستی نگهداری ‌می شوند و تا الان حدود ۴۲۸ کودک به دلیل اینکه والدین آن‌ها سرپرستی مؤثری را نمی‌توانستند برای فرزندان خود اعمال کنند در ۳۹ مرکز بهزیستی نگهداری می‌شوند تا در صورتی که خانواده‌های آن‌ها بازتوان شدند یا مشکل آن‌ها رفع شده باشد فرزندانشان را به کانون خانواده بازمی‌گردانیم.
وی گفت: ۵۵۰ کودک نزد خانواده درجه دو خود زندگی می‌کنند که امداد ماهانه به این خانواده ها برای مراقبت از کودکان انجام می شود. ۳۵ نوزاد به دلیل بی‌کفایتی خانواده‌های آن‌ها در مراقبت از این نوزادان، در شیرخوارگاه نگهداری می‌شوند.
وی ادامه داد: سازمان بهزیستی کشور طرح "مراقبت مشارکتی کودکان" را از تیرماه سال گذشته آغاز کرد به این معنا که کودکانی را که هنوز نمی‌توان به طور قطعی به عنوان فرزندخوانده به خانواده‌ها واگذار شوند، به طور موقت به زوج‌هایی داده شود که یا صاحب فرزند هستند یا متقاضی فرزندخوانده هستند. از تیرماه سال گذشته ۶۳ خانواده متقاضی مشارکت در این طرح بودند و نکته جالب این است که هفت خانواده خواستار فرزندخواندگی کودکانی بودند که دچار معلولیت یا فلج مغزی بودند.


ارسال نظر