«لوطی»، معلم ورزش، داور کشتی و دوست تختی و فردین هم بود

همین چند ماه پیش بود. پنجاهمین سالروز درگذشت جهان پهلوان غلامرضا تختی. ناصر ملک مطیعی پس از 40 سال دوری از گود زورخانه، به همراه محمد نصیری قهرمان سابق وزنه‌برداری جهان، به زورخانه علی ابن ابی طالب (ع) رفته بود تا در مراسم یادبود جهان پهلوان شرکت کند.

همین چند ماه پیش بود. پنجاهمین سالروز درگذشت جهان پهلوان غلامرضا تختی. ناصر ملک مطیعی پس از 40 سال دوری از گود زورخانه، به همراه محمد نصیری قهرمان سابق وزنه‌برداری جهان، به زورخانه علی ابن ابی طالب (ع) رفته بود تا در مراسم یادبود جهان پهلوان شرکت کند. او در آن مراسم گفته بود: «ما از نسل پوریای ولی هستیم، ما جهان پهلوان تختی را داشتیم و به او افتخار می‌کنیم. روزی که آقاتختی فوت شد، برای مراسم رفتم، آن موقع اگر جایی می‌رفتم، مردم اطرافم جمع می‌شدند اما آن روز همه آمده بودند و کسی به من نگاه نکرد؛ آن موقع فهمیدم محبوبیت یعنی چی!»این اسطوره فقید سینمای ایران ادامه داد: «شهدا را هم نباید فراموش کنیم که ما مدیون این پهلوانان راستین هستیم.»
اما شاید خیلی‌ها زنده‌یاد ملک مطیعی را با عنوان یک بازیگر قدیمی سینما بشناسند اما این ستاره تازه درگذشته، سابقه زیادی در ورزش هم دارد که خودش درباره آن گفته بود: «معلم ورزش دبیرستان‌ بودم و همین‌طور انجمن نمایش و ورزش را در مدرسه اداره می‌کردم. در سال 1333 اولین کلاس داوری کشتی در دارالفنون برگزار شد که من هم آن دوره را گذراندم ولی بعدش به سینما کشیده شدم.»
زنده‌یاد محمدعلی فردین هم کشتی‌گیر سابق تیم ملی بوده که ملک مطیعی درباره ورود او به سینما گفته: «مرحوم تختی، ‌فردین را به من معرفی کرد و از من خواست او را به سینما معرفی کنم. ایشان را دعوت کردم، حسین نوری، قهرمان وزن هشتم کشتی هم که بعدها همسر خواهر فردین شد و با مرحوم تختی کشتی می‌گرفتند، رفیق قدیمی مدرسه من بود.»
مرحوم ملک مطیعی علاقه‌اش به کشتی و ورزش پهلوانی را این طور شرح داده است: «کشتی ورزش سنتی و میراث فرهنگی ماست و از زمان پوریای ولی بوده. شهامت، صداقت و جوانمردی در کشتی بیشتر است. مثلاً در یک مسابقه فوتبال مهدی مهدوی‌کیا به همبازی آلمانی‌اش پاس گل داد، در حالی که خودش می‌توانست گل بزند. او هم بعد از گل‌زدن، پای مهدوی‌کیا را بوسید. این همان اخلاق پهلوانی است. اینکه شما در فوتبال با اینکه امکان گل‌زدن دارید و کسی به زمین افتاده اما توپ را خارج از زمین می‌زنید، نشان‌دهنده اخلاق و لوطی‌گری است. در کشتی هم شما وقتی خودت را در اختیار حریف می‌گذاری، شهامت می‌خواهد که اگر زورش برسد هر کاری انجام دهد. شما اگر در کشتی زمین بخورید اشکالی ندارد. باید سعی کنید که دوباره بلند شوید. مثلاً در ورودی زورخانه به این دلیل کوتاه است که شما سرتان را خم کنید و داخل شوید. در زورخانه اولین کسی که در گود می‌چرخد کوچک‌ترین فرد است، بعد نوبت به بزرگ‌ترها می‌رسد. ورزش پهلوانی در سنت ما دیرینه است مثل رستم که از پهلوانان نامی ماست. آن زمان فوتبال مثل الان نبود. ورزش باستانی ما کشتی بود و ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای خیلی مورد توجه مردم بود.»
زنده یاد ملک مطیعی درباره تختی هم حرف های جالبی زده: «به معنای واقعی انسان خوبی بود. به کسی حسادت نداشت. اهل تملق و چاپلوسی و پول هم نبود. خاطرم است زمانی که 20 هزار تومان دستمزدم بود، داستان «حسین کرد شبستری» را کار می‌کردیم که دکتر کوشان به من گفت اگر بتوانی تختی را وارد کار کنی، 100هزار تومان به او می‌دهم. تفاوت این پول را با دستمزد من که معروف بودم، مقایسه کنید. قضیه را به تختی گفتم. گفت: نوکرتم من مگر می‌توانم فیلم بازی کنم؟»
دوستی ملک مطیعی با ورزشکاران همیشه ادامه داشت. جایی که وقتی او پس از سال‌ها برای مصاحبه به تلویزیون آمد و علی پروین را دید، او را سلطان خطاب کرد و پروین هم در پاسخ گفت: «سلطان واقعی شمایی.»
این ستاره بزرگ دوستداران زیادی داشت که حالا ناراحت از دست دادن او هستند. مثل علی دایی که در صفحه اینستاگرامش نوشت: «خبر تلخ پرکشیدن ناصر خان ملک مطیعی ایران را ماتم زده کرد. کاش قدر این بزرگان را بیشتر می‌دانستیم، روحش شاد و یادش همیشه جاودانه.»
منبع: روزنامه ایران-حامد جبیرودی

ارسال نظر