شهرزادهای قصه ساز
هر سال براي ايام ماه رمضان مجموعه هايي تدارک ديده مي شود و امسال هم طبق سنن گذشته اين اتفاق رقم خورده است، اما نکته برجسته و متمايز مجموعه هاي امسال، حضور زنان در نقش هاي متفاوت است.
هر سال براي ايام ماه رمضان مجموعه هايي تدارک ديده مي شود و امسال هم طبق سنن گذشته اين اتفاق رقم خورده است، اما نکته برجسته و متمايز مجموعه هاي امسال، حضور زنان در نقش هاي متفاوت است. کافي است نگاهي به سريال هاي «سر دلبران»، «بچه مهندس» و «رهايم نکن» داشته باشيم و متوجه حضور زناني از جنس هاي گوناگون شويم. بهناز جعفري، متين ستوده، مارال فرجاد، فريبا متخصص، رابعه مدني و... هر کدام در نقشي متفاوت از ديگري ظاهر شده اند. اين را بايد به فال نيک گرفت، زيرا در گذشته نقش زنان در سريال هاي تلويزيون محدود به آشپزخانه و آشپزي مي شد، ولي امروز با نگاه دقيق نويسندگان به جزئيات قصه، باعث شده شاهد زنان کليشه اي در سريال هاي تلويزيوني نباشيم. همچنين در گذشته عادت کرده بوديم زنان را در نقش مادران مهربان و خواهران دلسوز ببينيم، اما ديگر اين اتفاق نمي افتد و زناني را مي بينيم که خاکستري هستند. اين اتفاق در سال هاي اخير پررنگ تر شده و بازيگران زن هم تلاش کرده اند نقش هاي محوري را که به آنها سپرده مي شود به بهترين شکل اجرا کنند و مخاطب هم کاملا با آنها همذات پنداري کند. سازندگان آثار ماه رمضان هم با همين نگاه تلاش داشتند از
زاويه جديدي به حضور زنان در جامعه نگاه کنند. البته اين طور نبوده که نگاهشان رنگ و بوي فمينيستي به خود بگيرد، بلکه زناني را به تصوير کشيدند که هر کدام ديدگاه ها و رفتارهاي خاص خودشان را دارند. به همين بهانه به سراغ سه بازيگري رفتيم که در مجموعه هاي امسال نقش هاي محوري را به عهده دارند و هر کدام در لباس يک کاراکتر به نقش آفريني پرداخته اند.
مدير بداخلاق پرورشگاه
بهناز جعفري، همان بازيگر حاشيه ساز ماه رمضان سال قبل است که به واسطه انتقاد خبرنگاران نسبت به سريال زير پاي مادر که رمضان گذشته از شبکه يک پخش شد، از کوره در رفت و کار به توهين و دعوا رسيد، اما بعد از مدتي عذرخواهي کرد و قضيه حل شد. او سال گذشته با نقش متفاوت در سريال زير پاي مادر ظاهر شد، نقشي که چالش برانگيز بود و جعفري هم بخوبي توانست از عهده اش بر بيايد. او در اين سريال نقش زني را بازي مي کرد که براي رسيدن به پول و قدرت به همه زندگي اش پشت پا زده بود تا به سراب خوشبختي دست پيدا کند، اما موفق نشد و به مرور و با پيشرفت قصه درگير تحولاتي مي شود و در نهايت مسير درست را پيدا مي کند. به گفته جعفري، او در سال هاي اخير سعي کرده نقش هايي را انتخاب کند که برايش چالش برانگيز باشد، به همين دليل سراغ نقش هاي تک بعدي نرفته، بلکه نقش هايي را انتخاب کرده که او را در چنين موقعيت هايي قرار دهد. ظاهر و ميميک صورتش او را در اين قضيه کمک کرده و باعث شده نقش هاي مختلف به او پيشنهاد شود. اين بازيگر امسال در مجموعه بچه مهندس که از شبکه دو پخش مي شود، توانست چهارمين بازي اش را در آثار ماه رمضان در کارنامه اش به ثبت برساند. او
در اين مجموعه نقش خانم جاهد را بازي مي کند؛ مدير پرورشگاهي که بسيار هم بداخلاق است و منضبط. او برخورد زننده اي با بچه ها دارد که منتظر بازگشت پدر و مادرهايشان هستند. بايد به بهناز جعفري براي ايفاي اين نقش دست مريزاد گفت که با وجود اين که خاکستري است، اما خيلي قوي سکانس هاي آزاردهنده را بازي کرد. بويژه بداخلاقي هاي او با جواد جوادي (پسربچه محوري قصه) بسيار خوب در آمده است. بدون شک درآوردن چنين صحنه هايي براي جعفري هم سخت و دشوار بوده، اما تلاش کرده نقش را درست خلق کند، حتي اين پي را هم به تنش زده که در چشم مخاطب به عنوان يک آدم منفي شناخته شود.
جعفري در مجموعه نفس که ماه رمضان روانه آنتن شده بود در نقش يک انقلابي ظاهر شد و در سريال عبور از پاييز هم ايفاگر يک زن فعال اجتماعي بود که زندگي اش با چالش هاي زيادي روبه رو بود. در مجموع کارنامه رمضاني جعفري رنگ زيبايي از کاراکترهاي متفاوت را دارد.
يک زن روحاني
متين ستوده از زمان کودکي به دليل شغل پدرش که مديرتصويربرداري در سازمان صداوسيما بود با فضاي هنر آشنا شد. او در همان مقطع در سريال «بازنشستگي» به کارگرداني رضا فياضي نقش نوه زنده ياد هادي اسلامي را بازي کرد. همچنين در مجموعه «اين خانه دور است» نقش نوه زنده ياد حميده خيرآبادي را به عهده داشت. همين سابقه و علاقه او را به سمت بازيگري سوق داد. ستوده در سال هاي اخير نقش هاي متفاوتي را بازي کرده و تلاش داشته تا با انتخاب هاي مختلف توانمندي هايش را براي نقش هاي جدي و طنز نشان بدهد. ضمن اين که او براي فرار از کليشه شدن، نقش هاي جدي را يک در ميان بازي مي کند. آخرين باري که مخاطب، ستوده را در تلويزيون ديد، زمستان سال گذشته و در سريال طنز ليسانسه ها بود. او در سريال سر دلبران به کارگرداني محمدحسين لطيفي نقش راضيه، زن روحاني محل سيدسليم (برزو ارجمند) را بازي مي کند. بازي شيرين او در اين نقش باعث شده تصور مخاطبان هم از اين قشر زنان جامعه هم تغيير کند. زيرا تصور مخاطبان اين است زناني که به همسري روحانيون در مي آيند، افرادي با ظاهري خشک هستند اما ستوده کاملا خط بطلان روي چنين تصور مردم کشيده است و بده و بستان هاي ميان او
و سليم باعث شده تا براي مخاطب شيرين باشند. رفتار و برخورد راضيه با سليم در موقعيت هاي مختلف براي مخاطب جالب است، بويژه کل کل هايي که ميان اين دو درباره مساله غيبت رد و بدل مي شود. ستوده با شروع پخش اين سريال هم در اينستاگرامش نوشت: «و بالاخره سريال سر دلبران که براي من يادآور روزهاي شيرينه يزده. کاري به کارگرداني آقاي حسين لطيفي شريف و دوست داشتني و تهيه کنندگي محمدرضا شفيعي عزيز که افتخاري بود براي من همکاري با اين دو بزرگوار.» ستوده ماه رمضان چند سال پيش هم در مجموعه سه دونگ سه دونگ نقش کوتاهي را بازي کرده بود، اما نقشش در مجموعه سر دلبران متفاوت از ديگر کارهايش است.
يک زن کلاهبردار
مارال فرجاد دختر جليل فرجاد، هنرمند مردمي است. با وجود اين که فعاليتش را در عرصه بازيگري از اواخر دهه 70 شروع کرد، اما خيلي نقش هاي خاص به او پيشنهاد نشده و همين باعث شد در طول اين سال ها نقش هايي که بازي مي کند خيلي ديده نشود، اما بالاخره قرعه شانس نصيب او شد و بعد از مدت ها نقشي به او پيشنهاد شد که توانست بخشي از توانمندي هايش را نشان بدهد. او در مجموعه رهايم نکن به کارگرداني محمدمهدي عسگرپور که از شبکه سه روي آنتن مي رود، يک نقش پيچيده را بازي مي کند. به گفته اين بازيگر هر نقش پيچيدگي هاي خودش را دارد، اما شهره يا همان مليحه قصه ويژگي هايي دارد که آن را با ديگر نقش ها متمايز کرده است. با وجود اين که فرجاد در آثار مناسبتي خيلي بازي ندارد، اما با ارائه يک بازي درست و قوي توانست براي هميشه نقش ماندگاري از خودش به جا بگذارد. شهره قصه رهايم نکن، زني از طبقه پايين جامعه است که به دنبال زندگي بهتر مي گردد تا خودش و خانواده اش را از شرايط بد نجات بدهد، به همين دليل خود را درگير يک بازي مي کند تا بتواند به اين زندگي دست پيدا کند. او در نقش مشاور املاک سراغ حاج رسول (امين تارخ) مي رود تا بتواند با نزديک شدن به او
و ازدواج به وضعيت مالي خوبي دست پيدا کند، اما به مرور کلاهبرداري او براي حاج رسول مشخص مي شود، ولي او دست از تلاش بر نمي دارد و به دنبال رازهاي زندگي حاج رسول مي گردد. فرجاد به زيبايي لباس کاراکتر شهره (زن کلاهبردار) را به تن کرده و با بهره گرفتن از تجربياتش در عرصه بازيگري و ميميک صورت، لحظات مختلف شهره را به زيبايي خلق کرده است. بايد اين اتفاق خوب را براي فرجاد به فال نيک گرفت و اين که نشان دادن اين بخش از توانمندي هايش باعث شد تا از اين به بعد نقش هاي پيچيده و پر از چالش به او پيشنهاد شود.
منبع: روزنامه جام جم