سیر نگران کننده مصرف قلیان و سیگار در بین نوجوانان
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: بیشترین حجم نگرانی ما سیر مصرف قلیان و سیگار در بین نوجوانان است؛ در این زمینه اقدامات پیشگیرانه خوبی انجام شده اما نیاز به همراهی بیشتر دارد.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: بیشترین حجم نگرانی ما سیر مصرف قلیان و سیگار در بین نوجوانان است؛ در این زمینه اقدامات پیشگیرانه خوبی انجام شده اما نیاز به همراهی بیشتر دارد.
به گزارش تسنیم، مرضیه فرشاد عصر امروز به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر در نشست خبری با اصاحب رسانه اظهار داشت: بهزیستی در ارتباط با اعتیاد نمیتوان آمار کلی ارائه کند و تنها قادر است آمار مراجعه کنندگان خود را بیان کند و ارائه آمار کلی با ستاد مبارزه با مواد مخدر است.
وی با تاکید بر کاهش سن اعتیاد گفت: این کاهش سن در بین مراجعان بهزیستی محسوس بوده، در سالهای اخیر سعی شده مراکز ارائه خدمت به نوجوانان از بزرگسالان جدا شود اما اینکه روند اعتیاد با چه شیب و سرعتی پیش میرود قابل پیشبینی نیست و حتی ممکن است این کاهش سن بین مراجعان بهزیستی در سطح کلان دیده نشود.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان پیرامون حوزه اعتیاد زنان استان بیان کرد: ستاد مبارزه با موادر مخدر اعلام کرده 9.3 درصد معتادان را زنان تشکیل میدهند و برآورد ما این است که در استان نیز همین رقم وجود دارد.
افزایش مراجعات زنان معتاد برای درمان
وی افزود: آنچه قابل توجه است در استان تعداد متقاضیان زن برای دریافت خدمات رو به افزایش بوده و در سالهای اخیر سازمان به این سمت رفته که دسترسی به خدمات برای زنان نیز فراهم شود.
فرشاد ادامه داد: در گذشته زنان به دلیل وجود تابو و برچسبزنیهای مختلف و ایجاد مشکلات اجتماعی برای درمان مراجعه نمیکردند به همین دلیل شاید در آمار اعلامی درصد خطا بوجود میآمد حتی بعضی از آنها برای درمان هم پشت سر مردان قایم میشدند و خودشان برای دریافت متادون مراجعه نمیکردند اما این رویه امروزه اصلاح شده است.
وی با بیان اینکه حالت بدبینانه این است که بگوییم اعتیاد در بین زنان زیاد شده اما حالت خوش بینامه میگوید دسترسی آنها به خدمات و تقاضای درمان آنها زیاد شده، گفت: اگر زنان مستقیماً برای دریافت خدمات مراجعه کند خدمات مددکاری و روانشناسی هم دریافت میکنند تا مطمئن شویم به سیکل اعتیاد برنمیگردند.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان افزود: در زنان به دلیل شرایط فیزیولوژیکی و پایداری درمان، درمان برایشان طولانیتر و مشکلتر است برای همین در سال گذشته مرکز درمان TC زنان به مراکز تحت نظر بهزیستی اضافه شد تا زمانی که خود زن معتاد راغب است درمان خود را ادامه دهد و در مرکز اقامتی بماند تا درمانش پایدار شود، شرایط برای او فراهم باشد.
زنگ خطر شیب تند گرایش به مواد صنعتی
وی خاطرنشان کرد: درمان سرپایی نیازی به تفکیک جنسینتی ندارد برای همین جداگانه نیست و اکنون 3 کمپ اقامتی میان مدت، یک مرکز DCI و یک مرکز TC برای زنان وجود دارد.
فرشاد با بیان اینکه الگوی زنان در مصرف مواد مخدر متفاوت از مردان نیست، گفت: عدد خام آمارها نشان میدهد اکثر مصرفکنندگان از مواد سنتی استفاده میکنند اما شیب آن به سمت مواد صنعتی است. شدت اعتیاد در زنان متفاوت و بیشتر از مردان است و بیشترین شیوع هم در میانگین سنی 19 تا 35 سال است و زنانی که از ما خدمت میگیرند میانگین سنی بین 25 تا 35 دارند.
لزوم ارائه خدمات ویژه رایگان توسط دانشگاه علوم پزشکی
وی با اشاره به وضعیت زنان باردار معتاد بیان کرد: زنان باردار معتاد اگر تحت حمایت خانواده باشند مراحل ترک اعتیاد را تحت نظر پزشک و در خانواده طی میکنند و جایی که نیاز است خدمات ویژه دریافت کنند دانشگاه علوم پزشکی باید ورود پیدا کند.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان افزود: بهزیستی فضای حمایتی و روانی و مکان ترک اعتیاد را میتواند فراهم کند اما خدمات اورژانسی را باید دانشگاه علوم پزشکی انجام دهد و ما از دانشگاه علوم پزشکی انتظار داریم بتوانند در صورت نیاز در بیمارستانها خدمات درمانی رایگان ارائه کنند.
وی با بیان اینکه میزان بازگشت معتادان در کل دنیا از 60 تا 80 درصد بیان شده، گفت: این آمار باید برای زنان 20 درصد اضافه شود. البته مجموعه عوامل و شرایط فیزیکی، اقتصادی، اجتماعی سبب اود و بازگشت فرد به مواد مخدر است و خاص مراکز ما نیست و در مراکز دانشگاهی و دولتی و خصوصی هم مشاهده میشود.
فرشاد گرانترین مدل درمانی را درمان TC نامید و بیان کرد: این مدل درمانی گرانترین و پایدارترین مدل است و سازمان بهزیستی بابت خدمات برای مراقبت TC مبلغ یارانه پرداخت میکند و مقداری هم از خانوادهها دریافت میکند.
وی با تاکید بر اینکه در تعریف اعتیاد اود کردن و بازگشت وجود دارد، اظهار داشت: باید سراغ اود نکردن را گرفت و افراد بهبودیافته هم همیشه باید بدانند در معرض اود هستند لیکن دوره درمان بسته به مدل درمانی، سن شروع اعتیاد، جنس صرف و طول مصرف متفاوت است و نمیتوان میانگین قطعی داد برای همین طول درمان برای هر فرد متفاوت است.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان افزود: در مدل رپید فرد در بیمارستان بستری میشود و در عرض 24 ساعت ترک میکند و در دورههای دیگر بیشتر، لذا طول مصرف و حمایت روانی و اجتماعی و نوع مصرف و گروههای همتا در زمان مدت تاثیرگذار هستند.
وی ادامه داد: به صورت نرمال پیش بینی شده در مراکز TC درمان بین 4 تا 6 ماه زمانبر باشد و در این مدل اود کمتری برای فرد وجود دارد و در کمپها 21 روز سم زدایی داریم اما احتمال اود بیشتری دارد.
ارائه وام 20 میلیون تومانی برای خوداشتغالی معتادان بهبود یافته
فرشاد با اشاره به اعطای وامهای خوداشتغالی به معتادان بهبود یافته تصریح کرد: در سال گذشته یک هزار و 906 معتاد بهبود یافته متقاضی وام بودند و به بانک معرفی شدند منتها لازم است این افراد از مرکز صلاحیتدار تاییده پاکی که 6 ماه طول درمان پاکی آن است دریافت کنند.
وی افزود: برای 988 نفر آماده سازی شغلی شده و حدود 3 هزار نفر در شرایطی قرار گرفتند که در صورت درخواست بتوانند که از وام اشتغال استفاده کنند. این وام برای هر نفر تا سقف 20 میلیون تومان است به علاوه کارفرمایانی که بهبودیافتگان را استخدام کردند هم میتوانند وامهای کارفرمایی هم با همین مبلغ و بدون محدودیت دریافت کنند.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان ادامه داد: مشکب این افراد عموماً ضمانت بانکی است که یا سو پیشینه دارند یا اعتبار قبلی را ندارند و ستاد مبارزه با مواد مخدر و شورای هماهنگی درتلاش است بانکها را راضی کند تا وامهای زنجیرهای بگیرند اما فعلاً مقدور نیست.
وی اظهار داشت: ما به هیچ مرکزی تحت عنوان کارتن خوابی مجوز نمیدهیم و بهزیستی مرکز اقامت شبانه با شرایط خاص برای اقامت زنان و مردان دارد. نگرانی بهبودیافتههای بیخانمان این است که وقتی به مراکز ما مراجعه میکنند فرصت مصرف را از دست میدهند به همین دلیل استانداری احساس کرد باید یک مرکز NGO دیگری ورود پیدا کند که نیاز به حمایت ما هم ندارد. در اصفهان 2 سرپناه شبانه وجود دارد که 561 نفر در سال 96 در آنجا اقامت داشتهاند.
سیر نگران کننده مصرف قلیان و سیگار در مدارس
فرشاد پیرامون آمار دانش آموزان معتاد گفت: این آمار را ستاد مبارزه با مواد مخدر و آموزش پرورش باید بیان کند. درحال حاضر با خانوادههای نگرانی مواجهیم که یا موارد را گزارش میدهند به مراکز یا تماس تلفنی یا در کودک آزاری همکاران برای جداسازی ورود پیدا میکنند و نمیتوانیم بگوییم آمار کاهش داشته و ما هم نگران هستیم و بیشترین حجم نگرانی ما برای مصرف قلیان و سیگار در نوجوانان است.
وی افزود: طرح نماد، طرح ماد و تفاهم نامههایی بین بهزیستی و آموزش و پرورش بسته شده و این کارها خوب پیش رفته و در آموزش و پرورش حلقههای خوبی شکل گرفته اما کمیت آن کافی نیست. کیفیت طرحهای نطرح شده برای کاهش اسیبهای اجتماعی و اعتیاد و منابع مالی و حمایتی دستگاه را لازم دارد تا بتواند تمام طرحها را برای تمام دانش اموزان انجام دهد اگر این اتفاق بیافتد نگرانی ما در بخش پیشگیری در این موضوع از بین خواهد رفت.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه در یک مقطع 3 و 4 ساله بیش از 3 هزار مربی پیشگیری تربیت کردیم، اظهار داشت: در آموزش و پرورش همه چیز درحال تغییر است و نیاز است منابع بیشتری در اختیار اموزش و پرورش قرار گیرد تا بتوانند از این مرحله بگذرند.
وی ادامه داد: کمترین سن اعتیاد را میتوان جنینی در شکم مادر دانست چون مادرش مصرف کننده بوده و اگر مواد دیر به او برسد کودک در شکم مادر دچار تنش و بیقراری میشود لیکن حد یقینی برای کف اعتیاد نداریم.
فرشاد تصریح کرد: سن بالا هم سقف ندارد و اگر بخواهیم بیشترین بروز را بگوییم در بین مراجعان خود بین 35 تا 25 سال است اما این عدد ممکن است با عدد اعلامی ستاد مبارزه با مواد مخدر یکسان نباشد. برخی خدمات برای زن سرپرست خانوار، توانبخشی و غیره ویژه داده میشود و انتظار داریم در این سن مراجعه کنند تا خدمات هم دریافت کنند.
افزایش 5 درصدی مراجعه کنندگان اعتیاد به بهزیستی
وی بیان کرد: در سال 96 نزدیک به 45 هزار و 838 نفر برای اعتیاد به مرکز ما مراجعه کردند که حدود 5 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته و آماز کشوری نشان میدهد مصرف تریاک در بین معتادان با 53 درصد و حشیش و ماری جوانا با 12 درصد بیشترین گرایشها را دارند.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان گفت: کمپ ویژه نوجوانان پسر برای زیر 19 سال داریم اما برای دختران هنوز نیازی نبوده که مرکزی جداگانه تاسیس کنیم. برای پیشگیری هم چند مدل کار انجام میشود و زمانی که مخاطب عام جامعه است مجبوریم از فرایندی استفاده کنیم که همه افراد بتوانند پوشش داده شوند برای مثال انتشار اطلاعات درباره اعتیاد جز اولین فاکتورهاست که باید به آن توجه کرد.
وی افزود: بروشور، پوستر، مولتی مدیا و یک بسته درمانی در سال 96 تهیه و در اختیار مخاطب گذاشته شده است. 65 نمایشگاه گذاشته شده، 9 هزار و 500 نفر از 108 جلسه سخنرانی با هدف حساسیت زایی جامعه هدف و نه صرف انتقال اطلاعات برگزار شده است.
فرشاد پیرامون همکاری بهبودیافتگان برای آموزش مسائل میشگیرانه گفت: معتقد نیستیم بهبودیافتهها در این زمینه همکار ما باشند اما برای تشویق مصرف کننده به درمان بسیار تاثیرگذارند چون ممکن است جامعه هدف را به خطا بیندازد.
وی درباره برنامههای اجتماع محور تصریح کرد: معتقدیم اگر بتوان مردم را به فکر کردن تشویق کرد تا کار تیمی انجام دهند و خودشان را متعلق به گروه و تیم بدانند و در این علق خاطر احساس وظیفه کنند، بهترین پیشگیری است که در 141 محله شهری، 71 روستایی، 36 محیط کار و 169 مهدکودک فعال هستند تا تیمهای اجتماع محور که یکی از بهترین روشهای پیشگیری است در آنجا اجرا شود.
فرشاد تصریح کرد: اثر گذاری این طرحها سالها بعد مشخص میشود و وظیفه ماست اطلاعات را برسانیم و باورهای غلط را پاک کنیم اما کمک سایر عوامل هم بسیار موثر است.
وی درباره توانمندسازی بهبودیافتگان گفت: مرکز توانمندسازی مردان مدتی فعال بود اما بدلیل مشکلات تعطیل شد اما مجدد راه اندازی میشود و توانمندسازی زنان با تاخیر بیشتری فعال میشود. اگر این مرکز راه اندازی شود یک فرد بهبود یافته که احتیاج به شغل و حمایت روانی اجتماعی دارد میتواند در این مرکز تحت حمایت 3 ماهه با هزینههای بهزیستی شغل و فرصت اجتماعی پیدا کند و 3 ماه بعد هم اقامت کند اما هزینههایش را خودش بدهد.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان افزود: این مرکز در سال جاری فعال خواهد شد. تا زمانی که پیشگیری مردمی نشود فایدهای نخواهد داشت و تا زمانی که دولت بخواهد بدون حضور ثمنها و مردم این کار را انجام دهد تاثیر زیادی ندارد.
وی ادامه داد: استفاده از ظرفیت هنرمندان برای آموزشهای پیشگیرانه و روشهای خلاق از برنامههای ماست برای مثال کاریکاتوریستها را در جلساتی با موضوعات اشنا میکنیم تا به این روش بتوانند اثرگذاری داشته باشند.
برنامههای هفته جهانی اعتیاد
فرشاد خاطرنشان کرد: برای هفته اعتیاد که از 5 تیر ماه روز جهانی اعتیاد آغاز میشود، برنامههای رونمایی از سی دی غفلت، نرم افزار نمایشگاه نخست مخفف نخست خردمندی، سپس توانمندی در حیطه پیشگیری برگزار میشود.
وی افزود: درتلاشیم برای درمان ادمهایی که مبتلا هستند کاهش اسیب ناشی از اعتیاد را کم کنیم. در مراکز دی آی سی کمک میشود بیماریهای ناشی از اعتیاد مثل ایدز پیشگیری شود، افتتاح موبایل سنتر که به صورت ماشین سیار خدمات پیشگیری از اسیبهای ناشی از اعتیاد و توزیع 30 هزار نسخه محتوای اموزشی از دیرگر برنامههاست.
مدیرکل بهزیستی اصفهان خاطرنشان کرد: در شهر اصفهان بالغ بر 50 نمایشگاه برگزار میشود همچنین میز خدمت در پل خواجو از ساعت 7 تا 10 شب برای پاسخگویی به مردم قرار میگیرد.