خشکسالی، سبک زندگی عشایری را تهدید می‌کند

بحران کم‌آبی در فلات مرکزی بویژه استان اصفهان دامن‌گیر مراتع نیز شده وزندگی بیش از 9 هزار خانوار عشایر استان را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است.

اصفهان امروز- فاطمه کاویانی: بحران کم‌آبی در فلات مرکزی بویژه استان اصفهان دامن‌گیر مراتع نیز شده وزندگی بیش از 9 هزار خانوار عشایر استان را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است. کاهش 35 درصدی بارش‌ها نسبت به سال آب‌گذشته سبب کاهش شدید بارندگی، روان آب‌ها شده موضوعی که مراتع استان را دچار بحران کرده است. همیشه رابطه مستقیمی بین بارندگی و وجود مراتع مناسب با شرایط زندگی عشایر وجود دارد. عشایری که ارتزاق آنها به وجود مراتع سرسبز و چراگاه‌های وسیع است. زندگی عشایر وابسته به وجود دام و دام برای تغذیه نیازمند علوفه است. علوفه‌ای که اگر کم باشد حیات دام و خانوارهای عشایر را با تهدید روبه‌رو می‌کند. در حال حاضر عشایر مسئول تولید 35 درصد گوشت کشور هستند. تولیدی که با ادامه خشکسالی و سخت شدن تهیه علوفه با اماواگرهای فراوانی روبه‌رو است.
چالش خشکسالی پیش روی عشایر
به گفته معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان به دلیل خشکسالی‌هایی که در مناطق جنوبی کشور پیش‌آمده است و به دنبال آن نبود آب و علوفه امسال عشایر 10 روز زودتر از زمان مقرر وارد مراتع و چراگاه‌های استان اصفهان شدند. عبدالرضا مهاجری بابیان اینکه زمان ورود عشایر به شهرستان‌های غربی استان از اول خرداد و در سایر شهرستان‌های ییلاقی زمان ورود 25 اردیبهشت تعیین‌شده است، اظهار کرد: استان اصفهان دارای 9 هزار و 600 خانوار عشایری است که تنش آبی یکی از مهمترین معضلاتی است که عشایر استان با آن دست‌به‌گریبان هستند. مهاجری افزود: در صورت استمرار وضعیت خشکسالی نوع زندگی و کوچ عشایر با تغییرات جدی مواجه می‌شود و شاید عشایر مجبور به پرواربندی نیمه سنتی دام شوند. مهاجری معتقد است، خشکسالی سبب شده تا پرورش دام دیگر برای عشایر صرفه اقتصادی نداشته و به فعالیتی زیان ده تبدیل شود. معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان درباره تأثیرات خشکسالی بر مراتع استان گفت: در حال حاضر 5/ 2 برابر ظرفیت مراتع دام عشایری در استان وجود دارد. مهاجری ادامه داد: کاهش بارندگی و کاهش سطح زیر کشت علوفه سبب شده تا فشار بیشتری بر مراتع استان وارد شود. او تصریح کرد: برای مقابله با چرا بی‌رویه در مراتع اکیپ‌های گشت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بازدیدهایی منظمی دارند که در صورت مشاهده تخلف با آن‌ها برخورد می‌شود. معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بابیان اینکه مراتع 17 کارکرد دارند که تنها یکی از آن‌ها تأمین علوفه برای دام است، عنوان کرد: وقتی مراتع بیش‌ازحد مورد برداشت علوفه قرار گیرد آسیب‌ها و خطرات آن بیش از بازدهی تولید گوشت است. مهاجری اضافه کرد: آب در مراتع تولید می‌شود و در بخش‌های صنعت شرب و کشاورزی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و اگر مراتع نابود شوند در کنار نابودی صنعت و کشاورزی شاید بزرگترین آسیب متوجه عشایر باشد.
تأمین علوفه دستی برای دام‌های عشایری
مهاجری با اشاره به اینکه وضعیت بد مراتع سبب استان سبب شده تا وابستگی دام‌های عشایر به علوفه دستی افزایش یابد، ادامه داد: دستگاه‌های متولی امور عشایر باید وارد عمل شده و کمبود علوفه و آب موردنیاز عشایر را تأمین کنند. او با اشاره به ورود زودهنگام عشایر به مراتع استان گفت: برای جلوگیری از بروز بحران باید برنامه‌ریزی کرد. مهاجری بابیان اینکه در حال حاضر آبرسانی سیار و انتقال علوفه به‌صورت دستی برای عشایر استان در اولویت است، اظهار داشت: این اقدام به عشایری که منبع درآمد پایداری ندارند، ازنظر اقتصادی فشار فراوانی وارد می‌کند. چراکه قیمت علوفه و آب انتقالی هزینه‌بر است و این هزینه اضافه بر هزینه‌های جاری خانوار است.
بهره‌برداری از مراتع به‌شرط مجوز
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در مورد برداشت و بهره‌برداری از گونه‌های گیاهی در مراتع افزود: برداشت از گونه‌های گیاهی مختلف در مراتع در حد مصرف خانگی نیاز به کسب مجوز ندارد اما اگر برداشت شامل بحث‌های تجاری و فروش شود کسب مجوز برای برداشت ضروری است.
ارسال نظر