رقابت قمشهای با عباسی در خطاطی
یکی از قدیمیترین خوشنویسان شهرضا محمدرضا قمشهای است که در عهد صفویه میزیسته و گفته شده با علیرضا عباسی خوشنویس معروف دوره صفویه دم از رقابت میزده است.
یکی از قدیمیترین خوشنویسان شهرضا محمدرضا قمشهای است که در عهد صفویه میزیسته و گفته شده با علیرضا عباسی خوشنویس معروف دوره صفویه دم از رقابت میزده است. به گزارش خبرگزاری فارس از شهرضا، آنچه از آثار خطی گذشته به جا مانده، اعم از کتابچههای دعا، دیوان شعر، طومار بیاض، سنگنوشتههای آرامگاه، قطعههای آموزشی، قبالههای ازدواج، صورت جهیزیه و اسناد ملکی اغلب با اسلوب زیبا و کاغذ اعلا با حاشیه طلایی تزئین شده و اکنون در خانوادهها و یا موزهها ضبط است. البته آثار خطی ارزشمندی در شهرستان موجود است که چنانچه در شهرضا موزهای تأسیس شود میتواند آثار بسیاری از این دست را در خود جای دهد.
خوشنویسان و خطاطان گذشته
از آنجا که شهرضا از دیرباز مهد دانشمندان و حکیمان بوده و در احادیث پیشوایان خوش نوشتن کمال عالم به شمار میرفته است، کم نیستند عالمان خوشنویس و خوشنویسان عالم در بین پیشینیان و معاصران که در تاریخ این شهر میدرخشند؛ در این میان باید به نام چندتن اشاره کرد که برخی خوشنویس و بعضی از آنان خطاط بودهاند. «ابویکر قومسی» یکی از کسانی است که فیلسوف و خوشنویس بوده و در «المقابسات» ابو حیان توحیدی از او یادشده است. در دوران سلجوقی به «ابواسماعیل طغرایی» برمیخوریم که دبیر رسایل و طغرانویس و سخندان و خوشنویس بوده است؛ در دوره صفویه، خلیفه سلطان از این هنر بهره داشته است.یکی از قدیمیترین خوشنویسان شهرضا که در کتاب تاریخ خط آمده است محمدرضا قمشهای است که در عهد صفویه میزیسته و گفته شده با علیرضا عباسی خوشنویس معروف دوره صفویه دم از رقابت میزده است.در دوره قاجار بخشی از مکتب شکسته نویسی «سید علیاکبر گلستانه» خوشنویس بزرگ در منطقه شهرضا دیده میشود.
میر طلای بزرگ- میرسید مصطفی فرزند میرسید علی بن میرعلی نقی و سید موسی فرزند میرسید علی- برادرش- در دوره قاجار میزیستهاند.
میرزا نصراله مشکوه(که شاگرد گلستانه بوده است و کتابچهای از خط شکسته تحریر او که به شیوه گلستانه نوشته شده موجود است.) مرحوم کربلایی علی فارسی از برجستهترین خطاطان شهرضایکی از برجستهترین خطاطان این دیار مرحوم کربلایی علی فارسی معروف به «کربلایی علی حاج آزاد» است که کتابتهای تحریری او بسیار نفیس است و با وجود این که نامبرده تنها یک دست داشته است در نوشتن این خط بسیار توانمند بوده است.
محمدعلی منشگر، معلم خط مدارس بوده است و قبالههای دست نویس او به یادگار مانده است.عبدالحسین اسماعیلی نیز معلم خط بوده و کاشی نویسیهای زیادی از وی وجود دارد؛ حکیم وارسته و عارف بزرگوار استاد مهدی الهی قمشهای نیز از عالمان خوشنویس این دیار بوده است و نمونههایی از خط آن استاد بزرگوار نزد فرزندان ایشان است و با اینکه وی از روی تفنن خط مینوشته، خوش مینوشته است.
فرزند ایشان استاد دکتر حسین الهی قمشهای نیز در خوشنویسی خط نستعلیق دستی دارد؛ وی در سالهای اخیر یکی از مشاوران عالی انجمن خوشنویسان ایران بوده و بسیاری از کتابهای هنری استادان نامدار معاصر با مقدمه ی ایشان زینت یافته است.انجمن خوشنویسان شهرضا
در سال 1364 کلاسهای خوشنویسی در محل کتابخانه علامه طباطبایی به همت استاد محمدعلی شادمان برای نخستین بار در شهرضا برگزار شد.
استقبال زیاد علاقهمندان به این هنر باعث شد که در سال 1368 رسماً از سوی انجمن خوشنویسان ایران شعبه شهرضا راهاندازی شود؛ با گسترش شعبه و افزایش هنرجویان و هنر آموختگان از سال 1375 به صورت شعبه شورایی به فعالیت خود ادامه داد.شعبه شهرضا یکی از شعب فعال و موفق کشور است که تا کنون علاوه بر برگزاری نمایشگاههای زیاد در شهرستان، شرکت در نمایشگاههای کشوری و آموزش هنرجویان و علاقهمندان، برگزار کننده نخستین جشنواره خوشنویسی استان اصفهان و همچنین همایش کتابت خطبه غدیر در یک روز بوده که کتاب آن نیز به چاپ رسیده است.
هماکنون انجمن خوشنویسان ایران شعبه شهرضا دارای سالانه بیش از هزار هنرجو در 3 ترم و 5 پایه(مقدماتی، متوسط، خوش، عالی و ممتاز) و بیش از 10 کلاس آموزشی در شهرضا و 2 کلاس در شهرستان دهاقان است.از اساتید بزرگ خوشنویسی در شهرضا میتوان به استادان محمد علی جعفری، غلامرضا جهانشاهی، محمد جواد رحمتی اشاره کرد.
4 هزار شهرضایی موفق به اخذ گواهینامههای 5 گانه شدند
محمدجواد رحمتی، مدیر انجمن خوشنویسان شهرضا در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرضا با اشاره به همنوایی هنر خوشنویسی از ابتدای خلقت با انسان میگوید: هنر خوشنویسی هنر قدسی است و ارتباط بسیاری با هنرمند برقرار میکند، در هیچ دینی مانند اسلام به هنر زیبایی خط توجه نشده و هیچ هنری در اسلام همچون خوشنویسی مورد تأکید و تأیید و تشویق و ترغیب قرار نگرفته است.او معتقد است: هنر خوشنویسی به عنوان یکی از بزرگترین و ارزشمندترین هنرهای اسلامی، به اعتبار و امتیاز ویژه دست یافته و به عنوان یکی از اصیلترین هنرها، وسیله کتابت قرآن مجید قرار گرفته است.مدیر انجمن خوشنویسان شهرضا تأکید دارد: انجمن خوشنویسان ایران با بیش از نیم قرن سابقه فعالیت بزرگترین نهاد هنری اقماری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و انجمن خوشنویسان شعبه شهرضا در سال 1364 به عنوان واحد مستقل آغاز به کار کرد و تا کنون به آموزش و ترویج هنر مقدس خوشنویسی در سطح شهرستان پرداخته است.
او میافزاید: تا کنون افزون بر 10 هزار نفر از همشهریان از کلاسهای این انجمن بهرمنده شدهاند که بیش از 4 هزار نفر موفق به دریافت یکی از گواهینامههای 5 گانه انجمن خوشنویسان ایران مقدماتی، متوسط، خوش، عالی، ممتاز شدهاند.رحمتی با بیان اینکه شهرضا دارای افراد با استعداد بسیاری است و ظرفیت بالایی برای پیشرفت در حوزه هنر خوشنویسی دارد، اضافه میکند: شهرضا از پیشینه دیرینهای در خوشنویسی برخوردار است و استادان بزرگی در آن فعالیت میکردهاند.
او با اشاره به گستردگی انجمن خوشنویسان ادامه میدهد: بخش آموزش، که با برگزاری انواع کلاسهای تحریری، نستعلیق، ثلث، نسخ شکسته و لاتین و هنر تذهیب و تسعیر انجام میشود و هم اکنون در مرکز این نهاد بیش از 15 مدرس مشغول فعالیت هستند.
مدیر انجمن خوشنویسان شهرضا با اشاره به اینکه بخش سنجش شامل برگزاری آزمونهای سراسری و ارائه گواهینامه معتبر کشوری است، یادآور میشود: بخش فرهنگی شامل برپایی نمایشگاهها، جشنوارهها، گردهماییها و فروشگاههای مختلف آثار خوشنویس است. او با اشاره به اینکه بخش صنفی شامل پیگیری حقوقی و صنفی هنرمندان خوشنویس در سطح شهرستان است، تصریح دارد: بخش نظارتی شامل نظارت بر کلیه فعالیتهای خوشنویسی شهرستان است.رحمتی بیان میکند: دریافت گواهینامه ممتاز و اخذ کارت عضویت کشوری به منزله عضویت رسمی هنرمند خوشنویس در این نهاد است که اکنون شهرضا با بیش از هشتاد نفر عضو دارای مدرک ممتاز و بالاتر بزرگترین شعبه استان پس از شهر اصفهان است.
او با بیان اینکه چاپ کتابهای خوشنویسی و پوسترهای مختلف از فعالیتهای انجمن است، متذکر میشود: با توجه به مصوبه ستاد اوقات فراغت شهرستان شهرضا کلیه فعالیتهای هنر خوشنویسی و هنرمندان این عرصه در سطح شهرستان باید با هماهنگی این مرکز هنری انجام شود.