غذاهای معروف سنتی اصفهان
اصفهان غذاهای سنتی و محلی بسیاری دارد که هر ذائقه ای را توان پاسخ دارد؛ از بریانی معروف اصفهان گرفته تا کوفته ها و آش ها بی نظیر.
اصفهان غذاهای سنتی و محلی بسیاری دارد که هر ذائقه ای را توان پاسخ دارد؛ از بریانی معروف اصفهان گرفته تا کوفته ها و آش ها بی نظیر.
بر یان
بریان یکی از غذاهای اصیل اصفهان است که در ادامه طرز پخت آن را به شما آموزش میدهیم.
مواد اولیه:
گوشت (سردست یا قلوه گاه گوسفندی) 250 گرم
جگر سفید (گوسفندی) 100 گرم
پیاز 2 عدد
دنبه 50 گرم
دارچین 1 قاشق غذاخوری
زعفران (آبکرده و غلیظ) 1 قاشق غذاخوری
گردو به میزان لازم
خلال بادام به میزان لازم
خلال پسته به میزان لازم
نعنا (خشک) به میزان لازم
نمک به میزان لازم
فلفل به میزان لازم
زردچوبه نصف قاشق چایخوری
نارنج به میزان لازم
برگ بو 8 عدد
طرز تهیه:
1. ابتدا گوشت را شسته و با کمی از دنبه تفت دهید. سپس باقی مانده دنبه، 1 عدد پیاز، 4 عدد برگ بو،چند قاشق روغن و 4 لیوان آب را داخل قابلمه ای بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا گوشت بپزد و نرم شود طوری که مقداری از آب گوشت در ظرف باقی بماند.
2. جگر سفید را شسته و خرد کنید و با 2 لیوان آب، 1 عدد پیاز خرد شده، چند قاشق روغن، مقداری نمک و فلفل داخل قابلمه ای بریزید و با حرارت متوسط بپزید، پس از اینکه پخت و آب آن تمام شد کمی با روغن یا کره تفت دهید سپس چرخ کنید و کنار بگذارید.
3. مخلوط گوشت گوسفند و دنبه را نیز پس از پخت چرخ کنید سپس با زعفران دم کرده، مقداری نعنای خشک، نمک و فلفل سیاه و سایر ادویه ها مخلوط و بار دیگر چرخ نمایید.
4. مایه بریانی را با دست به شکل همبرگر شکل دهید و روی آن مقداری پودر دارچین، خلال پسته یا بادام بگذارید و داخل قابلمه ای که چرب کرده اید قرار دهید تا کباب شود سپس برگردانید تا طرف دیگر نیز برشته و کبابی شود، مقداری آب گوشت باقی مانده را روی نان بپاشید و بریانی را روی نان قرار دهید و با جگر سفید چرخ شده، گردوی خرد شده، جعفری و … تزیین و سرو کنید.
نکات:
1. بریانی یا همان بریونی غذایی اصفهانی است که معمولا با نان سنگک و نارنج سرو میشود.
2. در صورت تمایل خلال پسته و بادام و گردو را از شب قبل داخل آب و گلاب و کمی شکر خیس کنید و بعد آن را داخل مواد آماده ریخته و بعد سرخ کنید.
3. بهتر است بریانی را با کره درست کنید.
4. بهتر است همه ادویه ها را ابتدا کمی سرخ کنید و بعد به غذا اضافه کنید.
5. در صورت تمایل جگر را هم با گوشت مخلوط کرده و بعد با هم چرخ کنید.
خورش ماست
اين خورش، يك نوع دسر است كه به تنهايى سرو مى شود.
مواداولیه:
گوشت گردن بدون استخوان 250 گرم (با استخوان 300 گرم)
ماست چکیده بی نمک 2.5 کیلوگرم
شکر 1 پیمانه سرخالی
زرده تخم مرغ 2 عدد
آب 2 تا 3 پیمانه
پیاز 1 عدد
گلاب، زردچوبه، نمک، زعفران ساییده به اندازه کافی
خلال پسته، بادام و زرشک به اندازه کافی (برای تزیین)
طرز تهیه:
1. گوشت گردن را با پیاز، زردچوبه، نمک و آب کاملاً بپزید. استخوان ها را جدا کرده و گوشت را با گوشت کوب، درون یک ظرف مسی یا تفلون خوب بکوبید تا سفید و یکدست شود. توجه داشته باشید که انجام این بخش بسیار اهمیت دارد. پس از خاتمه کوبیدن، گوشت كوب را بر روى گوشت بكشيد تا خورش ماست كشدارشود.
2. زرده های تخم مرغ، ماست و شکر را خوب مخلوط کرده و روی شعله قرار دهید. مواد را خوب به هم بزنید تا جوش بیایند. هنگامی که مایه به جوش آمد، گوشت گردن کوبیده شده را در تابه ریخته و مخلوط ماست، زرده تخم مرغ و شکر را بدان بیفزایید و مواد را بخوبی با یکدیگر مخلوط کنید. اگر کل مراحل را به خوبی انجام داده باشید، غذایی به دست می آید که حسابی کش می آید.
3. زعفران را آب زده و در صورت تمایل مقداری گلاب به آن اضافه کنید.
4. خورش ماست به دست آمده را با زرشک، خلال بادام و پسته تزیین نمایید. بهتر است خورش را 24 ساعت پیش از سرو کردن تهیه کرده و در یخچال نگهداری کنید تا جا بیفتد.
https://www.aparat.com/v/SGoiF
نکات:
1. این خورش سرد سرو می شود.
2. از ظرف با جنس روی برای کوبیدن استفاده نکنید وگرنه رنگ غذا تیره و بد می شود.
حلیم بادمجان اصفهانی
"حلیم بادمجان" هنگام سرو باید کِش بیاید و یکی از نشانه های خوب پخته شدن این غذا کِش آمدن آن است که در نتیجه ی استفاده از گوشت گردن می باشد.
مواد اولیه:
برنج 2 پیمانه
گوشت سردست یا گردن 500 گرم
کشک 500 گرم
پیاز سرخ شده 1 پیمانه
سیر رنده شده 2 حبه
بادمجان سرخ شده 2 کیلو
نعناع داغ یک چهارم پیمانه
نمک، فلفل، ادویه جات و آب زعفران به میزان لازم
طرز تهیه:
1. برنج را 2 - 3 ساعت قبل میگذاریم بپزد. برای هر 1 پیمانه برنج 7 پیمانه آب در نظر میگیریم.
2. بعضیها حلیم بادمجان را با عدس یا لوبیا سفید درست میکنند اما رنگ حلیم بادمجان با عدس تیره میشود و با لوبیا هم طعم چندان خوبی نخواهد داشت اما با برنج هم خوشمزه تر است هم رنگ خوبی دارد.
3. برنج باید آنقدر بپزد تا آبش کشیده شده و غلیظ شود و برنج کاملاً له شود مثل شله زرد.
4. دقت کنید وقتی برنج را میگذاریم بپزد وقتی برنج شروع به جوشیدن کرد تا وقتی کامل پخته نشده هم نمیزنیم چون اگر در این موقع قاشق داخل ظرف کنیم و هم بزنیم برنج ته میگیرد و مجبوریم مدام هم بزنیم.
5. گوشت را با پیاز و ادویه جات میگذاریم پخته شود زمانی که پخته شد آخر سر نمک اضافه میکنیم. گوشت کمی چربی داشته باشد بهتر است.
6. یا بادمجان را پوست کنده از همان ابتدا به برنج اضافه میکنیم و میگذاریم با برنج بپزد یا اینکه آنها را مقداری سرخ میکنیم و سرخ شده آن خوشمزه تر است.
7. بادمجانها را لازم نیست ورق کنیم بلکه به صورت درسته پوست میکنیم چند ساعت میگذاریم نمک بخورد تا تلخی آنها گرفته شود و بعد با مقداری روغن سرخ میکنیم.
8. گوشت پخته شده و بادمجان سرخ شده را به برنج اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم. مواد باید کمی سفت باشد. اگر برنج آب داشته باشد بعد از اضافه کردن مواد هر چقدر روی حرارت بماند آبش خشک نمیشود.
9. در یک ماهی تابه روغن میریزیم و روی حرارت میگذاریم وقتی روغن گرم شد نصف پیاز سرخ شده را اضافه میکنیم بقیه آن را برای تزئین نگه میداریم. سیر رنده شده را اضافه میکنیم تفت میدهیم. نباید سیر بسوزد فقط نرم شود کافی است.
10. هر چیزی که زیاد سرخ شود هم عطرش کم میشود هم خشک میشود.
11. ادویه خورشتی و زردچوبه را به مواد اضافه میکنیم و تفت میدهیم وقتی ادویه ها خوب تفت داده شد و عطر آنها بلند شد مواد را به حلیم اضافه میکنیم.
12. ادویه جات را حتماً تفت میدهیم.
13. میتوانیم وقتی برنج را میپزیم زردچوبه هم اضافه کنیم.
14. مقداری نعنا داغ و آب زعفران به حلیم اضافه میکنیم زمانی که همه مواد پخته شد و با هم مخلوط شد ظرف را از روی حرارت برمیداریم مواد را با گوشت کوب برقی یا با هر وسیله دیگری کامل له میکنیم تا حالت کشدار پیدا کنند نیاز نیست مواد شل شود فقط حالت کشدار پیدا کند کافیست.
15. بعد کشک را که با مقداری آب مخلوط کرده و به مدت 20 دقیقه جوشانده ایم اضافه میکنیم و حلیم را روی حرارت میگذاریم تا 15 دقیقه بجوشد.
16. حلیم باید زیاد روی حرارت بماند تا حلیم خوبی شود.
17. برای تزئین روی حلیم میتوان از گردو هم استفاده کرد.
18. روی حرارت خیلی ملایم میگذاریم اما بعد از اضافه کردن کشک نباید حلیم زیاد بجوشد چون ته میگیرد.
19. روی حلیم را با پیاز داغ و نعنا داغ و کشک تزئین میکنیم.
https://www.aparat.com/v/VctSC
نکات:
1. حلیم بادمجان جزو غذای محلی - اصفهان میباشد.
2. زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30 دقیقه و زمان پخت و انتظار آن در حدود 3 ساعت و 0 دقیقه میباشد.
3. حلیم بادمجان را می توانید در وعده نهار - شام - پیش غذا - سرو کنید.
کله جوش
کله جوش غذایی بسیار خوشمزه و سرشار از کلسیم و پروتئین است و اغلب در همدان، اصفهان، سیستان و بلوچستان بعنوان غذای اصلی طبخ میشود.
مواداولیه:
گوشت چرخ کرده 300 گرم
گردو 5 عدد
کشک 200 گرم
آرد 2 قاشق غذاخوری
پیاز 2 عدد
نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
آب 4 لیوان
زردچوبه، نمک، فلفل مقدار لازم طرز تهیه:
1. پیازها را پوست بکنید و خلالی خرد کنید، داخل ماهیتابه مقداری روغن بریزید و پیازهای خرد شده را درون روغن تفت دهید تا طلایی و نرم شود.
2. مغز گردوها را خرد کنید و به پیاز داغ اضافه نمائید ، کمی تفت دهید تا گردوها نیز نرم شوند.
3. گوشت چرخ کرده را درون کاسه ای بریزید و نمک و فلفل اضافه کنید ، کمی گوشت را ورز دهید و با دست گلوله های کوچکی از گوشت درست کنید سپس گوشت های قلقلی را در روغن سرخ کنید و کنار بگذارید.
4. قابلمه ای را روی حرارت متوسط قرار دهید و درون ان 4 لیوان آب ، آرد ، مقداری زردچوبه ، نمک و فلفل بریزید و بگذارید به جوش بیاید ، پس از اینکه به جوش امد کشک را نیز اضافه کنید و مواد را خوب مخلوط نمائید.
5. پس از 10 دقیقه که مواد جوشید میتوانید پیاز داغ ، مغز گردوها و گوشت های قلقلی سرخ شده را اضافه کنید ، در انتها نیز نعنا را بریزید و اجازه دهید 10 دقیقه دیگر نیز مواد بجوشند سپس کله جوش را از روی حرارت بردارید و در ظرف مناسبی بریزید و بهمراه نان سرو کنید.
نکته:
میتوانید از مقداری سیر نیز استفاده کنید، مقدار کشک را میتوانید بنابر سلیقه تان کمتر یا بیشتر کنید، استفاده از گوشت در این غذا اختیاری میباشد.
خورش گوشت و لوبیا
مواد اولیه:
گوشت سردست گوسفندي 500 گرم
لوبيا سفيد و سیب زمینی و نعنا خشک از هر کدام 100 گرم
پياز متوسط دو عدد
شيره توت سفيد نصف پيمانه
زردچوبه يك قاشق سوپخوري
فلفل يك قاشق چايخوري
نمك به ميزان لازم
طرز تهیه:
1. گوشت را به تكههاي درشت خرد كرده و بشوييد.
2. لوبيا سفيد را كه از شب قبل خيس كردهايد همراه گوشت، پياز، سيبزميني، زردچوبه، نمك و فلفل بگذاريد مانند آبگوشت بپزد.
3. وقتي خورش به جوش آمد شعله را ملايم كرده تا خوب پخته شود.
4. به علت طبع سرد لوبيا سفيد، سيبزميني را از ابتدا درون خورش بريزيد تا له شود.
5. در صورت تمايل ميتوان در كنار اين خورش از شيره توت سفيد استفاده كرد. براي تزيين خورش از پياز داغ و نعنا داغ استفاده كنيد.
6. در كاشان اين غذا را در مراسم مذهبي به همراه برنج به صورت چلو خورش سرو ميكنند.
نوش جان .