لاغری عامل آلزایمر نیست
مطالعه انجام گرفته روی نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر این باور را تغییر داده که لاغر بودن تا حدودی احتمال ابتلای فرد به بیماری آلزایمر را افزایش میدهد. در واقع متخصصان دانمارکی دریافتند افرادی که در مراحل اولیه ابتلا به بیماری آلزایمر هستند، اشتهای کمی دارند و وزن خود را از دست میدهند.
به گزارش ایمنا، بنابراین این بیماری موجب لاغر شدن میشود، اما تاثیر عکس آن صحیح نیست. دکتر روت فریک، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: اگرچه مطالعات پیشین نشان دهنده رابطه بین بیماری آلزایمر و لاغری است یافتههای جدید حاکی از آن است که رابطه علت معلولی در این خصوص وجود ندارد. به گفته متخصصان، ارتباط بین شاخص توده بدنی فرد و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قطعیت وجود نداشته و به همین دلیل برای رفع این مشکل نمونه DNA و خون ۱۰۰ هزار نفر بررسی شد. از این میان بیماری آلزایمر در ۶۴۵ نفر از آنان تشخیص داده شد. همچنین DNA این افراد به لحاظ نشانههای پنج نوع ژن مرتبط با شاخص توده بدنی مورد ارزیابی قرار گرفت. این تحقیقات نشان میدهد نوع ژن مرتبط با پایین بودن شاخص توده بدنی با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط نیست.
تحقیقات جدید نشان میدهد سه عامل کلیدی در سبک زندگی وجود دارد که به کاهش رسوب پروتئین در مغز که با بیماری آلزایمر در ارتباط است، منجر میشود. مصرف یک رژیم غذایی سالم، فعالیت جسمانی منظم و حفظ وزن طبیعی باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر میشود. این عوامل در حال حاضر بهعنوان عوامل پیشگیرانه در مقابل زوال عقل، کاهش کوچکشدگی و آتروفی مغز توصیه میگردند. این اولین مطالعهای است که نشان میدهد چگونه این عوامل میتوانند بهطور مستقیم بر رشد غیرطبیعی پروتئین در افرادی که حافظه خود را ازدستدادهاند، تاثیر بگذارد. تخمین زده میشود تا نیمی از موارد ابتلا به آلزایمر، مرتبط با عوامل خطر قابل اصلاحی مانند سیگار کشیدن، کمتحرکی و چاقی هستند. حتی 10 تا 25 درصد کاهش در این خطرات میتواند از بروز آلزایمر در حدود ۵۰۰ هزار آمریکایی جلوگیری کند. تحقیقات روی 44 بزرگسال با سن 40 تا 85 که دارای مشکلات خفیف حافظه بودند اما هنوز آلزایمر در آنها تشخیص داده نشده بود، انجام شد. آنها اطلاعاتی درباره رژیم غذایی، میزان ورزش، شاخص توده بدنی (BMI) و عوامل دیگر مربوط به سبک زندگی را در این افراد بررسی کردند. سپس اسکن «PET» (نوعی
آزمون تصویربرداری مغزی) برای اندازهگیری سطوح مختلف پروتئین در مغز آنها انجام شد. محققان دو نوع خاص از پروتئینها را بررسی کردند: رسوب پلاکهای بتا آمیلوئید و کلافهای پروتئین تاو. هر دو نوع بهعنوان نشانگرهای مهمی برای ابتلا به بیماری آلزایمر در نظر گرفته میشوند.
اگرچه این مطالعه قادر به اثبات رابطه علت معلولی نیست؛ اما این واقعیت وجود دارد که سبک زندگی، تاثیر چشمگیری بر حافظه دارد. رژیم غذایی و ورزش، عملکرد عضلات و قلب را بهبود میبخشند. بهگفته برخی از بیماران مسن، هنگامی که برای مدت طولانی پیادهروی کرده یا ماهی سالمون مصرف کردند، دقت و حافظه آنها افزایش یافت.