وام‌های اشتغال زایی برای مددجویان

مدیر کل بهزیستی استان اصفهان از فعالیت‌های متنوع بهزیستی که به دو بخش اصلی حمایتی و تخصصی تقسیم و در این دو بخش به افراد آسیب دیده جامعه کمک می‌شود، سخن گفت.

مدیر کل بهزیستی استان اصفهان از فعالیت‌های متنوع بهزیستی که به دو بخش اصلی حمایتی و تخصصی تقسیم و در این دو بخش به افراد آسیب دیده جامعه کمک می‌شود، سخن گفت.
به گزارش فارس ، در همه جوامع اعم از پیشرفته یا در حال پیشرفت، همیشه افراد آسیب‌دیده‌ای وجود دارند که نیاز به حمایت برای توانمند شدن دارند، افرادی که گاهی به خواست خود این سرنوشت را رقم نزده‌اند ولی با اراده و تصمیمی استوار با حمایت‌های جامعه می‌توانند آن را تغییر دهند و بهبود ببخشند.
در جامعه افرادی مثل معتادان بهبود یافته، زنان سرپرست خانوار، معلولان و آسیب دیدگان اجتماعی، نیازمند حمایت‌هایی هستند تا توانمند شوند و کیفیت زندگی خود را ارتقا ببخشند، در کشور ما بخش عظیمی از این حمایت‌ها توسط اداره بهزیستی انجام می‌شود و به هر گروهی از این افراد متناسب با شرایط‌شان خدماتی اعم از حمایتی و تخصصی ارائه می‌دهد.
شاید نقش و فعالیت‌های اداره بهزیستی برای عموم جامعه تعریف نشده باشد و کسانی در جامعه به خدمات این اداره نیاز داشته باشند در حالی که آگاهی از فعالیت‌های این نهاد ندارند، در همین رابطه با مرضیه فرشاد مدیر کل بهزیستی استان اصفهان گفت‌و‌گویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.
فعالیت‌های بهزیستی متنوع هستند
فارس: در ابتدا فعالیت‌های اداره بهزیستی را تشریح کنید.

فرشاد: فعالیت‌های بهزیستی به دو بخش اصلی تقسیم می‌شود، یکی فعالیت‌های حمایتی و دیگری فعالیت‌های تخصصی این مرکز است، فعالیت‌های حمایتی شامل زنان سرپرست خانوار، معلولان، آسیب دیدگان اجتماعی و بهبودیافتگان از اعتیاد می‌شود که براساس شرایط و نیازهای هر فردی اعم از فعالیت‌های اشتغال یابی و اشتغال زایی، تحت پوشش حمایتی قرار می‌گیرند و خدماتی را دریافت می‌کنند.
بیماران نقص ایمنی در صورتی مشمول مجموعه بهزیستی می‌شوند که معلولیتی برای آن‌ها وجود داشته باشد ولی خود بیماری نقص ایمنی معلولیت نیست و این افراد نمی‌توانند از حمایت‌های بهزیستی که برای معلولان در نظر گرفته شده است، استفاده کنند.
بخش تخصصی، مهدهای کودک، مراکز مشاوره، مراکز مشاوره ژنتیک، مراکز مشاوره ترک اعتیاد، پیشگیری از معلولیت‌ها، مداخله در آسیب‌های اجتماعی، اورژانس اجتماعی و فعالیت‌های توان بخشی را در بر می‌گیرد.
فعالیت‌های بهزیستی در حوزه امور اجتماعی، عمدتاً در بخش زنان و کودکان انجام می‌شود، فعالیت‌های حوزه توان بخشی تماماً در حیطه معلولان تعریف می‌شود و فعالیت‌های حوزه پیشگیری، عموم جامعه را تحت پوشش خود قرار می‌دهد و شامل آموزش‌های پیشگیرانه از آسیب‌های اجتماعی، اعتیاد یا پیشگیری از معلولیت‌ها است.
وام‌های اشتغال زایی برای مددجویان
فارس: اشتغال زایی برای مددجویان تحت نظر بهزیستی به چه شکلی انجام می‌شود؟

فرشاد: هر سال براساس منابعی که در اختیار سازمان قرار می‌گیرد، کمک به اشتغال زایی به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود، ولی آن‌چه در حال حاضر در خدمت مددجویان قرار می‌گیرد به این صورت است که به افراد تحت پوشش بهزیستی که قصد دارند فعالیت‌های خود اشتغالی انجام دهند، تا سقف 20 میلیون تومان وام خود اشتغالی پرداخت می‌شود، این افراد به بانک معرفی و با ضوابط بانک از سهمیه بهزیستی، وامی با سود 4 درصد را دریافت می‌کنند.
بهزیستی علاوه بر وام‌های خود اشتغالی، وام‌های کارفرمایی هم دارد و به هر کارفرمایی که بتواند هر تعداد معلول تا سقف 5 نفر را از بهزیستی به کار گیرد، می‌تواند بابت به کار گیری هر معلول 20 میلیون تومان وام بگیرد که سود این وام هم 4 درصد است، یعنی حداقل سود بانکی که در حال حاضر وجود دارد، این وام‌ها در بحث تسهیلات هستند.
بهزیستی گاهی بیمه کارفرمایی را بر اساس شرایطی فراهم می‌کند، یعنی سهم کارفرما را براساس شرایطی که در سال مالی داشته است، می‌دهد.
بهزیستی مبالغی را به صورت بلاعوض تحت عنوان اشتغال زایی گروه در اختیار گروه‌های همیار قرار می‌دهد، به عنوان مثال گروه همیار زنان سرپرست خانواری که بخواهند کار هماهنگی در جهت اشتغال زایی با هم انجام دهند، مبلغی را تحت عنوان سهمیه اولیه یعنی آورده‌ی سازمان به صورت بلاعوض دریافت می‌کنند.
طرح دیگری در بهزیستی داریم تحت عنوان طرح مالی خورد یا گروه‌های مالی خورد، که در این طرح ما تسهیل‌گرانی را تربیت می‌کنیم و هزینه‌هایی به آن‌ها پرداخت می‌شود در غالب پرداخت وام‌هایی از بانک کشاورزی که به صورت زنجیره‌ای وام‌هایی را می‌گیرند و می‌توانند از این وام‌ها برای اشتغال زایی استفاده کنند.
به غیر از موارد گفته شده، خیرانی هستند که به همکاری با سازمان بهزیستی در حوزه اشتغال تمایل دارند، لیستی از متقاضیان کار را ما به آن‌ها معرفی می‌کنیم و این خیران، افراد در لیست را به کار می‌گیرند، ممکن است این مددجو زن سرپرست خانوار باشد، معتاد بهبود یافته باشد، معلول باشد یا از آسیب دیدگان اجتماعی باشد.
اکثر اشتغال زایی‌ها در راستای مشاغل خانگی است
فارس: این اشتغال زایی‌ها بیشتر در چه زمینه‌هایی هستند؟

فرشاد: در طرح وام‌های کارفرمایی، چون تا سقف 5 نفر وام اعطا می‌شود، معمولاً کارگاه‌های کوچک سعی می‌کنند در این طرح شرکت کنند و وام بگیرند که البته به توانایی مددجویان برای انجام کارها هم بستگی دارد.
در طرح وام‌های خود اشتغالی اکثر مواقع افراد به سمت اشتغال خانگی می‌روند؛ گاهی کارفرمایی که یک کارگاه کوچک دایر کرده، خودش هم معلول یا مددجوی ما بوده است و برای این‌که توانمند و از چرخه خدمات و مستمری ما خارج شود، اول باید خودش مستقل شود و به درآمد کافی برسد، برای این‌که به این درآمد کافی برسد وامی می‌گیرد تا بتواند برای خودش کار کند، این اقدامات عمدتاً در صنایع کوچک انجام و در این صنایع وام‌های خوداشتغالی و کافرمایی ارائه می‌شود.
عمدتاً با پرداخت این وام‌ها افراد در قالب کارآفرینی فعالیت می‌کنند، فردی که قبلاً وابسته به بهزیستی و مستمری بگیر بوده و یا در حوزه توانبخشی خدماتی را دریافت می‌کرده است، با کمک وامی که می‌گیرد، کاری را راه‌اندازی می‌کند و مستقل می‌شود، در نتیجه به درآمد می‌رسد و خودش کارآفرین می‌شود.
قبلاً روند کاری بهزیستی به این شکل بود که بلافاصله با گرفتن وام فرد را از چرخه مستمری خارج می‌کردیم، ولی در حال حاضر به این صورت است که حداقل یک‌سال باید مستمری وام گیرنده ادامه داشته باشد تا ما مطمئن شویم که به یک حداقل درآمد قابل قبول برای زندگی یا حداقل مستمری که بتواند کسب کند، برسد و بعد از اطمینان از این موضوع، مستمری او قطع می‌شود؛ در مورد پرداخت اقساط وام هم بستگی به ضوابط بانک دارد و معمولاً با فاصله کمتر از یک‌سال باید شروع به پرداخت قسط‌ها کنند.
انجام مشاوره روانشناسی و ژنتیک قبل از ازدواج در بهزیستی
فارس: بهزیستی در مورد مشاوره روانشناسی و ژنتیک قبل از ازدواج چه اقداماتی انجام می‌دهد؟

فرشاد: در زمینه پیشگیری از تولد نوزاد با مشکل ژنتیکی ما آموزش‌های ژنتیک را داریم، علاوه بر تربیت پزشکان به عنوان مشاور ژنتیک و ارائه مشاوره در مراکز مشاور ژنتیک، بابت مشاوره ژنتیک یارانه‌ و قسمتی از هزینه آزمایشات ژنتیک را پرداخت می‌کنیم، این‌ها خدمات پیشگیرانه بهزیستی است که برای آن بودجه در نظر گرفته شده است.
ما دو نوع مشاوره قبل از ازدواج داریم، نوع اول مشاوره ژنتیک است، قبل از ازدواج، بهزیستی به خانواده‌هایی که دارای فرزند معلول هستند، مشاوره ژنتیک ارائه می‌کند.
نوع دوم مشاوره شامل آموزش‌های پیش از ازدواج است که به صورت دو بسته کامل که یکی به صورت مولتی‌مدیا و دیگری در غالب بسته اینفوگرافی یا بسته کاریکاتوری تولید شده است، محتوای آموزشی بسته ایفوگرافی در چاپ‌های متعدد در یک مجله توسط اصفهان امروز به چاپ رسیده است ولی مجموعه کامل آن در این بسته وجود دارد.
همه این اینفوگرافی‌ها و کاریکاتورها تقریباً خلاصه‌ای از آموزش‌های قبل از ازدواج را در بر می‌گیرند، بسته مولتی‌مدیا هم در غالب تعدادی سی دی در دسترس عموم است و افراد می‌توانند به اداره بهزیستی شهرستان خود برای تهیه بسته مولتی‌مدیا یا بسته اینفوگرافی مراجعه کنند.
در رابطه با مشاوره قبل از ازدواج، بهزیستی کلاس‌های حضوری را هم برگزار می‌کند، که مربیان این دوره‌ها توسط خود بهزیستی آموزش می‌بینند و افرادی که تمایل به شرکت در این دوره‌ها را داشته باشند باید به اداره بهزیستی شهرستان خود مراجعه، ثبت نام و در این دوره‌ها شرکت کنند.
دوره آموزش‌های زندگی خانوادگی
فارس: آیا بهزیستی برای آموزش‌های بعد از ازدواج طرحی دارد؟

فرشاد: بسته آموزشی دیگری تحت عنوان آموزش‌های زندگی خانوادگی که مربوط به روابط همسران بعد از ازدواج است در بهزیستی ارائه می‌شود، این بسته آموزشی فقط در غالب کلاس‌های حضوری برگزار می‌شود و زوجین می‌توانند به ادارات بهزیستی شهرستان‌ها مراجعه و در این دوره‌ها ثبت نام و شرکت کنند، این دوره‌ها نه تنها برای زوجینی که در زندگی با مشکلاتی روبرو شده‌اند مفید است بلکه زوجینی که زندگی خود را به تازگی آغاز کرده‌اند، می‌توانند برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکل از این دوره‌ها استفاده کنند.
حمایت از بانوان آسیب دیده جامعه
فارس: بهزیستی از بانوان آسیب دیده جامعه حمایت می‌کند؟

فرشاد: بله، این خانم‌ها باید به ادارات بهزیستی شهرستان‌ها مراجعه کنند، بعد از مراجعه مددکار وضعیت آن‌ها را بررسی و از محل سکونت‌شان بازدید می‌کند و بر اساس یک دستور عمل مشخص آن‌ها را راهنمایی می‌کند که آیا می‌توانند تحت پوشش بهزیستی باشند یا خیر.
ما هم بر اساس این‌که توان آوردن این بانوان در نوبت را داشته باشیم، عمل می‌کنیم زیرا تعدادی از بانوانی که مایل هستند تحت پوشش بهزیستی قرار بگیرند، در حال حاضر در پشت نوبت ورود به خدمات بهزیستی قرار دارند و در اولین فرصت مثلاً زمانی که خانواده تحت پوشش بهزیستی توانمند و از بهزیستی خارج می‌شود، از افراد پشت نوبت ثبت نام می‌کنیم.
البته در حال حاضر تعداد زنان سرپرست خانوار در پشت نوبت خیلی زیاد نیست و معمولاً زمان طولانی در نوبت قرار نمی‌گیرند، زمانی که تحت پوشش بهزیستی قرار می‌گیرند، از بیمه خدمات درمانی استفاده می‌کنند و اگر لازم باشد مستمری بگیر می‌شوند، اگر خدمات حقوقی یا خدمات روانشناسی بخواهند با آن‌ها همراهی می‌شود.
این بانوان تحت گروه‌های همیار ممکن است شغلی را برای خود فراهم کنند، قسمتی از هزینه‌های تحصیل دانش‌آموزان و دانشجویان آن‌ها پرداخت می‌شود، بخشی از زندگی خود را با مستمری که می‌گیرند اداره می‌کنند، ولی به هر حال مشکل این بانوان بیشتر از آن‌چیزی است که ما در بهزیستی برای آن‌ها انجام می‌دهیم و همیشه دوست داریم که بتوانیم یک قدم جلوتر بریم و خدمات بیشتری در اختیارشان قرار دهیم.

ارسال نظر