تهیه طعم قلیان میوه ای از روانگردان ها
دبیر کل اتحادیه جهانی مبارزه با دخانیات با تاکید بر هوشیاری کامل والدین در مورد مضرات مواد مخدرگفت: والدین باید به درجهای از هوشیاری برسند که بدانند انواع مواد مخدر و موادی که پیشزمینه اعتیاد (قلیان) است، برای سلامتی مضر هستند و باید خود و فرزندانشان را از آن دور کنند.
دبیر کل اتحادیه جهانی مبارزه با دخانیات با تاکید بر هوشیاری کامل والدین در مورد مضرات مواد مخدرگفت: والدین باید به درجهای از هوشیاری برسند که بدانند انواع مواد مخدر و موادی که پیشزمینه اعتیاد (قلیان) است، برای سلامتی مضر هستند و باید خود و فرزندانشان را از آن دور کنند.
به گزارش میزان محمدرضا مسجدی اظهار داشت: متاسفانه در سطح جامعه مشاهده میشود که خانوادهها در اماکن عمومی، بوستانها، مراکز تفریحی و گردشی و غیره، بساط قلیان را به همراه فرزندانشان فراهم و آن را در هر شرایطی دود میکنند؛ در حالیکه مواد موجود در قلیان از ترکیبات روانگردانها و مواد مخدر صنعتی است و اعتیادآور میباشد.
وی با انتقاد از اینکه میتوان مواد مخدری مانند گل و طعمهای میوهای قلیان که از روانگردانها تهیه شده است، را در سوپرمارکتها هم یافت، تصریح کرد: در حال حاضر انواع مواد مخدر صنعتی و شیمیایی که قلیان نیز جزو آن است، در دسترس قرار دارد و والدین با آگاهی و یا ناآگاهی فرزندانشان را به سمت استعمال این مواد سوق میدهند.
دبیرکل اتحادیه جهانی مبارزه با دخانیات با اشاره به اینکه امروزه قهوه خانهها تبدیل به دودخانه شدهاند، اظهار کرد: در سالهای گذشته، قهوهخانه مکانی برای مصرف چای و غذا خوردن بود، اما امروزه مشاهده میکنیم که این مکانها به دود کردن قلیان با طعمهای مختلف و بعضا مواد مخدر صنعتی و شیمیایی تبدیل شدهاند.
مسجدی خاطرنشان کرد: اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر طرح نو و کارسازی برای مقابله با اعتیاد است، اما باید رسانهها بیشتر به این مبحث بپردازند و خانوادهها به درجهای از هوشیاری کامل برسند که خود بساط دود و دم را برای فرزندانشان حتی قلیان فراهم نکنند.
وی استعمال قلیان را آغازی برای کشیدن سیگار و انواع مواد مخدر صنعتی و شیمیایی دانست و گفت: مواد موجود در قلیان دارای مخدرها است و به شدت اعتیادآور میباشد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مصرف انواع مواد مخدر صنعتی و شیمیایی و روانگردانها برای سلامت جسم مانند ریهها بسیار مضر است و مشکلات بسیاری را به وجود میآورد.
به گفته مسجدی، مواد مخدر صنعتی و شیمیایی پس از مصرف وارد سیستم ارتباطی مغز شده و فرایند عادی ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات از سوی سلولهای عصبی را مختل میکنند.
وی افزود: ساختار شیمیایی مواد مخدر مانند هروئین، شیشه و ... شبیه نورونهای فرستنده طبیعی مغز است و در نتیجه نورونها را تحریک میکند. شباهت ساختار شیمیایی این گونه مواد مخدر به نورونهای فرستنده طبیعی سبب میشود تا سلولهای گیرنده مغز فریب خورده و اجازه دهند تا مواد مخدر وارد سلولهای عصبی شده و آنها را تحریک کنند.
دبیرکل اتحادیه جهانی مبارزه با دخانیات اضافه کرد: گرچه ساختار شیمیایی این گونه مواد مخدر شبیه ساختار مواد شیمیایی مغز است، اما سلولهای عصبی مغز را بهطور طبیعی تحریک و فعال نمیکنند و سبب میشوند تا پیامهای غیرعادی در شبکه عصبی مغز جریان پیدا کنند.
مسجدی ادامه داد: برخی دیگر از مواد مخدر همچون آمفتامین و کوکائین باعث میشوند تا سلولهای عصبی مغز به مقدار بسیار زیادی نورونهای فرستنده طبیعی ایجاد کند یا از گردش عادی این مواد شیمیایی در مغز جلوگیری میکنند. ایجاد چنین اختلالی سبب میشود تا یک پیام بسیار قوی در مغز ایجاد شده و کانالهای ارتباطی مغز مختل شود.
وی در پایان تاکید کرد: مبارزه اجتماعی با مواد مخدر بحث مهم و جدی است که باید بطور اساسی به آن پرداخته شود.