سالمندان دچار انزوای اجتماعی می شوند

با قامتی خمیده و عصایی در دست، پیاده‌روی باریکی را قدم می‌زند در حالی که صدای کشیده شدن گیوه‌های قدیمی او بر سنگفرش‌های رنگین، به گوش هیچ رهگذری نمی‌رسد، اصلاً هیچ‌کس فرصت ندارد که به موسیقی گذر عمر مردی گوش کند که روزگار جوانی‌اش را برای آبادانی همین شهر و همین کوچه‌ها و خیابان‌ها سر کرده است.

با قامتی خمیده و عصایی در دست، پیاده‌روی باریکی را قدم می‌زند در حالی که صدای کشیده شدن گیوه‌های قدیمی او بر سنگفرش‌های رنگین، به گوش هیچ رهگذری نمی‌رسد، اصلاً هیچ‌کس فرصت ندارد که به موسیقی گذر عمر مردی گوش کند که روزگار جوانی‌اش را برای آبادانی همین شهر و همین کوچه‌ها و خیابان‌ها سر کرده است
به گزارش ایسنا، سالمندی فقط یک دوره از زندگی نیست، بلکه لحظه لحظه‌های زیستن است که باید از دوران کودکی تصویر کرد و برای آن برنامه‌ریزی کرد که این قافله عمر عجب می‌گذرد و به سختی از آن جا می‌مانیم.
پیرمرد عصا به دست توانست فقط 50 متر پیش برود و آنگاه بر سکوی مغازه تعمیر دوربین نشست. شاید همین دوربین هم استعاره از زندگی ماست که فقط خاطره و کم‌رنگ می‌شود تا روزی که به کلی فراموش می‌شود.پیرمرد با نوک عصای خود بر خاک جوی آب، نقش‌هایی می‌کشد که برای من مفهومی ندارد، اما شاید تصویری از روزهای گذشته زندگی باشد. خورشید که به چاشتگاه خود رسید، چند نفر هم از راه می‌رسند و پس از سلام و علیکی مختصر به صحبت با یکدیگر مشغول می‌شوند و این روایت هر روزه جوانان دیروز جامعه است.
سالمندان دچار انزوای اجتماعی می شوند
یک مشاور خانواده گفت: سالمندی مجموعه‌ای از تغییرات جسمی و روان‌شناختی است که بخشی از تغییرات روان‌شناختی هم تحت تأثیر مسائل جسمی رخ می‌دهد. افراد با بالا رفتن سن به دلیل از دست دادن نقش خود در جامعه، دچار انزوای اجتماعی می‌شوند و در این شرایط، نیازمند توجه اطرافیان هستند.
مهدی محمدی نیکو اظهار کرد: بر اساس تعالیم دینی، احترام و توجه به سالمندان، کمترین حقی است که والدین بر فرزندان دارند و به فرمایش پیامبر گرامی اسلام، احترام و تجلیل سالمندان، احترام خداوند یکتا است.وی تأکید کرد: سالمندان بیش از هر چیز نیازمند توجه دیگر عضوهای خانواده هستند که محبت فرزندان باعث تزریق آرامش روحی به آن‌ها می‌شود که متأسفانه این نگاه و توجه به بهانه مشکلات زندگی به فراموشی سپرده شده است.
محمدی نیکو تصریح کرد: سالمندان امروز، جوان‌های دیروز جامعه هستند، پس باید احترام به بزرگ‌ترها و تکریم کهنسالان خانواده، فرهنگ رایج جامعه شود تا فرزندان ما نیز، آداب ادب و حق‌شناسی را فراگرفته و نسبت به پدر و مادر و بزرگ‌ترها ادب را رعایت کنند.
وی گفت: سالمندان، بیشتر از جوانان و میانسالان نیازمند تفریح و سرگرمی هستند، اما نوع تفریح در این دوران متفاوت از سایر دوران است و بیشتر در قالب وقت‌گذرانی با دوستان و افراد هم دل با آن‌ها است. آن‌ها مایل هستند که خاطرات گذشته و تجربیات خود را مرور کنند و از این رو یک شنونده فعال، به آن‌ها احساس مفید بودن می‌دهد.
مناسب‌سازی معماری و فضای داخلی منزل؛ از ضرورت‌های سلامت سالمندان
همچنین یک کارشناس ارشد پرستاری گفت: حفظ سلامتی سالمندان، یکی از ضرورت‌های زندگی آن‌ها است زیرا با افزایش سن، در معرض مسائل و مشکلات جسمی مختلفی قرار می‌گیرند که بی‌توجهی به آن منجر به مشکلات بیشتری برای همه اعضا خانواده می‌شود.
طیبه مرادی اظهار کرد: سالمندی یک جنبه طبیعی از زندگی انسان است و نمی‌توان از آن جلوگیری کرد، اما با مراقبت درست، می‌توان بسیاری از مشکلات جسمی و روحی را کنترل کرد که از جمله آن‌ها، آزمایش‌های منظم پزشکی است که می‌تواند مشکلات احتمالی آینده را در مرحله مقدماتی آن شناسایی و درمان کرد.
وی افزود: تغییرات زیست شناختی باعث ایجاد بیماری‌هایی مانند آلزایمر در سالمندان می‌شود که راه حل مبارزه با این بیماری‌ها، فعال نگه‌داشتن ذهن است که باید از دوران کودکی مورد توجه قرار بگیرد.مرادی تصریح کرد: مناسب‌سازی معماری و فضای داخلی منزل، یکی از ضرورت‌های سلامت سالمندان است که نصب زنگ هشدار در اتاق آن‌ها، حذف پله از مسیر سالمند، چسباندن کفپوش اتاق‌ها و نصب دستگیره در دستشویی و حمام بخشی از این اقدامات است.این مدرس دانشگاه گفت: در جوامع پیشرفته، سالمندان را با عنوان شهروند ارشد معرفی می‌کنند تا اینکه باور داشته باشند که هنوز هم می‌توانند نقش پررنگی را در جامعه ایفا کنند.
وی تأکید کرد: در حالی که طیف جمعیتی جامعه به طرف سالمندی حرکت می‌کند، باید شرایط برای حضور فعال و حفظ پویایی سالمندان در بیرون از منزل فراهم شود. بنابراین باید شهری دوستدار سالمند داشته باشیم تا کهنسالان بتوانند با امنیت کامل کارهای روزانه خود را بدون نیاز به دیگران در بیرون از خانه انجام دهند.
مرادی افزود: احساس امنیت یکی از نیازهای اساسی در طول زندگی است، اما در دوران سالمندی به علت آسیب‌پذیری و ناتوانی ما، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند بنابراین اگر سالمندان مطمئن باشند که در مواقع لزوم کسانی هستند که در کنار آن‌ها باشند، در حفظ روحیه آن‌ها بسیار مهم و اثرگذار است.
متوسط فشار خون کاشانی ها بالاتر از میانگین کشوری است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان نیز گفت: جمعیت این شهرستان به سمت میانسالی حرکت می‌کند به طوری که 10 درصد از جمعیت حال حاضر را قشر سالمند بالای 59 سال تشکیل می‌دهند در حالی که متوسط کشوری این رقم، هفت درصد است.
سید علی‌رضا مروجی اظهار کرد: گروه سنی میانسال با رقم 42 درصد بیشترین جمعیت منطقه کاشان است که این جمعیت به فاصله زمانی کوتاهی به طیف سالمندی منتقل خواهند شد.
وی با اشاره به افزایش بیماری‌های غیر واگیر، تصریح کرد: متوسط فشار خون کاشانی‌ها، 12 روی هفت است در حالی که این رقم در سطح کشوری به ترتیب 11 روی 6 است و در نتیجه خطر ابتلای 10 درصد از جمعیت این شهرستان طی دهه آینده به سکته‌های قلبی و مغزی بالا خواهد بود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، تأکید کرد: کودکان و نوجوان در حوزه مأموریت دانشگاه علوم پزشکی کاشان شش درصد چاق هستند که پس از دانشگاه‌های بابل، شهید بهشتی تهران، گیلان و بوشهر در رتبه پنجم کشور قرار گرفته‌ایم.

ارسال نظر